Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta nu ook in Oekraïne onder vergrootglas

De Verkhovna Rada, de wetgevende macht van Oekraïne, heeft wetswijzigingen goedgekeurd waardoor men nu anders met Bitcoin en andere cryptovaluta om moet gaan. De nieuwe wetgeving is opgesteld naar aanleiding van de normen voor de Financial Action Task Force (FATF).

Dit is een beleid waar de nationale wetgeving op moet worden afgestemd. Het gaat over de verantwoordelijkheid die men moet nemen op het gebied van het toezicht op cryptocurrencies in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en cryptocurrencies

Het wetsvoorstel ‘voorkoming van financiering terrorisme en criminele activiteiten’ kreeg steun van de meerderheid van de Rada. In Nederland staat deze wet bekend als Wwft: De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

In het voorstel staan nu ook ‘virtuele activa’ beschreven. Cryptomunten zijn nu een property (of: eigendom) en een ‘digitaal iets dat waarde heeft en als betaalmiddel te gebruiken is voor investeringen’.

Het is opmerkelijk dat cryptovaluta nu ook echt de status van betaalmiddel hebben gekregen!

De Oekraïense anti-witwaswetgeving (AML) introduceert de normen voor virtuele activa die dit jaar zijn vastgesteld door de Financial Action Task Force (FATF). Zij waren het onlangs eens over de stap om cryptocurrencies in de verschillende Europese landen te controleren.

De wet introduceert ook de term “provider of services related to the transfer, exchange and storage of virtual assets“. Een interessant detail is dat niet alleen bedrijven, maar ook particulieren dit soort diensten mogen gaan aanbieden onder de nieuwe regelgeving.

Alle crypto-gerelateerde zaken zullen onderworpen zijn aan verschillende niveaus van financiële monitoring. Dit is afhankelijk van het bedrag en de bestemming van elke transactie.

Het ministerie van Digitale Transformatie houdt zich bezig met de regulatie van deze virtuele activa in Oekraïne. Het zal ook toezicht houden of de AML-voorschriften nageleefd worden.

Bitcoin kopen? Bekijk eens wat Bitvavo voor jou kan betekenen!

Protesten en aanpassingen

De groep Blockchian4Ukraine kwam met een amendement. Dit zijn wijzigingen op het officiële voorstel die zij in samenwerking met Better Regulation Delivery Office (BRDO) en enkele partijen uit de crypto-industrie opstelden.

Hun voorstel is afgelopen vrijdag in tweede lezing meegenomen bij de stemming na de eerste lezing. Wetten in Oekraïne gaan in drie opeenvolgende lezingen de Rada door.

Tijdens de eerste fase moeten de afgevaardigden in de Rada het concept accepteren. Daarna hebben ze twee weken om amendementen op te stellen voordat de tweede lezing plaatsvindt. Hier kwam de protestgroep dus in beeld.

De wet kreeg uiteindelijk goedkeuring na een derde lezing. Wetsvoorstellen worden echter vaak aangenomen tijdens de tweede lezing en soms zelfs na de eerste. Een eerste amendement zorgde er overigens voor dat de boetes lager zijn dan in het initiële voorstel was opgesteld.

Inmiddels stemden de grote meerderheid van de 240 afgevaardigden in met het voorstel.

Nederland en Duitsland over Bitcoin

In Nederland zagen we vorige week exact hetzelfde gebeuren. Op 10 januari 2020 moet de Europese anti-witwasrichtlijn AMLD5 namelijk geïmplementeerd zijn in de Nederlandse wetgeving. Op dinsdag 3 december 2019 werd het wetsvoorstel besproken in de Tweede Kamer.

De conclusie van juristen en cryptobedrijven was: de Europese richtlijn verplicht aanbieders zich te laten registreren, terwijl Nederland kiest voor een vergunningstelsel. De Minister (van Financiën) zou niet bevoegd zijn hiertoe.

Lees ook: Tweede Kamer bespreekt aanpak witwassen: dit staat cryptobedrijven te wachten

Enkele Nederlandse bedrijven reageerden op dit verkapte vergunningsstelsel. Lees hier meer reacties vanuit onze eigen markt op deze nieuwe wet.

Naast Nederland (en Oekraine) zien we ook in Duitsland een veranderende houding ten opzichte van cryptocurrencies. Zij geven op een iets andere manier invulling aan deze Europese wet. Jurist Clint Cabell zette de verschillen vorige week al op een rijtje.

Bron: bitcoin.com

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwetgeving