Minstens $555 miljoen aan Bitcoin (BTC) gebruikt voor aankopen op ‘darkweb’

Minstens $555 miljoen aan bitcoin (BTC) is gebruikt om transacties te doen op het donkere plekje van het internet. De verzamelnaam hiervoor is the ‘darkweb’, je kunt daar dingen bestellen en kopen die je niet in normale webshops vindt.

De cijfers komen van Chainalysis, een beveiligings- en analysefirma dat bedrijven als cryptobeurzen helpt om misdaden te voorkomen. Zij volgde $555 miljoen aan transacties die richting dat donkere plekje op het internet gingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Overigens is handelen op de darkweb niet per se slecht of voor criminelen. Je kunt er, allicht, ook veel dingen kopen die niet illegaal of gevaarlijk zijn.

Bron: Chainalysis

Minstens $555 miljoen aan Bitcoin (BTC) gebruikt voor aankopen op 'darkweb'

Bitcoin onderzoek

De boekhouding van bitcoin is voor iedereen te bekijken en in te zien. Bij Chainalysis maken ze daar gretig gebruik van. Sterker nog: ze hebben er een heel bedrijf omheen gebouwd.

In dit onderzoek hebben de onderzoekers bitcoin transacties onderzocht om te zien hoeveel er wordt uitgegeven op verschillende marktplaatsen. Van alle illegale online marktplaatsen is Hydra de grootste volgens het bedrijf.

Drugs is de meest prominente categorie verkochte goederen, gevolgd door kinderporno en gestolen creditcardinformatie. Bitcoin is de meest populaire cryptovaluta die op deze markten wordt geaccepteerd, gevolgd door Monero.

Hoewel de bitcoin uitgaven misschien alarmerend is, is het belangrijk om te weten dat bitcoin-transacties op het darkweb langzaam afnemen. Zo lijkt het tenminste.

Illegale activiteiten hebben dit jaar tot nu toe minder dan 1% van alle Bitcoin-activiteiten voor hun rekening genomen – een daling van 7% in vergelijking met 2012. Hierbij zijn niet de transacties meegenomen waarbij bitcoins zijn gestolen van cryptobeurzen bijvoorbeeld.

Financial Action Task Force en Europol

De bevindingen zijn een herinnering aan de regelgevingsrisico’s rond cryptomunten. Vorige maand begon de Financial Action Task Force, een organisatie die zich richt op het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering, met het adviseren van strikte know-your-customer-maatregelen. De industrie sloeg vervolgens alarm.

In juni had Europol hun zesde crypto conferentie. Hierbij waren ook wallet aanbieders, cryptobeurzen en betaalproviders aanwezig. Er is hier gesproken over de werkwijzen bij het opsporen van crypto gefaciliteerde criminaliteit. Een van de voorgestelde maatregelen was de implementatie van wederom een robuuste Know Your Customer (KYC)-procedure.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft samen met Europol eerder dit jaar de grootste cryptovaluta mixers Bestmixer.io offline gehaald. Volgens de autoriteiten werd Bestmixer.io gebruikt om geld wit te wassen.

Met behulp van cryptovaluta als bitcoin zouden de criminelen de herkomst van hun geld willen verdoezelen. Er is echter nooit bekend gemaakt hoeveel van de transacties via Bestmixer daadwerkelijk door criminelen zijn gemaakt.

Bezig

Het is duidelijk dat zo’n beetje alle kringen van de samenleving, op hun eigen manier, bezig gaan met bitcoin en andere cryptovaluta. Regelmakers, banken, maar ook andere industrieën kijken met interesse naar de ontwikkelingen.

Bitcoin Magazine Niewsupdate

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Lees meer