Bitcoin opschalen leidt tot keuzes: ‘snelheid, security of vertrouwen’

Er zijn verschillende manieren om bitcoin (BTC) op een snellere en goedkopere manier te versturen. Maar deze oplossingen zijn allemaal nog niet perfect. Denk aan het Bitcoin Lightning Network, wrapped BTC op Liquid of andere chains.

Maar bieden deze verschillende lagen nu oplossingen voor schaalbaarheid of brengen ze juist de duidelijkheid en de kenmerken van Bitcoin in gevaar? In een nieuwe aflevering van What Bitcoin Did spraken Adam Back en Samson Mow over de implicaties van deze oplossingen voor Bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin voor exchanges

Back is de CEO van Blockstream en Mow is zijn compagnon die de titel Chief Strategy Officer draagt. Ze gaan als eerste in op Liquid. Dit is een chain die handig is voor inter-exchange settlements. Het is bedoeld voor betalingen tussen bijvoorbeeld beurzen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Met het model van Liquid vertrouw je op de ‘federatie van exchanges’, die je hoe dan ook al moet vertrouwen (als je tussen beurzen BTC wilt sturen, red.). Of als je het iets directer stelt: wie is de belangrijkste gebruiker van Liquid? Dit zijn handelaren, marketmakers, tradingdesks, enzovoort. En die moeten elkaar toch al vertrouwen'[/penci_blockquote]

Aan de andere kant is daar het Lightning Network. Adam Back merkt op dat je daarbij compromissen moet sluiten op het gebied van security, terwijl het juist de schaalbaarheid enorm vergroot.

Hij betoogde daarbij ook dat het bij Liquid zeer aannemelijk is dat de security niet hard achteruit gaat omdat je van de ene custody partner naar de andere gaat.

Hoewel oplossingen zoals het Lightning Network al geruime tijd in ontwikkeling zijn, is er ook scepticisme in binnen de industrie. De capaciteit van het netwerk is al geruime tijd niet meer boven de 1000 BTC uit gekomen.

Verschillende ‘soorten’ BTC

Mow kwam ook met een interessante analogie over hoe deze second layer solutions Bitcoin in het algemeen veranderen.

Hij ging PlanB achterna door Bitcoin te vergelijken met water. Waar de quant dat deed om de verschillende fasen van Bitcoin uit te leggen aan de hand van adoptie (in het S2Fx model), doet Mow dit om de technologie en de daar bijhorende trade-offs uit te leggen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ik denk dat dit (Liquid, red.) voor de meeste mensen waarschijnlijk de gemakkelijkste manier is om de functionaliteit te begrijpen, omdat het een andere vorm van Bitcoin is. As je Bitcoin als water beschouwt zijn er drie fasen. Het on-chain mainnet Bitcoin is ijs. Het is traag om te versturen en duurder. Dan is er vloeistof, en dit is sneller te verplaatsen, gemakkelijker te verplaatsen. Ten derde is er Lightning als gasvormige toestand, wat gigantisch veel sneller is.”[/penci_blockquote]

Iedere fase is voor een andere toepassing in te zetten. En niet iedere fase is perfect. Bitcoin on-chain is niet snel, Liquid is niet trustless en Lightning is niet optimaal qua security. Welke layer je gebruikt, is maar net afhankelijk van de toepassing die je voor ogen hebt.

Wil je Bitcoin hodlen? Dan is de on-chain oplossing het beste. Wil je razendsnel betalen? Dan kies je voor Lightning. En wil je BTC tussen beurzen versturen? Dan lijkt Liquid een fijne oplossing.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat om door te praten over de nieuwtjes!