Bitcoin Lightning #30: Betaalkanalen bijvullen met Lightning Loops

We zijn al weer aan het einde aangekomen van de Hup Lightning serie. Vandaag kijken we naar het principe van Loop In en Loop Out, wat in de toekomst heel belangrijk gaat worden voor Bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin betalingen ontvangen

Stel je voor: je bent een winkelier en je wilt graag betalingen ontvangen via het Bitcoin Lightning Network. De hele dag door krijg je satoshi’s binnen en dat werkt allemaal naar behoren.

In de praktijk betekent het dus, dat jouw inbound capacity op raakt. Alle satoshi’s aan de andere kant van de betaalkanalen staan dan aan jouw kant van het kanaal.

En als je alleen maar outbound capacity hebt (wat betekent dat je wél BTC kunt versturen, maar niet ontvangen), dan kunnen klanten dus geen betalingen meer doen.

Hiervoor is een oplossing nodig, want anders heeft het Lightning Network weinig toekomst. En gelukkig is dat er al.

Eerder bespraken we namelijk al de Submarine Swaps, waarmee je een brug kunt maken tussen on-chain en off-chain betalingen. Voor het ‘resetten’ van betaalkanalen kun je Loops gebruiken.

Lightning Labs, bekend van de lnd implementatie, heeft hiervoor de Lighting Loop tool ontwikkeld. Gebruikers kunnen daarmee dus Bitcoin blijven ontvangen, terwijl ze géén nieuwe kanalen hoeven te openen.

Dit heeft twee voordelen:

Loop in en out

Met de Loop Out functie is het mogelijk om satoshi’s te blijven ontvangen door één keer ‘jouw bitcoin op het Lightning terug te sturen de channels in’.

Het is niet compleet gratis. Lightning Labs is een bedrijf en zij moeten ook ergens hun inkomsten vandaan halen. De code is op GitHub te zien, en het is ook nog een beta.

Hoe het feitelijk werkt, is dat je al jouw satoshi’s in de betaalkanalen wegstuurt naar de service van Lightning Labs. Daarbij krijg je vervolgens dit hele bedrag in één on-chain betaling terug. Met de komst van multi-path-payments, kun je letterlijk alle kanalen in één keer met een enkele druk op de knop resetten.

Zo kun je als winkelier aan het einde van de dag er bijvoorbeeld voor kiezen om de ‘Bitcoin kassa’ weer goed in te stellen voor de volgende dag.

De Loop In functie is het tegenovergestelde. Als je zelf elke dag alleen maar Bitcoin uit geeft, en nooit satoshi’s ontvangt, kun je met één on-chain betaling alle kanalen weer zo krijgen dat de (volledige) balans weer aan jouw kant staat.

De techniek

Nederlander Joost Jager, werkzaam bij Lightning Labs, legt de werking van een Loop Out uit in een blogpost.

Als de server de Lightning betaling niet stuurt en de on-chain transactie nooit publiceert, wordt de hodl invoice stopgezet. Het geld komt dan automatisch terug bij de gebruiker.

Het is dus een non-custodial dienst en de partij als tussenpersoon is trustless. Hiervoor betaal je echter wel een kleine vergoeding aan (in dit geval) Lightning Labs.

Hup Bitcoin met Joost Jager terugluisteren?

Voor onze podcast spraken we met Joost Jager van Lightning Labs. Luister hier het gesprek terug.