BlueWallet en Breez, twee Bitcoin Lightning wallets voor de beginner

Je hebt de afgelopen maanden op Bitcoin Magazine NL regelmatig nieuws kunnen lezen over het Bitcoin Lightning Network. En toch blijkt dat de kennis over het toekomstige betaalnetwerk van Bitcoin nog erg in de kinderschoenen staat.

Buiten Bitfinex om zijn er (nog) geen grote exchanges die het gebruiken. En ook de weg naar Lightning toe is nog niet optimaal. Maar het is helemaal niet moeilijk om wat te proberen met het Lightning Network. Daarom hebben wij twee wallets op een rijtje gezet zodat je er zelf mee kunt experimenteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BlueWallet

De BlueWallet is misschien wel de meest bekende Lightning wallet. Hierin heb je zowel een on-chain Bitcoin gedeelte die je wel in eigen beheer hebt. Maar als je dan de supersnelle Lightning betalingen wilt doen, geef je deze BTC in beheer van BlueWallet. Het is een custodial dienst dus.

Je hebt geen omkijken naar het openen van betaalkanalen, channel management of problemen met routing. Dit is allemaal geregeld door LNDHub.

BlueWallet onderscheidt zich door de goede gebruikerservaring. Je merkt niets van alle techniek die er onder de motorkap draait. Tegelijkertijd zit de wallet wel bovenop de ontwikkelingen. Als je het Twitter account volgt, zie je zeer regelmatig nieuwe updates voorbij komen.

Voor de beginner is de BlueWallet een perfecte starters-app. Betalingen met de BlueWallet zijn een eitje. LNDhub en lnd zijn 100% online en je kunt eenvoudig BTC op de Lightning wallet zetten. Kortom: je hoeft niet aan de slag met allerlei technische snufjes. Dat kan later wel als je overtuigd bent geraakt van het netwerk.

Het nadeel is wel dat je deze kleine beetjes Bitcoin door een derde partij laat beheren (als je de wallet niet aan een eigen node koppelt). Maar zolang je het met een klein bedrag doet, hoeft dat geen probleem te zijn.

Breez wallet

Een alternatief voor BlueWallet is Breez. Zij zijn non-custodial wat betekent dat je de Bitcoin in eigen beheer hebt. Toch heb je geen last van betaalkanalen en moeilijke techniek. Zodra jij de wallet download, zorgt Breez er voor dat er genoeg liquiditeit en capaciteit is. Zo kun direct satoshi's ontvangen.

Hoe ze dit allemaal regelen met betaalkanalen en inbound en outbound capacity legt Roy Sheinfield uit in de Lighnting Junkies podcast.

Voor deze wallet moet je af de app even kort openen. Dan gaat het op de achtergrond even de blockchain en de betaalkanalen langs om te checken of alles nog klopt. Je zit met Lightning namelijk met balansen in deze kanalen, en die moeten niet enorm verouderd worden. Maar zodra dit nodig is, geeft de app vanzelf een notificatie.

Hoe langer dat dit niet gecontroleerd wordt, hoe groter de kans is op (theoretische) penalties of fraude. In de praktijk komt dit nagenoeg nooit voor. In de toekomst kan dit overigens opgelost worden met eltoo.

Zolang je de app even kort opent nadat je hiervan een melding krijgt, is er niets aan de hand. Zo kun je super snel en goedkoop betalingen doen, zonder de Bitcoin blockchain te vervuilen met microbetalingen.

Een leuke manier om jouw eerste Bitcoin via Lightning te ontvangen is door deze te verdienen met een mobiele game. Met Bitcoin Bounce kun je iedere dag satoshi's verdienen door het spel te spelen. Rond de klok van 20:00 krijg je te zien hoeveel satoshi's je van de ontwikkelaar van de game hebt gekregen. En deze satoshi's kun je direct claimen en naar jouw Breez wallet (of BlueWallet) overmaken.

We spraken overigens in de Hup Bitcoin podcast met Jack Everitt, de ontwikkelaar van Bitcoin Bounce.

Andere Bitcoin Lightning apps

Beide apps (BlueWallet en Breez) zijn zowel te gebruiken voor Android als iOS gebruikers. En dat is voor beide wallets een groot pluspunt. Er zijn namelijk veel meer wallets, maar die zijn (nog) lang niet allemaal beschikbaar op Apple devices.

Wil je graag meer leren over Lightning en meepraten over de laatste ontwikkelingen? Join dan onze Lightning Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning