Bitcoin Lightning #19: Innovatief shoppen met BTC via Lightning tlvshop

Bitcoin Lightning #19: Innovatief shoppen met BTC via Lightning tlvshop

We zijn al een heel eind op weg in de Hup Lightning serie. Eergisteren kon je lezen dat je het Bitcoin Lightning Network kunt gebruiken om te chatten. Dit idee is geïntroduceerd door de Nederlandse ontwikkelaar Joost Jager. Maar hij heeft naast het chatten nóg een nieuwe manier gedeeld hoe je het Lightning Network kunt gebruiken.

Hij heeft namelijk een webshop ontwikkeld waarbij de communicatie tussen klant en verkoper via het peer-to-peer netwerk gaat. Bitcoin gaat daarmee verder dan dat het enkel fungeert als betalingslaag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Lightning shop

De webshop heet tlvshop.com, wat betekent dat het gebruik maakt van ‘tlv records’. Dit staat voor type-length-value, wat een encoding scheme is dat je kunt gebruiken als ‘optional information element’ in een bepaald protocol.

Dat protocol is in dit geval dus het Lightning Netwerk, een laag dat bovenop Bitcoin is gebouwd. Hiermee kun je razendsnel en goedkoop satoshi’s (kleine beetjes BTC, red.) naar elkaar toe sturen. Maar het houdt dus niet op bij een ‘simpele’ betaling

Jager heeft het eerste idee van een chatdienst uitgebreid naar een webshop. En dit is geen gewone webshop. Er is namelijk geen browser, het heeft geen winkelwagen, geen betaalpagina en je hebt ook geen creditcard nodig.

Maar wat is het dan wel? Het is een ‘100% pure Lightning-shop’.

‘Pure Lightning’ betekent dat de enige communicatie tussen koper en ons een Lightning-betaling is. Sinds de introductie van custom tlv-records is het mogelijk om willekeurige gegevens aan een betaling toe te voegen.

En deze nieuwe functionaliteit kun je gebruiken om een afleveradres en andere persoonsgegevens aan de betaling toe te voegen. Zo hou je ultieme privacy over jouw aankoop. En terwijl je deze informatie over de levering naar de winkelier stuurt, doe je direct de betaling in satoshi's.

Experiment

Inmiddels is de webshop weer offline gehaald omdat het een experiment was om te laten zien dat het technisch gezien mogelijk is. Daarmee zat het werk van Lightning Labs erop en is het aan de ontwikkelaars om ermee aan de slag te gaan.

Net als met Whatsat (waar projecten als Sendmany, Sphinx en Juggernaut mee zijn door gegaan), is het nu wachten op de eerste initiatieven van 'peer-to-peer webshops'.

Ontwikkelaars kunnen in de toekomst gewoon de open-source code op GitHub forken en er mee aan de gang gaan. Joost Jager liet in een opmerking aan Bitcoin Magazine NL hierover nog het volgende weten:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Nee, heb ik nog niet van (deze projecten, red.) gehoord. Maar ik moet ook zeggen dat er nog een stukje in lnd mist waardoor het niet kan zonder fork. Target is de 0.11 release.[/penci_blockquote]

Het is dus vooralsnog wachten op de eerste échte tlv shops. Vooralsnog moeten we het nog doen met webshops die WooCommerce, Magento of OpenCart gebruiken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties