Bitcoin Lightning #19: Innovatief shoppen met BTC via Lightning tlvshop

We zijn al een heel eind op weg in de Hup Lightning serie. Eergisteren kon je lezen dat je het Bitcoin Lightning Network kunt gebruiken om te chatten. Dit idee is geïntroduceerd door de Nederlandse ontwikkelaar Joost Jager. Maar hij heeft naast het chatten nóg een nieuwe manier gedeeld hoe je het Lightning Network kunt gebruiken.

Hij heeft namelijk een webshop ontwikkeld waarbij de communicatie tussen klant en verkoper via het peer-to-peer netwerk gaat. Bitcoin gaat daarmee verder dan dat het enkel fungeert als betalingslaag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Lightning shop

De webshop heet tlvshop.com, wat betekent dat het gebruik maakt van ‘tlv records’. Dit staat voor type-length-value, wat een encoding scheme is dat je kunt gebruiken als ‘optional information element’ in een bepaald protocol.

Dat protocol is in dit geval dus het Lightning Netwerk, een laag dat bovenop Bitcoin is gebouwd. Hiermee kun je razendsnel en goedkoop satoshi’s (kleine beetjes BTC, red.) naar elkaar toe sturen. Maar het houdt dus niet op bij een ‘simpele’ betaling

Jager heeft het eerste idee van een chatdienst uitgebreid naar een webshop. En dit is geen gewone webshop. Er is namelijk geen browser, het heeft geen winkelwagen, geen betaalpagina en je hebt ook geen creditcard nodig.

Maar wat is het dan wel? Het is een ‘100% pure Lightning-shop’.

‘Pure Lightning’ betekent dat de enige communicatie tussen koper en ons een Lightning-betaling is. Sinds de introductie van custom tlv-records is het mogelijk om willekeurige gegevens aan een betaling toe te voegen.

En deze nieuwe functionaliteit kun je gebruiken om een afleveradres en andere persoonsgegevens aan de betaling toe te voegen. Zo hou je ultieme privacy over jouw aankoop. En terwijl je deze informatie over de levering naar de winkelier stuurt, doe je direct de betaling in satoshi’s.

Experiment

Inmiddels is de webshop weer offline gehaald omdat het een experiment was om te laten zien dat het technisch gezien mogelijk is. Daarmee zat het werk van Lightning Labs erop en is het aan de ontwikkelaars om ermee aan de slag te gaan.

Net als met Whatsat (waar projecten als Sendmany, Sphinx en Juggernaut mee zijn door gegaan), is het nu wachten op de eerste initiatieven van ‘peer-to-peer webshops’.

Ontwikkelaars kunnen in de toekomst gewoon de open-source code op GitHub forken en er mee aan de gang gaan. Joost Jager liet in een opmerking aan Bitcoin Magazine NL hierover nog het volgende weten:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Nee, heb ik nog niet van (deze projecten, red.) gehoord. Maar ik moet ook zeggen dat er nog een stukje in lnd mist waardoor het niet kan zonder fork. Target is de 0.11 release.[/penci_blockquote]

Het is dus vooralsnog wachten op de eerste échte tlv shops. Vooralsnog moeten we het nog doen met webshops die WooCommerce, Magento of OpenCart gebruiken.

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  NFT Nieuws
  Explosieve Groei: NFT Markt Doorbreekt $400 Miljoen in Één Week

  Recente gegevens van Cryptoslam.io laten zien dat de markt voor niet vervangbare tokens (NFT's) aanzienlijk...

  Ethereum koers Nieuws
  Waarom Analisten Lichte Terugval van Ethereum Verwachten Voordat Het de $4000 Raakt

  De cryptomarkt begon maart met meer schommelingen, vooral omdat de prijsstijging van bitcoin stopte rond...

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Lees meer