Bitcoin in april: 'Regulering uit EU, wetgeving in Nederland en BTC naar $9.500'

Bitcoin in april: 'Regulering uit EU, wetgeving in Nederland en BTC naar $9.500'

We hebben de maand april inmiddels achter ons gelaten en dus tijd voor een kort overzichtje. Het was een maand met veel reuring, zowel op het gebied van prijs, regulering en het ecosysteem van Bitcoin.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee over alle nieuwtjes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

5 april: Proof of Privacy

Het is een veel voorkomende misvatting dat een Bitcoin betaling volledig anoniem is. Om dit onderwerp onder de aandacht te brengen, is er een nieuw initiatief in het leven geroepen: de CoinJoin Day.

Op 5 april werd de eerste versie hiervan in het leven geroepen. Met CoinJoins gooi je jouw niet-uitgegeven transacties (ook bekend als UTXO’s of Bitcoin die ongebruikt in een portemonnee zit) in een pool samen met een hoop andere UTXO’s.

Door ze te mixen zijn ze voor analyse bedrijfjes moeilijker te achterhalen. Momenteel zijn de meest populaire opties voor een CoinJoin de mobiele Samourai wallet, de desktop Wasabi wallet en de wallet voor in jouw browser met de naam JoinMarket.

6 april: Decentraler protocol

Een dag later kwam naar buiten dat een mining pool de eerste versie van Stratum V2 gaat gebruiken. Hierdoor krijgen miners (in de toekomst) binnen hun pool individuele zeggenschap, in plaats dat de wensen van de pool eigenaar moet worden gevolgd.

10 april: The Bitcoin Fund

De Canadese vermogensbeheerder 3iQ mocht begin april eindelijk haar Bitcoin fonds kunnen lanceren. Na drie jaar van juridisch getouwtrek hebben ze een financieel product op de Toronto Stock Exchange (TSX) gekregen dat is gekoppeld aan Bitcoin (BTC).

11 april: Regulering uit EU

De denktank van het Europees Parlement beveelt de E.U. aan om toch iets ander naar cryptocurrencies zoals Bitcoin te kijken. Ze hebben het over het verbreden de definitie van ‘cryptocurrency’ en het wil de lijst met cryptogerelateerde entiteiten die moeten voldoen aan de regelgeving uitbreiden.

Het komt er op dat er een nader onderzoek nodig is om te kijken of miners, decentrale exchanges en ‘private tokens’ ook binnen de AMLD5 regelgeving moeten gaan vallen.

14 april: Wederom regulering, over stablecoins

De Financial Stability Board (FSB), een waakhond van de G20-landen, publiceerde op 14 april een advies hoe stablecoins te reguleren zijn.

Uit het 67-pagina tellend advies (PDF) zijn een tiental aanbevelingen te distilleren, met als doel een ‘consistent’ en ‘effectief’ raamwerk van regels voor ‘wereldwijde stablecoins’ (GSC).

Met een stablecoin bedoelt men: een wereldwijd beschikbare cryptomunt die gedekt is door een (mix van) fiat munt (en) zoals de dollar of euro. Voorbeelden zijn Tether USDT en Libra, de cryptomunt van o.a. Facebook. Toekomst gaat aantonen of het advies wordt overgenomen.

21 april: Rekening bij centrale bank

De Nederlandsche Bank (DNB) flirtte eind april in een nieuw rapport met de creatie van een Central Bank Digital Currency, oftewel Digitaal centralebankgeld.

Openen we binnenkort een betaalrekening bij de centrale bank? Zo’n vaart loopt het niet, want de DNB is als zelfverklaard ‘voortrekker’ afhankelijk van de Europese Centrale Bank.

Het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is als volgt: maak als centrale bank een secundair systeem nodig, ter versteviging van het bestaande stelsel.

De DNB bepleit nu openlijk de komst van een dergelijk ‘back-up systeem’, zegt Olaf Sleijpen, directeur Monetaire Zaken bij de DNB tegenover de Volkskrant vandaag.

23 april: Cryptowet in Bitcoin sector

De Eerste Kamer nam in april ook de anti-witwaswet vrijwel unaniem aan. Formeel gaat het om een wijziging van de ‘Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn’.

De PVV stemde tegen en eenmansfractie Otten diende een motie in, maar deze is verworpen. Aanbieders van cryptodiensten vallen hiermee onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

In het wetsvoorstel minister Hoekstra (CDA) van Financiën staat letterlijk:

De anonimiteit van virtuele valuta maakt het mogelijk ze te misbruiken voor criminele doeleinden.

De streefdatum was 10 januari 2020, maar dat is 21 april 2020 geworden.

24 april: Bittr stopt

Ten gevolge van dit besluit was 'DCA-bedrijf' Bittr genoodzaakt te stoppen. Dat maakt de oprichter Ruben Waterman bekend in een persbericht. Door de aankomende nieuwe regelgeving rondom bitcoin in ons land gaan de digitale deuren dicht per 28 april aanstaande.

De DNB bevestigde enkele dagen later dat de toezichtkosten van 1,7 miljoen euro kloppen. We stelden ze vijf vragen.

28 april: S2FX model

We eindigen de maand april met PlanB. De Nederlandse anonieme quant schreef een nieuw, derde artikel over bitcoin (BTC). In het nieuwe S2FX model neemt hij afscheid van de variabele ‘tijd’, maar hij voegt de assets goud én zilver toe. Dat levert nieuwe inzichten op en een nieuwe schatting van de bitcoin prijs.

Het komt er op neer dat de prijs volgens dit model eind 2024 rond de $288.000 waard zal (kunnen) zijn.

Tot slot nog even de koers van Bitcoin in de maand april. Vlak voor het einde van de maand steeg deze namelijk tot mooie hoogtes tot $9.400. Het begin van de maand kostte BTC nog maar $6.200.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat om gezellig mee te praten!

Lees meer over:
Bitcoin BTC maandoverzicht

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Black Friday voor bitcoin: koers zakt naar $53.524 na onrust op financiële markten

Update -  De pijn is nog niet uit de markt, want de duikeling van de bitcoin prijs duurt voort. De koers z...

Mr. Goxx, de Duitse cryptohamster, is overleden

Update: Mr. Goxx is overleden. De hamster handelde sinds deze zomer in cryptocurrency's op zijn eigen Twitch-kanaal en werd i...

Bitcoin mining pools melden verbindingsproblemen

Grote bitcoin mining pools hebben technische problemen. Onder andere Binance Pool, F2pool, Poolin en ViaBTC melden verbinding...

Bitcoin analyse: koers maakt diepe duik na onrust op financiële markten

Bitcoin (BTC) is gisteren hard onderuit gegaan na onrust op de financiële markten wereldwijd. In dit soort situaties met onve...

Ook Andrew Bailey van Bank of England is bezorgd over El Salvador

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, uit zijn bezorgdheid over de adoptie van Bitcoin in El Salvador. Bij een co...

China blokkeert nieuwswebsites over bitcoin

De Chinese overheid blokkeert nieuwswebsites die berichten over bitcoin en andere cryptovaluta. Direct gevolg is dat een van...

Bitcoin is de toekomst in de nieuwste aflevering van South Park

Het bekende South Park, de animatieserie die regelmatig gevoelige onderwerpen aansnijdt met een komische twist, heeft bitcoin...

Goedemorgen Bitcoin: populaire trading-hamster overleden

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Gebruikers van...

Bitcoin gaat PayPal voorbij wat het transactievolume betreft en heeft Mastercard in zicht

Het Bitcoin netwerk verwerkt in dollartermen al meer volume dan het PayPal netwerk en de grootste cryptocurrency ter wereld k...

Bitcoin analyse: koers zakt onder $55.000

In Koerskijken neemt Elroy van Het Crypto Huis de koers van Bitcoin met je door. In de technische analyse geeft hij inz...

Lees meer

Net binnen

Satoshi begon Bitcoin met andere parameters: 20 miljoen BTC, blocktijd van 15 minuten

Wist je dat Bitcoin er zomaar heel anders uit had kunnen zien? Op GitHub staat een oudere (pre-release) versie van de Bitcoin...

Bitcoin analyse: koers zakt onder $55.000

In Koerskijken neemt Elroy van Het Crypto Huis de koers van Bitcoin met je door. In de technische analyse geeft hij inz...

El Salvador koopt weer 100 bitcoin bij, totaal staat nu op 1.220 BTC

President Nayib Bukele van El Salvador maakte gisteren bekend dat hij opnieuw bitcoin (BTC) heeft gekocht. Op Twitter deelde...

Bitcoin analyse: koers maakt diepe duik na onrust op financiële markten

Bitcoin (BTC) is gisteren hard onderuit gegaan na onrust op de financiële markten wereldwijd. In dit soort situaties met onve...

Goedemorgen Bitcoin: populaire trading-hamster overleden

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Gebruikers van...

Lees meer