Bitcoin in april: ‘Regulering uit EU, wetgeving in Nederland en BTC naar $9.500’

We hebben de maand april inmiddels achter ons gelaten en dus tijd voor een kort overzichtje. Het was een maand met veel reuring, zowel op het gebied van prijs, regulering en het ecosysteem van Bitcoin.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee over alle nieuwtjes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

5 april: Proof of Privacy

Het is een veel voorkomende misvatting dat een Bitcoin betaling volledig anoniem is. Om dit onderwerp onder de aandacht te brengen, is er een nieuw initiatief in het leven geroepen: de CoinJoin Day.

Op 5 april werd de eerste versie hiervan in het leven geroepen. Met CoinJoins gooi je jouw niet-uitgegeven transacties (ook bekend als UTXO’s of Bitcoin die ongebruikt in een portemonnee zit) in een pool samen met een hoop andere UTXO’s.

Door ze te mixen zijn ze voor analyse bedrijfjes moeilijker te achterhalen. Momenteel zijn de meest populaire opties voor een CoinJoin de mobiele Samourai wallet, de desktop Wasabi wallet en de wallet voor in jouw browser met de naam JoinMarket.

6 april: Decentraler protocol

Een dag later kwam naar buiten dat een mining pool de eerste versie van Stratum V2 gaat gebruiken. Hierdoor krijgen miners (in de toekomst) binnen hun pool individuele zeggenschap, in plaats dat de wensen van de pool eigenaar moet worden gevolgd.

10 april: The Bitcoin Fund

De Canadese vermogensbeheerder 3iQ mocht begin april eindelijk haar Bitcoin fonds kunnen lanceren. Na drie jaar van juridisch getouwtrek hebben ze een financieel product op de Toronto Stock Exchange (TSX) gekregen dat is gekoppeld aan Bitcoin (BTC).

11 april: Regulering uit EU

De denktank van het Europees Parlement beveelt de E.U. aan om toch iets ander naar cryptocurrencies zoals Bitcoin te kijken. Ze hebben het over het verbreden de definitie van ‘cryptocurrency’ en het wil de lijst met cryptogerelateerde entiteiten die moeten voldoen aan de regelgeving uitbreiden.

Het komt er op dat er een nader onderzoek nodig is om te kijken of miners, decentrale exchanges en ‘private tokens’ ook binnen de AMLD5 regelgeving moeten gaan vallen.

14 april: Wederom regulering, over stablecoins

De Financial Stability Board (FSB), een waakhond van de G20-landen, publiceerde op 14 april een advies hoe stablecoins te reguleren zijn.

Uit het 67-pagina tellend advies (PDF) zijn een tiental aanbevelingen te distilleren, met als doel een ‘consistent’ en ‘effectief’ raamwerk van regels voor ‘wereldwijde stablecoins’ (GSC).

Met een stablecoin bedoelt men: een wereldwijd beschikbare cryptomunt die gedekt is door een (mix van) fiat munt (en) zoals de dollar of euro. Voorbeelden zijn Tether USDT en Libra, de cryptomunt van o.a. Facebook. Toekomst gaat aantonen of het advies wordt overgenomen.

21 april: Rekening bij centrale bank

De Nederlandsche Bank (DNB) flirtte eind april in een nieuw rapport met de creatie van een Central Bank Digital Currency, oftewel Digitaal centralebankgeld.

Openen we binnenkort een betaalrekening bij de centrale bank? Zo’n vaart loopt het niet, want de DNB is als zelfverklaard ‘voortrekker’ afhankelijk van de Europese Centrale Bank.

Het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is als volgt: maak als centrale bank een secundair systeem nodig, ter versteviging van het bestaande stelsel.

De DNB bepleit nu openlijk de komst van een dergelijk ‘back-up systeem’, zegt Olaf Sleijpen, directeur Monetaire Zaken bij de DNB tegenover de Volkskrant vandaag.

23 april: Cryptowet in Bitcoin sector

De Eerste Kamer nam in april ook de anti-witwaswet vrijwel unaniem aan. Formeel gaat het om een wijziging van de ‘Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn’.

De PVV stemde tegen en eenmansfractie Otten diende een motie in, maar deze is verworpen. Aanbieders van cryptodiensten vallen hiermee onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

In het wetsvoorstel minister Hoekstra (CDA) van Financiën staat letterlijk:

De anonimiteit van virtuele valuta maakt het mogelijk ze te misbruiken voor criminele doeleinden.

De streefdatum was 10 januari 2020, maar dat is 21 april 2020 geworden.

24 april: Bittr stopt

Ten gevolge van dit besluit was ‘DCA-bedrijf’ Bittr genoodzaakt te stoppen. Dat maakt de oprichter Ruben Waterman bekend in een persbericht. Door de aankomende nieuwe regelgeving rondom bitcoin in ons land gaan de digitale deuren dicht per 28 april aanstaande.

De DNB bevestigde enkele dagen later dat de toezichtkosten van 1,7 miljoen euro kloppen. We stelden ze vijf vragen.

28 april: S2FX model

We eindigen de maand april met PlanB. De Nederlandse anonieme quant schreef een nieuw, derde artikel over bitcoin (BTC). In het nieuwe S2FX model neemt hij afscheid van de variabele ‘tijd’, maar hij voegt de assets goud én zilver toe. Dat levert nieuwe inzichten op en een nieuwe schatting van de bitcoin prijs.

Het komt er op neer dat de prijs volgens dit model eind 2024 rond de $288.000 waard zal (kunnen) zijn.

Tot slot nog even de koers van Bitcoin in de maand april. Vlak voor het einde van de maand steeg deze namelijk tot mooie hoogtes tot $9.400. Het begin van de maand kostte BTC nog maar $6.200.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat om gezellig mee te praten!