Bitcoin Fear & Greed Index sinds 11 juni onder 50 punten gedaald

De Fear & Greed Index is één van de manieren om inzicht te krijgen in het sentiment op de Bitcoin (BTC) markt. Deze marktindex is sinds 11 juni onder een belangrijk niveau van “50” punten geraakt. Verkeert de markt in angst?

Bitcoin Fear & Greed Index

Naast technische analyses zijn indices een manier om meer grip te krijgen op het marktsentiment. De onderstaande index, samengesteld door Alternative.me, is de resultante van een aantal variabelen zoals:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De index heeft een schaal van 0 tot 100 en de koers heeft een tijdje boven de “50” gestaan. In de onderstaande grafiek maakt de index vanaf 11 juni een knikje naar beneden.

De daling in sentiment lijkt gerelateerd aan een koersdaling op dezelfde dag. Op 11 juni daalde de koers namelijk van $9.900 naar $9.000 op één dag door een paar grote sell candles.

Bitcoin Fear & Greed Index sinds 11 juni onder 50 punten gedaald

Fear & Greed Index afgelopen maand. Bron: Alternative.me

Zoomen we echter uit, dan is het sentiment juist uit een dal gekropen. In de eerste twee weken van maart lag het sentiment onder “10”, wat staat voor “extreme angst”.

Tijdens Black Thursday op donderdag 12 maart vond de grootste prijsdaling sinds 2013 plaats, één van de prijsdalingen uit de historie van Bitcoin. Op dat moment is er 712.000 BTC naar beurzen verschoven om te verkopen.

Opmerkelijk: op 11 mei vond de halvening plaats, waarbij de block subsidie halveerde van 12,5 BTC naar 6,25 BTC per gevonden block.

Dit heeft vooralsnog geen duidelijk effect op het sentiment opgeleverd (naar boven of naar beneden).

Want sinds eind april / begin mei schommelt het sentiment tussen de “40” en “60” om geen duidelijke richting te kiezen.

Bitcoin Fear & Greed Index sinds 11 juni onder 50 punten gedaald

Fear & Greed Index afgelopen jaar. Bron: Alternative.me

“Angst” op bitcoinmarkt

Op dit moment staat de index op “37”, wat staat voor “angst”. Zoals bekend weet de koers niet door de psychologische grens van $10.000 te schieten. Dat zorgt voor onzekerheid in de markt, waardoor de verkoopdruk onder beleggers aanhoudt.

Bitcoin Fear & Greed Index sinds 11 juni onder 50 punten gedaald

De Bitcoin prijs zit momenteel in een consolidatiefase en een daling ligt op de loer, zo concludeert analist Martijn Gijselaar deze ochtend. Hij zegt onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Volatiliteit is op een zéér laag punt gekomen de afgelopen weken (…) Kunnen we langzaamaan steeds zekerder zeggen dat we een dip gaan zien. Met nog steeds $8.600 als een sterk vangnet gevolgd door $8.000. (…) Tenzij er ineens gekke bullish bewegingen naar voren komen. Wat we voorlopig niet verwachten.[/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCsentiment

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...