Bitcoin mining beter door Stratum V2: pools extra veilig en decentraal

Het bedrijf achter de zesde grootste bitcoin miningpool van de wereld komt met nieuwe software voor miners. Hiermee wil het verschillende beveiligingsproblemen met dergelijke pools oplossen. Deze upgrade moet Bitcoin ook decentraler maken.

Bitcoin mining

De software maakt deel uit van de BOSminer Software Suite. Het omvat de eerste werkende implementatie van Stratum V2. In 2019 bracht de in Praag gevestigde startup Braiins deze software uit. Met deze release is het idee om bitcoin mining te verbeteren nu ook omgezet in een functionerende code.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stratum V2 is een manier om het Bitcoin protocol verder te decentraliseren.

Als individuele miner sluit je je vaak aan bij een mining pool. Met die groep miners zoek je onafhankelijk naar een block. Wanneer er een block wordt opgelost door iemand in jouw pool, dan krijg jij een deel van de opbrengst naar ratio van je bijdrage.

Op dit moment zijn het de beheerders van zo’n pool die de samenstelling van de blocks bepalen. Als je bij zo’n pool bent aangesloten, moet je het doen met het beleid dat er gehanteerd wordt.

Met Stratum V2 kunnen alle miners individueel bepalen welke transacties zij willen verwerken. Dit resulteert dus in meer mensen en partijen die zeggenschap hebben. Dit noemt met ‘job negotiation’.

Decentraal

De afgelopen jaren winnen mining pools aan populariteit. Als huis-tuin-en-keuken miner is het niet rendabel meer om individueel op het netwerk aangesloten te zijn. Enkel grote mining farms maken nog winst op deze manier.

De eerste versie van Stratum om miners aan pools te verbinden is de standaard van de industrie. Maar het brengt problemen met zich mee op het gebied van decentralisatie. En dus wilde Braiins dit oplossen met Stratum V2.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Pavel Moravec, medeoprichter en co-CEO van Braiins”]”Het belangrijke hieraan is dat dit het eerste real-life product is dat V2 gebruikt. Er worden dus echte bitcoin gemined door het te gebruiken.”[/penci_blockquote]

Jan Capek, de andere mede oprichter, benadrukte tegenover CoinDesk dat V2 de miners extra beveiliging en efficiënte biedt.

Echter: in de huidige versie is het onderdeel ‘job negotiation’ nog niet doorgevoerd. Qua extra decentralisatie moeten we dus nog even geduld hebben. De functie wordt later toegevoegd. Braiins heeft niet gecommuniceerd wanneer we dit kunnen verwachten. Qua efficiëntie en veiligheid gaan de miners van de Slushpool er nu dus al wel op vooruit.

Bitcoin mining pool

Slush Pool, wat beheerd wordt door Braiins, maakt nu gebruik van deze nieuwe software. Miners kunnen op deze nieuwe manier verbinding maken met de pool, waardoor ze meer privacy krijgen. Het beschermt ze namelijk ook tegen mogelijke aanvallen waarbij andere partijen kunnen proberen om tijdelijk hun hash-power te stelen.

Als alles volgens plan verloopt, zal het protocol binnenkort op meer plekken gebruikt kunnen worden. De EMCD mining pool experimenteert bijvoorbeeld ook al met het protocol.

Stratum V2 is nog niet volledig gespecificeerd, wat betekent dat er na feedback nog wat getweakt kan worden. Als Stratum V2 de nieuwe standaard van de industrie moet worden, moet dit natuurlijk breed binnen de community gedragen worden.

Blockstream is ook bezig met een soortgelijk initiatief. Onder de naam BetterHash pogen zij het zeggenschap binnen de mining pools te decentraliseren.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining