Bitcoin op Lightning bereikt 1.000 BTC, hoogste punt sinds mei 2019

Bitcoin op Lightning bereikt 1.000 BTC, hoogste punt sinds mei 2019

Het aantal Bitcoin (BTC) dat op het Lightning Network beschikbaar is, heeft een mijlpaal behaald. In totaal staat er namelijk 1.000 BTC gelocked in duizenden betaalkanalen.

Bitcoin Lightning

In januari 2018 vond de allereerste betaling via het Lightning Network (LN) plaats. Sindsdien is Lightning enorm gegroeid, met als uitschieter de hype rond de Lightning Torch begin 2019. Sindsdien is de capaciteit van het netwerk lichtelijk afgenomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Toch bereikte de totale capaciteit deze week de 1.000 BTC. Het is voor het eerst sinds mei 2019 dat we weer op dit niveau zitten. Je zou zelfs kunnen stellen dat Lightning in een lichte up-trend zit.

Bitcoin op Lightning bereikt 1.000 BTC, hoogste punt sinds mei 2019

De capaciteit van het netwerk omvat (zoals het screenshot laat zien) meer dan 100.000.000.000 sats. Sastoshi's zijn de rekeneenheid die op Lightning worden gehanteerd. Een satoshi staat gelijk aan 0.00000001 ฿. Een snelle berekening laat zien dat deze 100 miljard sats dus gelijk staan aan 1000 BTC.

Het record staat overigens op 1105 BTC.

Je kunt de totale balans op verschillende websites (zoals DeFi Pulse of BitcoinVisuals) bekijken. Deze websites laten nog niet de mijlpaal van 1.000 Bitcoin zien, maar op de node van de redactie al wel.

Ben je onbekend met Lightning? Lees dan de uitgebreide eens door.

Bitcoin op Lightning bereikt 1.000 BTC, hoogste punt sinds mei 2019

Netwerk van betaalkanalen

Het Lightning Netwerk bestaat op moment van schrijven uit zo'n 38.000 betaalkanalen. Dit zijn als het ware multi-sig wallets waarin een bepaalde hoeveelheid Bitcoin staat opgeslagen. Je kunt buiten de blockchain om betalingen doen door de balans in deze kanalen aan te passen.

Je kunt het vergelijken met een bar rekening waarin je van te voren alvast 100 euro inlegt. Vervolgens kun je de hele avond in de kroeg drankjes bestellen zonder telkens betalingen te hoeven doen. Zo kun je de blockchain ontlasten en vervuil je deze niet met allemaal kleine betalingen.

Lightning is een oplossing om supersnel en supergoedkoop met Bitcoin te betalen. En het totaal van ingelegde BTC bereikt dus voor het eerst sinds mei 2019 de 1.000 BTC.

Je hoeft overigens niet per se een node te hebben om Lightning betalingen te doen. Maar in Nederland is er al een mooi netwerk van nodes die met elkaar verbonden zijn. 'Telegrammer' klukluk heeft dit met een graaf in een mooi overzichtje gezet.

Bitcoin op Lightning bereikt 1.000 BTC, hoogste punt sinds mei 2019

Op de website LightningWiki kun je dit overzicht wat beter bekijken (en ook doorklikken naar deze nodes, om bijvoorbeeld met ze te connecten.

Wil je graag kennis maken met LN? Join onze Telegram chat of download een custodial of non-custodial wallet.

Lees meer over:
Bitcoin BTC lightning

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties