Bitcoin (BTC) opmars maskeert opname van $622 miljoen bij cryptobeurzen

De afgelopen vijf dagen is er naar schatting voor $622 miljoen aan fondsen bij de cryptobeurzen Bitfinex, BitMEX, Kraken en Binance opgenomen. Dat blijkt uit blockchainanalyse van TokenAnalyst uit Londen, zo meldt persbureau Bloomberg. De onderzoekers concluderen dat er meer gelden uitgaan dan ingaan. Wat is hiervoor de verklaring, want de koers van bitcoin is toch juist gestegen? Of is er sprake van marktmanipulatie: zodra bitcoin (BTC) op een bepaald niveau staat, wordt er via Tether 'automatisch' meer BTC bijgekocht?

Cryptomarkt

In één week tijd is de cryptomarkt 25% groter geworden: de marktwaarde steeg van $186 miljard naar $248 miljard. Hoe is een opname van in totaal $622 miljoen te rijmen met stijgende koersen? Naarmate de vraag afneemt, dalen toch juist de prijzen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een centrale rol lijkt weggelegd voor stablecoin Tether USDT om marktprijzen te manipuleren, zo interpreteert John Griffin, finance professor aan de Universiteit van Texas, de conclusies van Tokenanalyst te interpreteren.

Bitfinex

De belangrijkste beurs van Tether USDT is de geplaagde cryptobeurs Bitfinex. Opmerkelijk: sinds 26 april is er voor meer dan $1,7 miljard aan bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) opgenomen. Dat kan een aanwijsbare reden hebben: iFinex, het moederbedrijf achter de bedrijven Bitfinex en Tether, is aangeklaagd door fraude.

Een verklaring is dat beleggers de beurs minder vertrouwen en Tether USDT inruilen voor bitcoin of andere cryptovaluta.

Binance

Binance wordt ook in het onderzoek van Tokenanalyst genoemd. Buiten de gelden die zijn buitgemaakt bij de hack ($40,7 miljoen), is zichtbaar dat - voorafgaand aan de hack - meer gelden uit de cryptobeurs vloeiden. Deze uitstroom is vooralsnog niet te verklaren.

Tether als zwakste schakel

Het is volgens Griffin niet de eerste keer dat Tether als een draaischijf voor de cryptomarkt wordt gebruikt. Momenteel zit er voor $2,8 miljard aan fondsen opgepot in stablecoin USDT.

Griffin licht toe: “Er zijn een aantal problemen met Tether. De stablecoin is niet 100% gedekt door de Ámerikaanse dollar (naar eigen zeggen is de dekking 74%, redactie). Dat betekent dat fondsen van klanten op diverse exchanges niet volledig zijn gedekt.

Slimme klanten halen daarom hun geld van de beurzen. Dat kan de recente opmars van bitcoin ook deels verklaren.”

Mati Greenspan, analist bij eToro, voorspelde in april dat de bullmarkt voor de deur stond. Eén van zijn argumenten die Greenspan gebruikt: beleggers wisselen hun Tether om in andere cryptomunten.

Dat lijkt nu een plausibel scenario te zijn, gezien de recente opmars van bitcoin. De prijs is in één maand tijd met 50% gestegen.

Marktmanipulatie

De eerder genoemde Griffin is ook co-auteur van een paper waarbij de rol van Tether tijdens de bullrun van 2017 is onderzocht. Conclusie: de stablecoin ís gebruikt om koersen te manipuleren. Marktmanipulatie is een grote oorzaak geweest van de explosieve groei naar $20.000.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="John Griffin, professor finance aan de Universiteit van Texas"]“Dat bitcoin zo significant gemanipuleerd kan worden, vergt het weinig fantasie om te vermoeden dat óók achter deze recente opmars manipulatie schuilgaat.

Wij vermoeden dat de onderliggende mechanismen, namelijk manipulatie, nog steeds een zeer grote rol speelt."[/penci_blockquote]

De voornaamste conclusie is dat Tether een draaischijf die veel invloed heeft in de prijsschommelingen van bitcoin (BTC). In het voorwaard in de paper staat er onder meer dit:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"Bitcoin wordt met Tether gekocht zodra de bitcoin prijs relatief laag staat. Logischerwijs stijgt daarna de koers van bitcoin weer. We concluderen dat een zeer kleine hoeveelheid (minder dan 1%) geclusterde Tether transacties leidt tot significante prijsstijgingen bij bitcoin (+50%) en top 10 cryptomunten (+64%)."[/penci_blockquote]

Bron: Bloomberg

Nieuwsoverzicht 16 mei

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...