Bitcoin (BTC) opties van Bakkt slaan voorlopig niet aan

Bitcoin (BTC) opties van futuresbeurs Bakkt slaan voorlopig niet aan, zo blijkt uit een recent overzicht van moederbedrijf Intercontinental Exchange (ICE). Deze beleggingsproducten zijn op 9 december vorig jaar geïntroduceerd.

Bitcoin (BTC) opties

Een optie is een middel om zich te speculeren op de bitcoin koers. Met een call – of putoptie krijgt iemand het recht om BTC tegen een bepaalde prijs op een bepaald moment te (ver) kopen. In het geval van een optie is het onderliggende product niet bitcoin, maar een bitcoin futurecontract.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Opvallend is dat de handel voor de Bakkt opties vorige week is drooggekookt. Tussen 20 en 24 januari 2020 is er zelfs géén enkele bitcoin optie verhandeld. De handel gebeurt via ICE Singapore, die de producten bij institutionele beleggers aan de man moet brengen.

Volgens marktvorser Skew kloppen de cijfers van ICE niet helemaal. Zij concluderen dat de afgelopen tien dagen er geen handel heeft plaatsgevonden. Het verschil: Skew heeft de weekenden ook meegenomen.

Bitcoin (BTC) opties van Bakkt slaan voorlopig niet aan

Bakkt lijkt last te hebben van onder meer de CME Group en het Nederlandse Deribit. Zo wist CME in de week dat Bakkt niets klaar maakte, toch nog 59 opties te verkopen.

‘Groeiende interesse’

Bakkt zegt echter, in een reactie bij The Block, dat er een ‘groeiende interesse’ is in zowel opties als futures.

Een van de mogelijkheden is dat marktpartijen hun risico tegen prijsdalingen kunnen beperken met een putoptie. Als je verwacht dat de koers gaat dalen, kun je als miner een gedeelte van de gedolven BTC in een kort – of langlopende optie kwijt.

De optiemarkt is volgens marktvorser Skew grotendeels in handen van partijen zoals Huobi, OKEx en BitMEX. Binnen de gevestigde financiële wereld werkt men met namen zoals Bakkt, CME en LedgerX.

CME verslaat Bakkt als het op volumes aankomt deze maand: $2,19 miljoen aan optiecontracten versus $1,15 miljoen aan contracten.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...