Willy Woo: ‘Bitcoin alternatief voor dure betaalproviders als Paypal’

De naam Bitcoin (BTC) duidt op twee dingen: de valuta (kenmerkend aan de maximale supply) en het betaalsysteem (gefaciliteerd door miners en nodes).

Waar het de laatste maanden steeds vaker gaat over de ‘valuta bitcoin‘, gaat de handelaar en analist Willy Woo in op het tweede aspect: de betalingslaag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Paypal als centraal betaalsysteem

Woo uit namelijk zijn kritiek op PayPal en de centralisatie die betalingsproviders eigen is. Hij is de mede-oprichter van Hypersheet en kan ineens geen facturen meer via de remmitance provider betalen. De oorzaak? Er zijn problemen met de KYC procedure.

In een reeks tweets gaat Woo verder in op de centralisatieproblemen van PayPal en uiteraard de positie van Bitcoin hierin.

En het is niet enkel de KYC procedure wat de analist dwars zit.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Om offshore in lokale valuta te kunnen factureren, betalen we aan PayPal 5% tot 6% van onze internationale verkoop. We zijn een kleine onderneming, dus het was tegelijk ook de enige goede optie die we voor onze schaal konden vinden.[/penci_blockquote]

Hij vervolgt zijn rant met de opmerking dat ‘de kleine jongens zo geplunderd worden’. En de compliance rondom de KYC procedures is ook een blok aan het been.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ze blokkeren ons bedrijf nadat we al 7 jaar factureren, omdat ze “KYC” nodig hebben. En dit proces is buggy. We wachten al drie weken.”[/penci_blockquote]

Know-your-customer procedures zijn vaak opgelegd door overheden om witwassen en financiering van terrorisme aan te pakken.

Banken, verzekeraars en betaalverwerkers integreren daarom deze procedures in hun firma. Gebruikers zoals Woo hebben daar in toenemende mate last van, hoewel marktcijfers hierover nog ontbreken.

Bitcoin

Het klinkt misschien als een open deur, maar deze situatie rondom PayPal is een perfect voorbeeld van waarom Bitcoin – als betaalsysteem – een alternatief kan bieden.

Iedereen kan namelijk zelf een private key genereren zonder tussenpersoon. Hiervoor hoef je (in tegenstelling tot het openen van een bankrekening) géén adresgegevens voor te laten zien, een scan van je ID-kaart te uploaden of te vertellen wanneer je jarig hebt.

Het betaalsysteem is immers neutraal. Het discrimineert niet en is door íedereen te gebruiken. Daarbovenop is dit internetgeld perfect voor internationale betalingen. Grensoverschrijdende facturatie is geen probleem meer, en qua transactiekosten ben je niet verplicht om 5% te betalen.

Je hebt de keuze om 1 sat per byte te betalen (in het geval dat je haast hebt), of het Bitcoin Lightning Network te gebruiken voor instant overboekingen (als je wel graag wilt dat de betaling direct aankomt).

Zo ben je vrij om met jouw geld om te gaan zoals jij wilt. Bitcoin is immers het geld van de mensen. Niet het geld van de financiële instellingen.

Overigens heeft PayPal via Twitter van zich laten horen en geeft het aan Woo te gaan helpen. Ook noemt Woo nog dat Bitcoin nog niet klaar is voor het grote werk (qua kapitalisatie, liquiditeit en gebruikers), maar dat het wel de potentie heeft.

Hou je vragen over na het lezen van de artikelen? Kom eens langs in onze Telegram chat en vraag om hulp!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCPayPal