Bitcoin in de kinderjaren: de gebeurtenissen van 2016 en 2017

De afgelopen weken hebben we stilgestaan bij de ontwikkeling van Bitcoin. Zo begonnen we bij de babyjaren 2008 tot 2011 en kon je vorige week meer lezen over de kleuterjaren 2014 en 2015.

Deze keer duiken we wat minder ver de geschiedenisboeken in en kijken we naar de jaren waarin Bitcoin een enorme opmars maakte: 2016 en 2017.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in 2016

In januari 2016, alweer meer dan vier jaar geleden, bereikte de hashrate van het netwerk de 1 exahash/sec. Tegelijkertijd kwam er ook meer druk op het protocol te liggen. Want hoe moest Bitcoin in vredesnaam schaalbaar gaan worden?

Verschillende grote namen uit de community kwamen in Hong Kong bij elkaar om plannen te bedenken. Bij deze gesloten meeting met meer dan 30 mensen, werd gepraat over onder andere de blockgrootte.

Op de 14e van de eerste maand, kwam de whitepaper voor het Bitcoin Lightning Network online. Deze schaalbaarheidsoplossing als tweede laag op Bitcoin heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen.

Nog geen maand later maakte Japan bekend dat het ‘virtuele currencies’ zoals Bitcoin goedkeurt op hetzelfde niveau als REAL geld. Dit staat voor Real Estate Asset Ledger. In april startte Steam ineens met de acceptatie van Bitcoin voor betalingen van video games.

Het bizarste nieuws kwam uit mei. Het was Craig Wright die in een blogpost officieel aankondigde dat hij Satoshi Nakamoto was.

In juli 2016 vond de tweede halving plaats. Destijds kostte 1 BTC nog maar $650 en ging de block subsidy van 25 BTC naar 12.5 BTC.

Weer een maand later werd Bitfinex gehackt en verloor het bijna 120.000 Bitcoin ter waarde van $60 miljoen. Tegelijkertijd groeide het aantal ATM’s naar een totaal van 771 apparaten. Inmiddels zijn dat er wereldwijd ruim 7.600.

In dit jaar steeg de prijs met 120% tot $952 per stuk. Huobi was destijds goed voor 60% van de handel, terwijl het handelsvolume de $250 miljard voorbij ging.

Bitcoin in 2017

Het jaar 2017 is kort samen te vatten als ‘een gekkenhuis’. De koers bereikte drie jaar geleden het hoogste punt ooit.

Voor het eerst in drie jaar ging de prijs in januari weer door de $1.000 heen. Ook qua ontwikkeling werd er hard doorgebouwd: in maart bereikte het aantal GitHub projecten die gerelateerd zijn aan bitcoin de 10.000. Verder is het jaar kort samen te vatten met een aantal pinpoints van de prijs:

In december kwam de CBOE met de eerste Bitcoin futures. Bij de opening waren deze futures nog 26% hoger dan de spotprijs, maar vlak daarna kelderde de prijs hard omlaag. Men kon ineens ook gaan speculeren op een dalende prijs, iets wat daarvoor niet mogelijk was.

Een paar maanden eerder, op 1 augustus was er de beruchte hard fork waarbij Bitcoin Cash ontstond. Dit kwam als reactie op het debat waarbij er een schaalbaarheidsoplossing werd gezocht om sneller betalingen te kunnen doen. Bitcoin Cash koos voor grotere blocken, Bitcoin voor off-chain oplossingen (zoals het Lightning Network en Liquid).

Op dat moment werd ook duidelijk dat SegWit werd doorgevoerd. Na veel gesteggel over SegWit2X en andere BIP’s, kwam er eindelijk duidelijkheid over de schaalbaarheid en de toekomst van Bitcoin.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over alle nieuwtjes.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC