‘Bitcoin transacties eenvoudiger te detecteren dan fiat betalingen’, aldus rapport

Een blockchain analysebedrijf heeft een onderzoek gepubliceerd waarin ze aantonen dat transacties met bitcoin beter te achterhalen zijn dan die met FIAT geld. Daarmee komen cryptocurrencies in een interessante paradox terecht: terwijl de anonimiteit van cryptovaluta juist voor criminelen een uitweg leek te worden, is het ook heel goed mogelijk om transacties te identificeren.

Analyseren transacties

Het valt niet te ontkennen dat er aan elke betaling met FIAT geld een identiteit gekoppeld is. Deze ID is beschikbaar voor verschillende organisaties, zoals banken en betalingsproviders. Deze gegevens worden bij een betaling ook gedeeld of overgedragen. Je bent verplicht gegevens af te geven, mocht je een traditionele bankrekening willen openen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegelijkertijd is de trackability van Bitcoin een optie die de digitale financiële wereld nodig heeft. Veel mensen zie Bitcoin als een stukje anoniem geld. Het onderzoek toont echter aan dat dat niet per definitie zo hoeft te zijn. Analysebedrijf Elliptic publiceerde een onderzoeksdocument waarin het laat zien hoe met verschillende features bitcoin transacties kunnen detecteren.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Elk knooppunt heeft 166 features. De eerste 94 features vertegenwoordigen lokale informatie over de transactie – inclusief de time stamp, het aantal inputs/outputs, transactiekosten, outputvolume en afgeleide cijfers zoals gemiddeld ontvangen (en uitgegeven) BTC. De resterende 72 features worden verkregen door informatie van een betaling van één stap vóór of achter deze betaling te herleiden.[/penci_blockquote]

Voor het onderzoek zijn tweehonderdduizend transacties bekeken. Hiermee brachten ze de rol van de financiële instituties in kaart en de rol die het heeft in het faciliteren van illegale transacties. Verder keken ze ook naar het kostenverlagende voordeel dat blockchain heeft op het beleid voor AML.

'Bitcoin transacties eenvoudiger te detecteren dan fiat betalingen', aldus rapport

Herkennen van patronen

In het onderzoek worden ongeregistreerde nodes uit het netwerk, die raar gedrag vertoonden, bekeken. Zie deze nodes als knooppunten, en niet als ‘miners’ of dergelijke. Als deze knooppunten zich op een kluitje bevinden en geconcentreerd aanwezig zijn bij een aantal transacties, dan trekt dit de aandacht van de onderzoekers.

Onderstaande grafiek laat de al de transacties over een bepaalde tijd zien. Hierdoor kunnen er patronen en trends worden opgemerkt als je de timer laat lopen. Alle foutieve of niet-goedgekeurde transacties zijn in het rood weergegeven.

'Bitcoin transacties eenvoudiger te detecteren dan fiat betalingen', aldus rapport

Door deze analyse kunnen we stellen dat transacties op Bitcoin goed te achterhalen en detecteren zijn. Het is natuurlijk ook een open netwerk. Waar je bij een traditionele transactie verplicht bent om gegevens aan je betaling te koppelen (door deze bij de bank af te staan), hoeft dit bij Bitcoin niet per se. Er zijn veel maatregelen rondom KYC en AML, maar deze zijn niet verplicht om an sich een transactie te plaatsen. Áls je wilt, kun op ‘vrijwillige’ basis informatie aan het bitcoin netwerk koppelen.

Bron: cryptopolitan

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Peter Brandt verhoogt bitcoin prijsdoel naar $200.000

Peter Brandt, een bekende veteraan-analist in de cryptowereld, heeft zijn bitcoin prijsdoel voor 2025 verhoogd...

Nieuws
Wat zeggen de Spot Bitcoin ETFs in Canada over zijn grote broers in Amerika?

Op 10 januari eindigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) het jarenlange wachten op...

bitcoin-logo-bull-run Nieuws
Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

  Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

Nieuws
Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

Pepe koers pump Nieuws
PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

Lees meer