Vermoedelijke dader van Twitter hack en Bitcoin fraude is 17-jarige jongen

Het is alweer een halve maand geleden dat Bitcoin wereldwijd trending was door de Twitter hack. Nu, bijna drie weken later, zijn de drie vermoedelijke daders opgepakt. Het zou gaan om een tiener uit Florida met twee (eveneens jonge) compagnons.

Twitter hack

Tijdens een inval in de vroege ochtend werd de 17-jarige Graham Clark uit Tampa opgepakt. Hij was verantwoordelijk voor de grootste hack in de geschiedenis van Twitter en werkte samen met twee andere tieners. Het zou gaan om de 22-jarige Nima Fazeli uit Napels (eveneens Florida) en de 19-jarige Mason Sheppard uit Bognor Regis, aan de zuidkust van Engeland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onderzoekers gaven aan informatie van de Know Your Customer procedure te hebben verkregen van Binance en Coinbase. Sheppard, de oudste van de drie, had zich ooit bij deze beurzen geregistreerd met zijn rijbewijs. Ook Fazeli was niet helemaal slim omgegaan met zijn account bij de exchange. En omdat stortingen van de buitgemaakte Bitcoin gelinkt waren aan deze klantenaccounts, kwamen ze op de radar.

Wetshandhavers van Florida die met de FBI, IRS en de geheime dienst samenwerkten, arresteerden de 17-jarige Clark voor de vermeende betrokkenheid bij hack. Hij kreeg toegang tot accounts van voormalig president Barack Obama, Joe Biden Elon Musk, Kanye West en een heleboel anderen. In een eerder artikel hebben de de meest prominente namen op een rijtje gezet.

Vanaf deze accounts stuurden de drie een aantal Bitcoin adressen de wereld in waar in totaal om en nabij de 15 Bitcoin naartoe werd gestuurd.

Bitcoin witwassen

Al vrij snel verplaatsten de hackers het geld en ging het onder andere door de mixer en CoinJoins van Wasabi, zo meldde CipherTrace. Maar ondanks de verwoede pogingen om de Bitcoin wit te wassen, hebben ze toch sporen achter gelaten.

De boeven hebben tijdens het versturen van hun bitcoin waarschijnlijk een grote fout gemaakt. De adressen waar de bitcoin (deels) op stond was eerder al gebruikt voor diensten als BitPay en Coinbase. Dat bleek een dag na de hack al uit data van analysebedrijf Whitestream. En als je op voorhand al een fout maakt, valt daar niet tegenop te mixen.

Clark heeft door deze actie een waslijst aan aanklachten aan zijn broek handen. In totaal zou het om een stuk of 30 aantijgingen gaan, waaronder die van georganiseerde fraude, communicatiefraude, frauduleus gebruik van persoonlijke informatie en ongeautoriseerde toegang tot computers.

De officier van justitie van Hillsborough zei in een persverklaring dat ambtenaren op dit moment “niet kunnen zeggen of hij alleen werkte”. Wat precies de rol is van de twee andere tieners is niet bekend. Clark zit momenteel vast in een gevangenis in Tampa.

Zo zie je maar weer dat Bitcoin pseudoniem is, en niet anoniem. En met de toenemende druk rondom KYC procedures wordt het steeds moeilijker om deze Bitcoin ergens te verzilveren. Een klein foutje kan voor een crimineel of hacker fataal worden.

Heb je vragen over Bitcoin? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BitcoinBTChackTwitter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin koers verwachting Nieuws
Bitcoin prijs schiet door $44.000

De prijs van bitcoin is vandaag door de $44.000 geschoten. Dat is het hoogste punt...

Bitcoin
Phoenix is eerste beursgenoteerde bitcoin miner in Midden-Oosten

Mining bedrijf Phoenix Group is beursgenoteerd aan de Abu Dhabi Securities Exchange (ADX). Daarmee is...

Bitcoin
88% van alle bitcoin staat weer op winst

Bitcoin staat op deze Sinterklaasdag weer boven de $42.000. De afgelopen 24 uur steeg het...

Bitcoin
Lugano accepteert nu bitcoinbetalingen voor gemeentebelastingen

Inwoners van de Zwitserse stad Lugano kunnen hun gemeentebelastingen met cryptocurrency's betalen. De stad maakte...

Nieuws
Tether Behaalt Meer Dan $1,1 Miljard Winst Uit Bitcoin Bezittingen

Tether boekt meer dan $1,1 miljard winst uit bitcoininvesteringen, vergroting van zijn BTC-voorraad met strategische...

Lees meer