Vermoedelijke dader van Twitter hack en Bitcoin fraude is 17-jarige jongen
Het is alweer een halve maand geleden dat Bitcoin wereldwijd trending was door de Twitter hack. Nu, bijna drie weken later, zijn de drie vermoedelijke daders opgepakt. Het zou gaan om een tiener uit Florida met twee (eveneens jonge) compagnons.
Twitter hack
Tijdens een inval in de vroege ochtend werd de 17-jarige Graham Clark uit Tampa opgepakt. Hij was verantwoordelijk voor de grootste hack in de geschiedenis van Twitter en werkte samen met twee andere tieners. Het zou gaan om de 22-jarige Nima Fazeli uit Napels (eveneens Florida) en de 19-jarige Mason Sheppard uit Bognor Regis, aan de zuidkust van Engeland.
Onderzoekers gaven aan informatie van de Know Your Customer procedure te hebben verkregen van Binance en Coinbase. Sheppard, de oudste van de drie, had zich ooit bij deze beurzen geregistreerd met zijn rijbewijs. Ook Fazeli was niet helemaal slim omgegaan met zijn account bij de exchange. En omdat stortingen van de buitgemaakte Bitcoin gelinkt waren aan deze klantenaccounts, kwamen ze op de radar.
Wetshandhavers van Florida die met de FBI, IRS en de geheime dienst samenwerkten, arresteerden de 17-jarige Clark voor de vermeende betrokkenheid bij hack. Hij kreeg toegang tot accounts van voormalig president Barack Obama, Joe Biden Elon Musk, Kanye West en een heleboel anderen. In een eerder artikel hebben de de meest prominente namen op een rijtje gezet.
Vanaf deze accounts stuurden de drie een aantal Bitcoin adressen de wereld in waar in totaal om en nabij de 15 Bitcoin naartoe werd gestuurd.
Bitcoin witwassen
Al vrij snel verplaatsten de hackers het geld en ging het onder andere door de mixer en CoinJoins van Wasabi, zo meldde CipherTrace. Maar ondanks de verwoede pogingen om de Bitcoin wit te wassen, hebben ze toch sporen achter gelaten.
De boeven hebben tijdens het versturen van hun bitcoin waarschijnlijk een grote fout gemaakt. De adressen waar de bitcoin (deels) op stond was eerder al gebruikt voor diensten als BitPay en Coinbase. Dat bleek een dag na de hack al uit data van analysebedrijf Whitestream. En als je op voorhand al een fout maakt, valt daar niet tegenop te mixen.
Clark heeft door deze actie een waslijst aan aanklachten aan zijn broek handen. In totaal zou het om een stuk of 30 aantijgingen gaan, waaronder die van georganiseerde fraude, communicatiefraude, frauduleus gebruik van persoonlijke informatie en ongeautoriseerde toegang tot computers.
De officier van justitie van Hillsborough zei in een persverklaring dat ambtenaren op dit moment “niet kunnen zeggen of hij alleen werkte”. Wat precies de rol is van de twee andere tieners is niet bekend. Clark zit momenteel vast in een gevangenis in Tampa.
Zo zie je maar weer dat Bitcoin pseudoniem is, en niet anoniem. En met de toenemende druk rondom KYC procedures wordt het steeds moeilijker om deze Bitcoin ergens te verzilveren. Een klein foutje kan voor een crimineel of hacker fataal worden.
Heb je vragen over Bitcoin? Kom eens langs in onze Telegram chat!