Bitcoin whale verplaatst $1,3 miljard, afzender onbekend

Bitcoin whale verplaatst $1,3 miljard, afzender onbekend

Kun jij het voorstellen dat jij $1 miljard naar iemand verstuurt, zónder dat een anders hier iets over te zeggen heeft? Naast dat de kans klein is dat je dit geld ooit bij elkaar krijgt, is het onvermijdelijk dat een bank of financiële instelling een belletje doet. Tijd om dan even naar Bitcoin (BTC) te kijken.

Bitcoin whale transactie

Vandaag was er iemand die geen last had van deze rompslomp. Er is namelijk een whale die 132.255 BTC verstuurde. Hij verdeelde dit over drie transacties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het grootboek van Bitcoin is openbaar (én pseudoniem). Door dit laatste gegeven weten we niet wie whale precies is, maar wel dat hij (of zij) deze betaling heeft gedaan.

De transacties zaten in block 643,133. Met de huidige marktprijs van ~$9.800 was deze betaling grofweg $1,3 miljard waard. De drie betalingen werden gedaan in een tijdsbestek van slechts één minuut (omdat ze in hetzelfde block zaten).

We kunnen dus stellen dat het niet het geval is dat dezelfde BTC een aantal keer is rond gestuurd. Dit leek op het eerste gezicht aannemelijk, omdat de bedragen nagenoeg hetzelfde zijn.

Bitcoin whale verplaatst $1,3 miljard, afzender onbekend

Het hoge bedrag leidde leidde direct tot speculatie. Want tot wie zou deze BTC toebehoren? Is het een exchange of een custodial? Deze partijen hebben namelijk heel veel Bitcoin in beheer van hun klanten. Ze kunnen dit in één keer versturen tussen cold en hot wallets, Op Reddit speculeert men dat Coinbase Custody verantwoordelijk is voor deze transacties.

Het mooie is ook dat een dergelijke transactie belachelijk goedkoop is. Helemaal in vergelijking met bankbetalingen van zulke bedragen. Iedere transactie was namelijk goedkoper dan $1.

De definitie van 'een whale' is niet zwart op wit en is ook niet in beton gegoten. De vuistregel is dat je een whale bent als je meer dan 10.000 Bitcoin op zak hebt. Iemand met 10.000 BTC in bezit heeft 0,05% van de totale voorraad in beheer. Er zijn in totaal namelijk ~18,4 miljoen Bitcoin gemined.

Onderzoeken

Een onderzoek van Coin Metrics laat zien dat er een substantieel groepje aan whales is die hun BTC gemiddeld al 4,7 jaar vast. Dat betekent dat de BTC op een bepaald bitcoin adres blijft staan en niet verstuurd is.

In dit onderzoek duikt er ook nog een Bitcoin whale op met meer dan 68.000 BTC. Deze houdt zijn bezit al ruim vijf jaar vast.

Ook Glassnode deed een poos terug een duit in het zakje. Zij lieten zien dat 43,83% van de Bitcoin die in omloop is, al twee jaar niet is bewogen.

Uit nog een ander onderzoek is gebleken dat cryptobeurs Coinbase de grootste whale van allemaal is. Begin juni hadden ze namelijk 984.300 BTC in beheer. Naar alle waarschijnlijkheid is dit getal de afgelopen weken gedaald na het nieuws over de analysesoftware die is gelinkt aan de Amerikaanse belastingdienst.

De exchange wordt op grote afstand gevolgd door Huobi (met 413.000 BTC) en Binance (318.000 BTC).

Bitcoin whale verplaatst $1,3 miljard, afzender onbekend
Lees meer over:
Bitcoin BTC whale

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties