Wopke, bedankt. Je had Bitcoin zó anders moeten behandelen

Column – Zo nu en dan overtuig je als Bitcoiner iemand van de filosofie van Bitcoin (BTC). Dit is het moment dat ze van een nocoiner een precoiner worden.

Een precoiner raakt geïnteresseerd in de eigenschappen van Bitcoin. Een bijna onvermijdelijke stap die volgt is dat deze precoiner (met ambities) een échte Bitcoiner wil worden. Zero is immers the wrong number.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo was ik laatst ook met iemand in gesprek om deze persoon aan de eerste satoshi’s te helpen.

Na de uitleg over de basisprincipes en de fundamenteel excellente eigenschappen van Bitcoin, was het zaak om de eerste Bitcoin (BTC) te kopen. En daar begon het.

Maar eerst even een disclaimer: Wopke bedankt! (voor je Cryptowet)

Bitcoin kopen

Om te laten zien hoe het stappenplan van fiat naar Bitcoin werkt, kocht ik even vanaf mijn (geverifieerde) account voor een klein bedrag aan BTC. Zo kon ik lekker snel laten zien hoe alles werkt met adressen en wallets. Tot zo ver prima en niets aan de hand.

Al snel kreeg de vraag: “Zoals jij het nu laat zien is het best makkelijk met Bitcoin. Kan ik dat zelf ook doen?”

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Euh ja, op zich wel. Maar zoals ik net al uitlegde is Bitcoin een vreedzaam protest tegen de overheden. En sinds kort hebben die allemaal nieuwe regels opgelegd.'[/penci_blockquote]

En dit is waar Wopke om de hoek komt kijken. Je weet wel. Die minister van Financiën die een hekel heeft aan criminelen. Net als wij dat overigens allemaal hebben.

Ik refereer hiermee natuurlijk naar de AMLD5 wetgeving die sinds vorige maand is doorgevoerd. En ja. Dat snapte de precoiner inmiddels allemaal wel. Hij had immers net onderzocht dat Bitcoin geen machtsmiddel is en dat het banken overbodig maakt.

De uitleg over de regulering van de industrie maakte het besef en de kracht van Bitcoin alleen maar sterker.

Bitcoin en KYC procedures

Vol goede moed ging ‘onze precoiner’ aan de slag. En ja hoor. Binnen enkele minuten zaten we in de verkeerde rabbit hole.

Niet die van Bitcoin, maar die van de KYC procedures. En ik kan je zeggen: sinds de doorvoering van de ‘cryptowet’ is dit een hele diepe rabbit hole.

Na alle stappen (van bankgegevens, ID kaarten tot geboortedata aan toe) te hebben doorlopen, leek het eindelijk tijd om dan toch die BTC te gaan kopen. Mission accomplished. Zo leek het.

Helaas ging er iets in de KYC procedure iets niet goed. Na een poosje wachten wachten werd duidelijk dat het hele proces opnieuw moesten doorlopen. Geen idee waarom, maar (lichtelijk geïrriteerd) doen we het nogmaals.

Het was inmiddels al heel wat later, en ik moest ervan door. En dat kon ook prima, want ik had immers alles uitgelegd: ‘wat is Bitcoin’, ‘hoe moet ik Bitcoin kopen’ en ook ‘hoe werkt de KYC procedure’.

Het leek makkelijk en dus ging ik naar huis. In de veronderstelling dat er niets meer mis kon gaan zodra de KYC procedure was goedgekeurd.

De weg van de … weerstand

Maar toen.. Die avond kreeg ik een berichtje. De KYC procedure was opnieuw afgewezen. En dus was het ‘slachtoffer’ maar zelf op zoek gegaan naar een (andere) plek om Bitcoin te kopen. En ja, daarbij zoek je als nieuwkomer natuurlijk naar een website zónder KYC.

Ik kreeg dus een berichtje met de vraag of Partij X (niet nader te noemen) een goed alternatief was. Hier hoefde je niet de hele ratjetoe aan gegevens af te geven! Dat klinkt makkelijk. Het bleek te gaan om een website van oplichters.

Gelukkig stuurde de precoiner hierover een vraag. Maar wat als iemand zelf op onderzoek uit gaat? Komt men dan terecht op de plekken waar ze moeten komen?

In de scene bekende partijen (zoals Bitkassa en Bittr) kunnen géén Bitcoin meer aanbieden of verwerken. En welke partijen krijgen we hier voor in de plaats? Websites van oplichters met mooie praatjes die véél meer schade aanrichten?

Wopke, bedankt!

Wopke, bedankt. Je doet twee dingen verkeerd. Of eigenlijk veel meer, maar ik beperk het graag tot deze twee aspecten:

Op deze manier worden deze oplichters níet aangepakt, maar de innovatie wél. Dat moet andersom. De echte criminelen gebruiken Bitcoin niet als valuta om mee te witwassen. Die gebruiken slechts de ‘noemer Bitcoin’ als lokkertje om geld af te troggelen. Je moet juist de innovatie in de markt stimuleren. En de oplichtingspraktijken en scammers aanpakken. Niet andersom.

Maar het crimineel geld is in ieder geval nu wel uit de Bitcoin wereld. Toch, Wopke? En witwassen gebeurt met deze wetgeving alleen nog maar via banken. Toch?

Nogmaals: Wopke, bedankt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC