Bitcoin (BTC) ook in het rood: – 9%, op BitMEX $192 miljoen in rook op

Het is een bloedbad op de wereldwijde financiële markten en de bitcoin (BTC) prijs wordt daarin meegesleurd. De afgelopen 24 uur is er sprake van een dip van 9% en staat de koers onder de $8.000. Is hiermee de pijn uit de markt of volgt een diepere correctie?

Bitcoin ook in het rood: -9%

De koers van de afgelopen week laat zien dat de bitcoin koers op een nieuw (tijdelijk) dieptepunt ligt. Op dit moment zijn de bears in controle en het is de vraag wat de bulls op de korte termijn laten zien op de 1-uurs – en 4-uursgrafiek.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door de recente prijsactie is ook het sentiment in de markt behoorlijk gedaald, afgaande op de multivariabele Fear & Greed Index. Deze staat momenteel op “extreme angst”. Op zondag stond de indicator nog op “33”, maar inmiddels is deze gezakt naar “17”.

Bitcoin (BTC) ook in het rood: - 9%, op BitMEX $192 miljoen in rook op

De fikse daling had ook consequenties voor beleggers die juist speculeerden op een hogere koers. Zo hebben speculanten op derivatenbeurs BitMEX hun positie met verlies verkocht. De afgelopen 24 uur was dat verlies opgeteld $192 miljoen, een record dit jaar aan “sell liquidation

Bitcoin (BTC) ook in het rood: - 9%, op BitMEX $192 miljoen in rook op

Bron: Unfolded (de grijze balkjes zijn dagtotalen)

Prijsdaling bitcoin? 3 mogelijke verklaringen

Het is niet één aanwijsbare reden voor de recente dump, vaak is het een combinatie van factoren die leidt tot een daling.

1. Europese beurzen in het rood door Coronavirus en olieconflict

De nieuwskoppen op deze maandagochtend spreken van een “Zwarte Maandag” en van een “Coronacrisis”. De AEX in Amsterdam opende onder de 500 punten door een daling van 7,5%. Het aandeel Shell leverde zelfs 21% in, doordat Saudi Arabië de olieprijs plots verlaagde. Ook aandelen van ING en ABN AMRO daalden met ruim 10%.

Goud en obligaties zijn vooralsnog stabiel, maar bitcoin daalde wel met 9%. Bitcoin kan zich dus – in tegenstelling – tot goud niet aan de malaise op de aandelenmarkten onttrekken.

Het Coronavirus (COVID-19) legt een toenemende druk op de wereldeconomie. Steeds meer bedrijven en overheden zijn gedwongen tot maatregelen. Denk aan vliegtuigmaatschappijen die vluchten schrappen of al bezuinigingen aankondigen. Maar ook de evenementensector en de verzekeringsbranche zal de pijn voelen van deze (tijdelijke?) crisis.

Zoals gezegd zijn ook de olieprijzen met 30% gedipt door een hoog oplopend conflict tussen Saudi Arabië en Rusland. Het eerstgenoemde land gaat in april juist haar olieproductie flink opschroeven.

Wat is de reden hierachter? Het land is in conflict met Rusland over de wereldwijde olieproductie. De OPEC, Saudi Arabië voorop, wil dat de productie omlaag gaat. En daar is Rusland het niet mee eens.

Onderzoek wijst uit dat er géén correlatie is te vinden in de prijsontwikkeling tussen bitcoin en olie. Het is dus maar de vraag of dit een directe reden is van de bitcoin prijsdaling. Wel kan een dump op een andere markt (olie in dit geval) leiden tot een negatiever sentiment op andere markten.

2. Plus Token oplichting als Zwaard van Damocles boven markt

Een veel directere verklaring ligt verscholen in de cryptomarkt zelf. De Plus Token oplichters haalde zo’n 70.000 BTC en 800.000 ether op bij hun slachtoffers.

Halverwege 2018 is investeerders een ‘high yield investment return’ beloofd. Daar bleek, uiteraard, niets van waar. Plus Token geldt als één van de grootste piramidespelen van de crypto industrie.

In augustus 2019 zette een dump van 25.000 BTC door Plus Token, ook hoogstwaarschijnlijk een correctie in gang van $14.000 naar $6.600. Nu willen de mannen achter deze oplichting nog eens 13.000 bitcoin (BTC) verkopen.

Afgelopen weekend werd bekend dat deze grote hoeveelheid BTC al is verplaatst. Het is de bedoeling dat deze ‘vangst’ door bitcoin mixers geanonimiseerd en verkocht wordt. Dat is de oplichters al eerder gelukt door gebruik te maken van zogenaamde over-the-counter brokers in Azië die niet onder toezicht staan van een waakhond.

Het bedrijf Chainalysis heeft van de eerdere ‘dump’ en het markteffect een veelbesproken onderstaande analyse gemaakt.

Bitcoin (BTC) ook in het rood: - 9%, op BitMEX $192 miljoen in rook op

Bron: Chainalysis

Onder meer in de ogen van deze analist heeft de markt dus last van de verkoopdruk vanuit deze oplichtersbende, waarvan de voormannen nog voortvluchtig zijn.

3. Technische verklaring: onder de 200 Daily Moving Average

Eerder dit jaar steeg er gejuich op: de koers lag eindelijk boven de 200 Daily Moving Average (200DMA). Het is het gemiddelde van de slotkoers van de afgelopen 200 dagen. Maar op 2 maart is de koers weer onder deze indicator gevallen, een negatief signaal voor de markt.

Ook analist John van Meer ziet vanochtend in zijn analyse dat de bearish actie op de lagere timeframes nog niet is gestopt. Hij concludeert onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“De koers van bitcoin is flink gedaald en er is een enorme gap ontstaan. De downtrend is op de lagere timeframes nog niet gestopt, dus het is mogelijk dat de koers de komende dagen weer terug gaat naar $7.700. De futures gap ligt op $9.165 dus als we dat weten te sluiten dan zou dat mooi zijn. Op de korte termijn zou de koers weer terug kunnen bouncen naar $8.200.”[/penci_blockquote]

Dus het ontstane gat tussen de future prijs op de CME beurs van vrijdag en de huidige spotprijs op maandag heeft gezorgd door een future gap aan de bovenkant. Dat zou erop kunnen wijzen dat de koers omhoog gaat. Maar Van Meer ziet juist op de 1 uurs – en 4 uursgrafiek nog onvoldoende tekenen van herstel.

Iets waar de markt zich aan kan vasthouden is dat het aantal openstaande derivaten bij BitMEX boven de $800 miljoen staat. Dat betekent dat de speculatie bereidheid van beleggers nog hoog ligt.

Bitcoin (BTC) ook in het rood: - 9%, op BitMEX $192 miljoen in rook op

4. Miners en bitcoin halvening

Er is al voor over gezegd en geschreven: de bitcoin halvening in de eerste of tweede week van mei. De beloning voor de miners gaat per gevonden block van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Dat legt druk op hun omzet en winstgevendheid.

Miners slaan noodgedwongen nieuwe en efficiëntere apparatuur in om meer rekenkracht aan het bitcoin netwerk te leveren. Er is namelijk sprake van een wapenwedloop tussen zowel fabrikanten en mining pools. Want er zijn minder BTC te vergeven na de halving. Lever je meer computerkracht aan het netwerk, dan maak je – statistisch – meer kans op de circa 900 BTC die per dag gedolven wordt. Nu ligt dat aantal nog op 1.800 BTC per dag.

Niet elke miner heeft een gezonde bedrijfsbalans. Ze zijn dan genoodzaakt om bitcoin te verkopen om nieuwe machines aan te schaffen. Die verkoop gaat doorgaans op de OTC-markt, waardoor de spotprijs daar geen last van heeft. Maar soms ook via een broker of direct via een exchange op de spotmarkt. En die verkoop kan leiden tot een neerwaartse druk op de bitcoin prijs.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...