‘Bitcoin mining difficulty rate stijgt minder hard vanwege Coronavirus’

‘Bitcoin mining difficulty rate stijgt minder hard vanwege Coronavirus’

De continue groei van de ' bitcoin difficulty' lijkt te stagneren, zo meldt Coindesk. De reden? De fabrieken van sommige bitcoin mining fabrikanten staan onder quarantaine van de Chinese overheid vanwege het oprukkende Coronavirus. Daardoor lopen leveranties van nieuwe en efficiëntere machines vertraging op.

Bitcoin difficulty rate

De ‘bitcoin difficulty’ geeft de moeilijkheidsgraad aan om een hash onder een bepaald getal te vinden. Simpel gezegd, de wiskundige puzzel die een miner moet oplossen om een block te vinden.

Elke 2016 blocks (~2 weken) past het protocol van bitcoin zich aan, waardoor de gemiddelde tijd voor het vinden van een block op circa 10 minuten ligt.

Bitcoin is zo ontworpen dat de moeilijkheidsgraad zich elke twee weken aanpast. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid rekenkracht van het netwerk (hash rate). Zodra meer miners (en meer rekenkracht) aangesloten is, neemt de difficulty rate toe.

Zodra deze hashrate vermindert, dan is het gemakkelijker om een block te vinden. Die laatste situatie zorgt ervoor dat er meer bitcoins overblijven voor de nog actieve miners.

Coronavirus

Vanwege de epidemie is een deel van de Chinese mining industrie wel degelijk getroffen. Het verplicht zelfs miner fabrikanten én miners om tijdelijk hun activiteiten stil te leggen. En dat heeft een (voorlopig klein) effect op de moeilijkheidsgraad van het bitcoin netwerk.

Namelijk: de groei van de difficulty rate gaat minder hard dan eerder dit jaar. Zo ligt de moeilijkheidsgraad op 11 februari slechts 0.52% hoger in vergelijking met twee weken geleden.

Terwijl op 28 januari en 14 januari de rate respectievelijk met 4,67% en 7,08% is gestegen. Daaruit kun je concluderen dat de groei afneemt.

‘Bitcoin mining difficulty rate stijgt minder hard vanwege Coronavirus’

Uitstel van upgrades

Een van de oorzaken is dat (sommige) miners minder snel kunnen upgraden naar efficiëntere en grotere machines. Dat komt omdat lokale Chinese autoriteiten een deel van miner productie onder quarantaine hebben gesteld. Een direct gevolg van het Coronavirus. Nieuwe, efficiëntere machines zijn daarmee schaarser geworden.

Bovendien kijkt de industrie met argusogen naar de aankomende bitcoin halvening, die medio mei plaatsvindt. Dan gaat de block reward voor elk gevonden block van 12,5 naar 6,25 BTC, ruim 64.000 dollar.

Het is de derde halvening in de historie van bitcoin. Dat betekent dat de inkomsten van miners dalen, en de vraag is wat het effect gaat zijn op de hashrate en difficulty rate?

Bij Litecoin is de rekenkracht afgenomen na de halvening van 2019. Miners schakelden hun machines uit, omdat ze de operationele kosten niet meer konden dekken vanwege minder inkomsten.

‘Bitcoin mining difficulty rate stijgt minder hard vanwege Coronavirus’

Bitcoin halvening

‘Veel miners faseren hun oude miners uit in anticipatie op de bitcoin halvening', zegt Jason Wu, mede-oprichter en CEO van leenplatform DeFiner. 'Maar de uitbraak van het virus heeft deze transitie vertraagd, met als gevolg dat de moeilijkheidsgraad stagneert'.

Dat de bitcoin prijs nu weer boven de $10.000 stijgt, is goed nieuws. Dat helpt miners om verliezen te compenseren en deze periode te overbruggen. Miners zijn samen goed voor circa 1.800 bitcoin per dag.

‘De meeste mining farms moesten noodgedwongen sluiten tijdens de Chinese Nieuwjaarsperiode. Terwijl ze liever hadden doorgedraaid', aldus Aries Wang, mede-oprichter en CEO van cryptobeurs Bibox.

Een mining farm, eigendom van mining pool BTC.top, is ook tijdelijk gesloten, zo vertelt CEO Zhuoer Jiang op het sociale medium Weibo.

‘Bitcoin mining difficulty rate stijgt minder hard vanwege Coronavirus’

Volgens Wang hebben investeerders 'veel nieuwe kapitaal' in de mining industrie, hopende op meer rendement vanwege de halvening.

Wapenwedloop

Het virus heeft de wapenwedloop tussen mining fabrikanten even stilgelegd. Zo zouden fabrikanten bezig zijn met een prijzenoorlog om zieltjes te winnen voor hun nieuwe machines.

‘Stagnatie van de moeilijkheidsgraad is goed nieuws voor bestaande miners, vertelt Abe Yang, chief operating officer bij mining fabrikant PandaMiner. 'Want dat betekent dat bestaande miners meer rendement ontvangen op hun investering’. Yang geeft aan dat er tijdens de vakantie geen nieuwe machines van de fabrieksband zijn gerold.

Miners denken vooral in rendement, zegt Lingxiao Yang, chief operating officer bij crypto hedgefonds Trade Terminal.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]‘Zodra de difficulty stagneert of zelfs daalt, dan gaan miners niet direct machines bijschakelen om de hashrate weer te vergroten’.[/penci_blockquote]

Een overweging is om oude machines weer online te brengen. ‘De hamvraag is altijd: kan men winst maken of niet? Als je de operationele kosten meerekent, dan hebben sommige miners weinig te winnen door oude machines in te schakelen’.

Veel mining farms hebben een mix van nieuwe en oude (re) machines, omdat ze fasegewijs overschakelen naar modellen met een hogere energie-efficiente en grotere capaciteit.

"Complexe business"

Het helpt ook niet dat mining faciliteiten op afgelegen plekken in het land liggen. Een substantieel deel van de miners zijn gevestigd in de provincie Sichuan in het zuidwesten van het land. Een regio met relatief goedkope energie.

De energie is afkomstig van waterkrachtcentrales, maar de productie en daarmee de prijs fluctueert.

Soms wijken miners dan uit naar andere regio’s Xinjiang en de binnenlanden van Mongolië, omdat daar de kolenenergie nog goedkoper is per kilowattuur. Elke miner moet met de lokale autoriteiten een deal maken over de energieprijs. Er geldt geen basistarief.

Ook de toekomstige bitcoin prijs is een afweging bij nieuwe investeringen, vertelt Yang. Miners maken natuurlijk omzet door hun bitcoins te verkopen. Zodra de prijs boven de $10.000, wordt het aantrekkelijker om te verkopen’.

Iran en Canada

Ruim de helft van alle nieuwe bitcoins is afkomstig uit China. Maar ook op andere plekken zijn er productiehubs. Iran heeft bijvoorbeeld 1.000 licenties versterkt aan bitcoin miners. Ook in Noord-Amerika, de Rusland, IJsland en Scandinavië wordt gedolven.

Om de kosten te verminderen zijn er ook technologische ontwikkelingen zoals fotonische chips.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Analyse: een lofzang én aanstaand overlijdensbericht van bitcoin's 4-jarige cyclus

Een reflectie op de 4-jarige marktcyclus van bitcoin – en hoe een gezonde BTC markt die uiteindelijk de nek zal omdraaien vo...

Bitcoin (BTC) Update: is de koers klaar voor rally naar $63.850?

De Bitcoin (BTC) koers is vandaag tot de $58.421 doorgestoten, maar ondervindt weerstand. Toch staan er genoeg bullish signa...

Coinbase kreeg 4.227 aanvragen van overheden, ook Nederland vroeg informatie

Coinbase heeft vrijwel alleen van overheden informatie-aanvragen ontvangen, zo blijkt uit het tweede compliance rapportage va...

MARA Pool heeft zwarte lijst voor Bitcoin transacties en vindt eerste block

Censuur MARA Pool heeft het eerste bitcoin block gevonden. Deze mining pool heeft een nieuwe aanpak: MARA Pool neemt niet zom...

Deze fietsenmaker in Groningen accepteert nu Bitcoin (BTC)

In de opmars van Bitcoin hoor je steeds meer grote namen die de online munt ontdekken. Denk aan Tesla, Microstrategy en nu ze...

Belastingdienst VS vraagt data aan Bitcoin beurs bij transacties van $20.000 of meer

De Amerikaanse belastingdienst heeft toestemming gekregen om klanten van bitcoin beurs Kraken met $20.000 of meer door te lic...

Bitcoin (BTC) zijwaarts rond $56.000. Ontstaan er bearish patronen?

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Autoverzekeraar koopt $10 miljoen aan Bitcoin, accepteert ook betalingen in BTC

De Amerikaanse autoverzekeraar Metromile wil $10 miljoen aan bitcoin (BTC) kopen en gaat BTC accepteren voor betalingen. Dat ...

Wall Street bank gaat speculeren op Bitcoin (BTC) koers

Goldman Sachs gaat derivaten aanbieden die zijn gekoppeld aan (fysieke) bitcoin. Dat meldt reporter Matt Leising van persbure...

Bitcoin's computerkracht komt steeds meer uit Amerika

Amerikaanse bedrijven investeren steeds meer in de rekenkracht van het bitcoin netwerk. De meerderheid van de computerkracht...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin (BTC) zijwaarts rond $56.000. Ontstaan er bearish patronen?

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Bitcoin dienst levert betaalverwerker Square omzet van $3,51 miljard op

Square behaalde in het eerste kwartaal van 2021 maar liefst een omzet van $3,51 miljard alleen al via hun bitcoin verkoop. Da...

Goedemorgen Bitcoin: Autoverzekeraar steekt $10 miljoen in BTC

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rijtje gezet. Begin de dag met een bitcointbijt.Goldman Sach...

Wall Street bank gaat speculeren op Bitcoin (BTC) koers

Goldman Sachs gaat derivaten aanbieden die zijn gekoppeld aan (fysieke) bitcoin. Dat meldt reporter Matt Leising van persbure...

MARA Pool heeft zwarte lijst voor Bitcoin transacties en vindt eerste block

Censuur MARA Pool heeft het eerste bitcoin block gevonden. Deze mining pool heeft een nieuwe aanpak: MARA Pool neemt niet zom...

Lees meer