‘Bitcoin digitaal goud voor professionele belegger’, aantal ‘hodlers’ stijgt

Bitcoin (BTC) heeft een positie verworven als vluchthaven voor kapitaal van professionele beleggers. Dat stelt Michael Sonnenschein, managing director bij Grayscale Investments, bekend om het Bitcoin Investment Trust (GBTC).

Hij doet zijn uitspraken in een interview met nieuwsmagazine The Compound. In de ogen van de investeerder staan we aan de vooravond van een heus “bitcoin tijdperk”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als store of value

Bij een institutionele belegger moet je denken aan een family office of een hedgefonds. Maar ook pensioenfondsen, verzekeraars en goede doeleninstellingen behoren tot deze categorie.

Ze beleggen hun kapitaal (verzekeringen, pensioenen) op de vermogensmarkten.

Sonnenschein ziet dat institutionele beleggers bitcoin anders beoordelen dan enkele jaren terug.

In 2018 zat BTC niet tussen de oren en nu wel. Hij spreekt uit eigen ervaring:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Zodra ik nu met een institutionele investeerder spreek, dan staat bitcoin bijna gelijk aan obligaties en goud. Dat narratief is nieuw voor me en hoorde je in 2018 niet’. [/penci_blockquote]

Tot nu toe zijn er weinig cijfers bekend hoeveel kapitaal er van institutionele beleggers in bitcoin zit. Bekend zijn hedgefondsen zoals Pantera Capital en Galaxy Digital. Ook zijn er in de VS twee kleinere pensioenfondsen die 1% van hun vermogen in BTC hebben gestoken.

Bitcoin fonds

In 2019 beheerde Grayscale zo’n $600 miljoen in voornamelijk bitcoin. Investeerders kunnen een ‘aandeel’ kopen in de bitcoin die Grayscale in de kluis heeft. De index volgt de prestatie van bitcoin op de spotmarkt. Het product slaat vooral aan bij jongeren, zo blijkt.

In totaal zou Grayscale circa 285.000 BTC voor beleggers beheren, omgerekend 2,5 miljard dollar. Afgelopen januari zette het bedrijf wederom een stap. Ze zijn nu geregistreerd als “reporting company” bij de Amerikaanse toezichthouder SEC.

Volgens Sonnenschein is het dan ook “een kwestie van tijd” voordat een bitcoin ETF gaat plaatsvinden. En onder meer investeerder Marc van der Chijs gelooft dat Grayscale de eerste is die de bitcoin exchange traded aan de man mag brengen.

Vluchthaven?

Bitcoin kan zich echter niet aan de malaise op de financiële markten onttrekken. De cryptomunt leverde vorige week 15% van haar waarde in.

Net zoals aandelen en – uiteindelijk – ook goud. Afgelopen maandag stonden de beurzen weer flink in de plus. Ook bitcoin lijkt wat aan te trekken en heeft $9.000 weer in het vizier.

Wel klonk kritiek: fungeert bitcoin wel als store of value? En wie bepaalt nu eigenlijk de prijs van BTC, is dat niet een handjevol ‘whales’ die de markt overmatig beïnvloedt?

Het beeld dat goud en bitcoin als niet-gecorreleerde assets synchroon kunnen profiteren van externe gebeurtenissen, vereist wellicht bijstelling. Volgens recent onderzoek is er géén aanwijsbaar verband tussen de koers van bitcoin, goud en aandelen.

Hoe het ook zij, volgens Sonnenschein gaat bitcoin niet meer wég als assetklasse.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Er is steeds meer bewijs dat deze assetklasse niet verdwijnt zoals eerder is aangenomen. Want investeerders willen BTC. En instituties willen ook concurrerend blijven qua rendement. Dat betekent dat men wel de deur moet openen voor hun klanten’.[/penci_blockquote]

Aantal ‘hodlers’ stijgt

Het aantal beleggers dat vasthoudt aan zijn investering in bitcoin, lijkt toe te nemen. In vakjargon noemt men dit gedrag ‘hold on for dear life’ oftewel ‘hodl‘.

Volgens deze investeerder is er sprake van zogenaamde ‘hodl golven’. In de onderstaande grafiek is te zien dat 60% van bitcoin bezitters zijn bitcoin minstens al één jaar vasthoudt.

Hij wijst op drie concrete use cases voor bitcoin: sparen, handelen en betalen.

Beluister ook het interview met Marc van der Chijs voor onze podcast Hup Bitcoin

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...