Jort Kelder belt bitcoin fraudeur: ‘You’ve used my face!’

Vorige week kon je lezen over een uitzending van Opgelicht?! waarin het programma van AvroTros zich verdiepte in het wereldje van de bitcoin fraude.

Bitcoin via Jort Kelder

In de uitzending kwam ook presentator en journalist Jort Kelder ook aan bod. Zijn gezicht is veelvuldig gebruikt als boegbeeld in frauduleuze advertenties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij heeft naar aanleiding van het onderzoek van Brandpunt+ contact gezocht met één van de mensen achter deze ads.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Jort Kelder"]"Domme mensen worden eigenlijk in een fraude getrokken. Het gaat daarbij eigenlijk helemaal niet over Bitcoin, maar ze gebruiken het omdat het aantrekkelijk klinkt."[/penci_blockquote]

In een video is te zien hoe hij belt met een vermoedelijke verdachte uit Tsjechië. De Skype-call begon nog heel vriendelijk. Nadat de desbetreffende 'kwaaddoener' ook zijn facecam aan deed, praatten ze even kort over de Nederlandse markt en hoe goed deze is voor zijn zaakjes.

Vanaf het moment dat Kelder de man aanspreekt op zijn gedrag en vertelt dat zijn gezicht gebruikt wordt, schiet de man in de verdediging.

Kelder dreigde om naar de politie en de fiscus te stappen om de scammers in de gevangenis te krijgen. En met deze boodschap eindigde de conversatie ook. Bekijk hieronder de beelden.

Fraude in Nederland

Eerder dit jaar reageerde Ali B ook al op soortgelijke praktijken met een video op Instagram. Zijn advies was: 'Denk een beetje helder na!'.

Uit het onderzoek van Opgelicht?! bleek dat er voor 1,7 miljoen euro aan verliezen is gemeld bij de Fraude Helpdesk. Het totaal aan scampraktijken met bitcoin als lokmiddel kan dus nog vele malen hoger liggen.

“HET GAAT GEMIDDELD OVER ZO’N 7.000 EURO, MAAR ER ZITTEN UITSCHIETERS BIJ NAAR ZO’N ANDERHALVE TON.”

Het aantal gedupeerden dat zich bij deze helpdesk meldde, is het afgelopen jaar verdubbeld. Tot augustus van dit jaar zijn er 244 meldingen binnengekomen van mensen die daadwerkelijk geld zijn kwijtgeraakt.

Wees bij deze dus dubbel gewaarschuwd!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfraude