Bitcoin (BTC) futures platform Bakkt gaat live: wat houdt het in? (+Twitter-reacties)

Vandaag brak het nieuws dat Bakkt met een select aantal klanten het handels - en custodyplatform mag gaan testen. De live-gang van Bakkt is gepland voor juli 2019. Door het nieuws schoot de koers van bitcoin (BTC) door de grens van $7.800. Het nieuws volgt op een weekend waarin bitcoin de grens van de $7.600 al opzocht en vervolgens dipte naar $6.800. Nu handelt BTC stabiel boven $7.800.

Bakkt: handel én beheer van bitcoin (BTC)

Er wordt veel over gesproken en gepraat, maar dit jaar is Bakkt eindelijk een feit. Vanaf juli gaat een testloket van Bakkt open als alles volgens planning verloopt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De CFTC, de Amerikaanse toezichthouder op de commoditymarkt, heeft een deadline van 10 dagen om te controleren of Bakkt voldoet aan de wet. Daarmee zijn de rollen omgedraaid: Bakkt hoeft niets meer te overleggen, de bal ligt nu bij de CFTC om te oordelen de komende 10 dagen.

De waakhond staat als mild bekend in vergelijking met SEC, toezichthouder op de effectenmarkt.

Zodra alles doorgaat, wat houdt Bakkt dan eigenlijk in, wie zit erachter en welke invloed heeft het op de prijs van bitcoin?

Bitcoin futures

Bakkt is een platform waarop in bitcoin futures gehandeld kan worden, net zoals bij CME en CBOE. Futures zijn termijncontracten waarmee op de toekomstige waarde van BTC gespeculeerd kan worden.

De futuresmarkt staat los van de spotmarkt zoals de particuliere beleggers die kent waar beurzen zoals Coinbase, Kraken en Binance actief zijn.

Wel kun je stellen dat de futuresmarkt een thermometer is: naarmate er meer gehandeld wordt in futures, neemt de interesse in de digitale assets toe.

De bitcoin futuresmarkt is een zwembad bedoeld voor de grotere vissen in de markt zoals pensioenfondsen, family offices, hedgefondsen, centrale overheden en goede doelen.

Er worden twee soorten termijncontract aangeboden: een future die dagelijks en maandelijks afloopt (gesettled wordt).

Custody oftewel cryptobeheer

Naast de handel in futures, is Bakkt ook een custodian, een derde partij die als beheerder fungeert van de digitale assets, in dit geval bitcoin. Concurrenten in deze markt zijn Fidelity of bijvoorbeeld Xapo in Zwitserland.

Bakkt wil één loket zijn voor handel en beheer met als target groep de instituties. Bakkt verschilt bijvoorbeeld als handelaar van CME. Daar waar CME onder elk termijncontract Amerikaanse dollars aanhoudt als onderpand (cash settled futures), houdt Bakkt bitcoin aan onder de contracten (physical settled futures).

Dat betekent dat de eigenaar van het contract uitbetaald krijgt in BTC en niet in USD.

Die is een groeiende markt waar ook nieuwe partijen zoals LedgerX (geen relatie met de walletproducent Ledger, redactie), ErisX en Seed CX zich in mengen.

De custody is verzekerd en cybersecurityproof, en doorloopt een uitgebreide compliance controle. Zo werkt Bakkt samen met BNY Mellon om ‘geografisch gedistribueerde’ private key opslag mogelijk te maken.

Er loopt een licentieaanvraag bij de New York State Department of Financial Services om als gekwalificeerde custodian toegelaten te worden in de jurisdictie New York.

Achter Bakkt gaan miljarden schuil

Achter Bakkt schuilt een miljardenbedrijf, met een decennialange goede reputatie op Wall Street: de Intercontinental Exchange (ICE), moederbedrijf van onder meer de New York Stock Exchange (NYSE) en de Chicago Stock Exchange. Maar ook in minderheidsaandeel in Euroclear, gevestigd in België, één van de grootste clearing houses ter wereld.

Daarnaast hebben bedrijven als Microsoft en Boston Consulting Group een aandeel verworven in Bakkt begin dit jaar.

Vandaag doet ceo Kelly Loeffler van Bakkt geeft vandaag in een lange Medium post een update.

De reacties op Twitter

Het nieuws breekt als vandaag in New York de Consensus conferentie start, dé samenkomst van alle belangrijke mensen in de crypto industrie.

Op dezelfde dag breekt het nieuws dat Microsoft gaat bouwen op de bitcoin blockchain en dat Starbucks en Amazon-dochter WholeFoods bitcoin gaan accepteren als betaalmiddel.

Hoe wordt er op deze nieuwsstroom op Twitter gereageerd door marktvolgers?

Youtuber Boxmining spreekt over de "te gekke Consensus pomp" van bitcoin en somt het goede nieuws op.

Volgens de succesvolle ondernemer Sarah Austin wordt crypto mainstream.

Alex Krüger ziet zijn eerdere uitspraak bevestigd dat het grotere spelers zijn geweest die al anticipeerden op het Bakkt-nieuws. Hadden deze spelers wellicht voorinformatie?

Nieuwsoverzicht 13 mei

Bronnen: Bakkt / Twitter


Lees meer over:
BakktBTCfuturesICE

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...