Verouderde miners na Bitcoin halving? ‘Zoek goedkope stroom’

Eigenaren van verouderde Bitcoin miners moeten op zoek naar goedkope elektriciteit om nog winstgevend te blijven na de aankomende Bitcoin halving.

Volgens de laatste calculaties vindt deze halving rond maandagnacht 11 mei om 1.05 uur plaats.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin halving en miners

Zoals bekend vond er in aanloop naar de halvening een wapenwedloop plaats tussen miners. Dat leidde onder meer tot een record aan computerkracht (hashrate) van het Bitcoin netwerk.

Want de miners leveren de hashpower aan het netwerk, om de hashes te berekenen. Door middel van het proof-of-work consensus mechanisme leveren de miners het werk. Het vinden van het block is feitelijk een loterij. Want degene met de meeste computerkracht, heeft meer kans om de block reward in de wacht te slepen.

Zoals bekend gaat maandagnacht de block reward doormidden: van 12,5 BTC naar 6,25 BTC per gevonden block. Vandaar dat miners investeren in nieuwe apparatuur, want na de halving wordt de taart een stuk kleiner.

Een van de marktsegmenten die voor een uitdaging staat, zijn miners met verouderde apparatuur. Ongeacht of een miner groot of klein is, verouderde apparatuur is een ‘bedrijfsrisico’.

Want om na de halving een block te verdienen, moet men twee keer zo hard werken. De grotere jongens weten hoe het spel werkt: zij proberen de kleintjes uit de markt te drukken.

Goedkope stroom

Welke opties rest er dan voor die groep? Zoek goedkope stroom en bespaar zoveel mogelijk op je operationele kosten zoals onderhoud en personeel.

Hoe leaner, hoe beter, aldus marktanalist Johnson Xu, van onderzoeksfirma TokenInsight. Tegenover Decrypt zegt hij:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Om concurrerend te blijven is inkoop van goedkope stroom nodig’[/penci_blockquote]

Maar ja, wat voor mogelijkheden zijn er dan? Energiecontracten worden vaak voor een langere periode afgesloten, regionale overheden werken vaak met bestaande spelers.

Zoals bekend is de hot spot voor mining het zuidwesten van China, een regio met veel natuurlijke energiebronnen (waterkracht). Het staat bekend als krimpregio, terwijl de centrale regering in Beijing er meer mensen en bedrijven naar wilden lokken.

Dat succes bleef uit, waardoor de dunbevolkte regio met een energieoverschot overbleef. Toen is er voor gekozen om dit surplus in te zetten voor het minen van Bitcoin.

Het is in China niet verboden om Bitcoin te bezitten, formeel zijn er geen beurzen in het land. Miners gebruiken dan brokers die zaken doen met offshore beurzen om toch van hun BTC af te komen.

Xu illustreert welke voordelen sommige mining bedrijven hebben:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Sommige miners hebben toegang tot een stroomprijs van $0,02 per kilowattuur. Dat is erg zeldzaam’.[/penci_blockquote]

Zelfs voor Nederlands begrippen, waar grootverbruikers een belastingvoordeel kennen, is een prijs van $0,02 per kWh zeer laag te noemen.

Optie twee is verhuizen naar een koude (re) regio. Daarmee kan men besparen op koelingskosten. Operators in Canada, Siberië en IJsland hoeven minder energie te verbruiken om hun machinecomplex te koelen.

Hashrate

Het is natuurlijk de grote vraag hoe lang deze strategie standhoudt, merkt Xu op. Zoals gezegd is er een wapenwedloop gaande en blijven mining bedrijven en pools investeren in de laatste apparatuur om concurrerend te blijven.

Met andere woorden: de computerkracht komt steeds meer in handen van nieuwe machines en dat gaat ten koste van de oudere versies. Xu zegt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Dus nog altijd de beste manier om je te wapenen, is het vervangen van je huidige machines met de laatste modellen’.[/penci_blockquote]

En dat gebeurde de afgelopen maanden ook. Zo was het nieuwe model van Bitmain uitverkocht. Daarbij haalde deze fabrikant wél een truc uit: de uitleverdatum was gesteld op 11 mei, vlak voor de halving.

Met andere woorden: Bitmain, die zelf ook enkele mining pools bestiert, wilde daarmee een voorsprong opbouwen in hashing power.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...