Zo maak je het leven met een Bitcoin Lightning node een stukje leuker

Iedereen die een eigen node runt kent het misschien wel: je begint vol enthousiasme, bent blij als het is gelukt en raakt vervolgens ‘het momentum’ kwijt. De Bitcoin node draait en doet passief zijn werk. Een Lightning node vergt al meer aandacht. Maar wat kun je allemaal met zo’n node doen?

Bitcoin en Lightning nodes

Het runnen van een Bitcoin node is wat dat betreft heel erg saai. Afhankelijk van welk type node (pruned, ful nude of dergelijke) en hoe je het draait (laptop, aparte device, raspberry), doet het vooral op de achtergrond z’n werk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is niet sexy en eigenlijk heel saai. Iedere ~10 minuten komen er blocken binnen rollen en zo wordt de harde schijf (of SSD) telkens iets voller.

Met een Lightning node is dit net zo. Je schaft bijvoorbeeld een Raspberry Pi aan, installeert een implementatie of tool en start met het openen van betaalkanalen. Maar dan? Bij veel mensen begint dan een lichte teleurstelling. Alles draait, maar je kunt bijna nergens met Lightning betalen…

Thunderhub

Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om jou zelf enthousiast te houden.Ten eerste moet je met het Lightning Network actief betaalkanalen onderhouden. Daarmee zorg je dat je goed in het netwerk gepositioneerd staat. Helemaal als je een routing node ambieert.

Om dit voor elkaar te krijgen kun je betaalkanalen balanceren met Thunderhub. Ook kun je via dit dashboard de statistieken van jouw node inzien. Welke kanalen hebben de beste ‘flow’? Welke channels routen de meeste betalingen?

Daarnaast kun je met Faraday proberen om jouw node te optimaliseren. Het is als het ware een assistent die helpt om strategische kanalen open te hebben staan.

Balance of Satoshi’s

Dit optimaliseren en herbalanceren van de betaalkanalen is (deels) iets waar je actief mee bezig kunt zijn. Op die manier hou je de interactie met de node. Een andere manier om inzichten te krijgen in jouw node is Balance of Satoshi. Dit is een tool die bijvoorbeeld aan een Telegram bot kunt hangen.

Op die manier krijg je een push notificatie als je een betaling ontvangt. Maar leuker is nog: als jouw node (zonder dat je het weet) een betaling doorstuurt, dan krijg je hier ook een melding van. De node staat 24/7 te draaien en kan ieder moment de hop zijn van iemand anders’ betaling. Zo geeft het bij iedere notificatie toch even een teken van leven.

Zo maak je het leven met een Bitcoin Lightning node een stukje leuker

Zo maak je het leven met een Bitcoin Lightning node een stukje leuker

Lightning Watch

Een soortgelijke tool is Lightning.Watch, gemaakt door Nederlander klukluk, die ook wel eens in onze Hup Bitcoin podcast te gast is geweest. Het gevaar is dat als je de node even aan de kant zet en de aandacht er van weg gaat, dat je het niet door hebt als deze offline raakt.

Met de Lightning Watch tool op Telegram krijg je automatisch een melding zodra jouw node geen signaal meer geeft. Zo kun je tóch gerust jouw node even alleen laten.

Chatdiensten

Ten derde kun je ook gaan spelen met andere applicaties die werken op of via Lightning. Je kunt een chatdienst aan de node hangen, zoals Sphinx. Ook via Thunderhub is het mogelijk om via het Lightning Network te chatten.

Het kost even wat werk en het gaat vaak niet in één keer goed, maar het zijn leuke zij projectjes om te zorgen dat jouw node (virtueel gezien) niet onder een laag stof komt te liggen.

Bouw een eigen Lightning ATM

Als je alles met een eigen node hebt draaien kun je ook een stapje verder gaan en een Lightning ATM bouwen. 21isenough heeft op GitHub een uitgebreide uitleg gezet. Daarmee neem je direct een andere feature mee: het opzetten van een eigen BTC Pay Server.

Je kunt met een coin acceptor euromunten inruilen voor satoshi’s. Een hele leuke manier om Lighnting ‘aan de man te brengen’.

Heb je nog meer inspiratie nodig? Weet je even niet meer wat te doen met Lightning of wil je er graag meer over leren? Kom eens langs in onze Bitcoin en/of Lightning chat op Telegram!

Lees meer over:
BitcoinBTClightningnode

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin koers verwachting Nieuws
Bitcoin prijs schiet door $44.000

De prijs van bitcoin is vandaag door de $44.000 geschoten. Dat is het hoogste punt...

Bitcoin
Phoenix is eerste beursgenoteerde bitcoin miner in Midden-Oosten

Mining bedrijf Phoenix Group is beursgenoteerd aan de Abu Dhabi Securities Exchange (ADX). Daarmee is...

Bitcoin
88% van alle bitcoin staat weer op winst

Bitcoin staat op deze Sinterklaasdag weer boven de $42.000. De afgelopen 24 uur steeg het...

Bitcoin
Lugano accepteert nu bitcoinbetalingen voor gemeentebelastingen

Inwoners van de Zwitserse stad Lugano kunnen hun gemeentebelastingen met cryptocurrency's betalen. De stad maakte...

Nieuws
Tether Behaalt Meer Dan $1,1 Miljard Winst Uit Bitcoin Bezittingen

Tether boekt meer dan $1,1 miljard winst uit bitcoininvesteringen, vergroting van zijn BTC-voorraad met strategische...

Lees meer