Zo maak je het leven met een Bitcoin Lightning node een stukje leuker

976 totale weergaven

Iedereen die een eigen node runt kent het misschien wel: je begint vol enthousiasme, bent blij als het is gelukt en raakt vervolgens ‘het momentum’ kwijt. De Bitcoin node draait en doet passief zijn werk. Een Lightning node vergt al meer aandacht. Maar wat kun je allemaal met zo’n node doen?

Bitcoin en Lightning nodes

Het runnen van een Bitcoin node is wat dat betreft heel erg saai. Afhankelijk van welk type node (pruned, ful nude of dergelijke) en hoe je het draait (laptop, aparte device, raspberry), doet het vooral op de achtergrond z’n werk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is niet sexy en eigenlijk heel saai. Iedere ~10 minuten komen er blocken binnen rollen en zo wordt de harde schijf (of SSD) telkens iets voller.

Met een Lightning node is dit net zo. Je schaft bijvoorbeeld een Raspberry Pi aan, installeert een implementatie of tool en start met het openen van betaalkanalen. Maar dan? Bij veel mensen begint dan een lichte teleurstelling. Alles draait, maar je kunt bijna nergens met Lightning betalen…

Thunderhub

Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om jou zelf enthousiast te houden.Ten eerste moet je met het Lightning Network actief betaalkanalen onderhouden. Daarmee zorg je dat je goed in het netwerk gepositioneerd staat. Helemaal als je een routing node ambieert.

Om dit voor elkaar te krijgen kun je betaalkanalen balanceren met Thunderhub. Ook kun je via dit dashboard de statistieken van jouw node inzien. Welke kanalen hebben de beste ‘flow’? Welke channels routen de meeste betalingen?

Daarnaast kun je met Faraday proberen om jouw node te optimaliseren. Het is als het ware een assistent die helpt om strategische kanalen open te hebben staan.

Balance of Satoshi’s

Dit optimaliseren en herbalanceren van de betaalkanalen is (deels) iets waar je actief mee bezig kunt zijn. Op die manier hou je de interactie met de node. Een andere manier om inzichten te krijgen in jouw node is Balance of Satoshi. Dit is een tool die bijvoorbeeld aan een Telegram bot kunt hangen.

Op die manier krijg je een push notificatie als je een betaling ontvangt. Maar leuker is nog: als jouw node (zonder dat je het weet) een betaling doorstuurt, dan krijg je hier ook een melding van. De node staat 24/7 te draaien en kan ieder moment de hop zijn van iemand anders’ betaling. Zo geeft het bij iedere notificatie toch even een teken van leven.

Zo maak je het leven met een Bitcoin Lightning node een stukje leuker

Zo maak je het leven met een Bitcoin Lightning node een stukje leuker

Lightning Watch

Een soortgelijke tool is Lightning.Watch, gemaakt door Nederlander klukluk, die ook wel eens in onze Hup Bitcoin podcast te gast is geweest. Het gevaar is dat als je de node even aan de kant zet en de aandacht er van weg gaat, dat je het niet door hebt als deze offline raakt.

Met de Lightning Watch tool op Telegram krijg je automatisch een melding zodra jouw node geen signaal meer geeft. Zo kun je tóch gerust jouw node even alleen laten.

Chatdiensten

Ten derde kun je ook gaan spelen met andere applicaties die werken op of via Lightning. Je kunt een chatdienst aan de node hangen, zoals Sphinx. Ook via Thunderhub is het mogelijk om via het Lightning Network te chatten.

Het kost even wat werk en het gaat vaak niet in één keer goed, maar het zijn leuke zij projectjes om te zorgen dat jouw node (virtueel gezien) niet onder een laag stof komt te liggen.

Bouw een eigen Lightning ATM

Als je alles met een eigen node hebt draaien kun je ook een stapje verder gaan en een Lightning ATM bouwen. 21isenough heeft op GitHub een uitgebreide uitleg gezet. Daarmee neem je direct een andere feature mee: het opzetten van een eigen BTC Pay Server.

Je kunt met een coin acceptor euromunten inruilen voor satoshi’s. Een hele leuke manier om Lighnting ‘aan de man te brengen’.

Heb je nog meer inspiratie nodig? Weet je even niet meer wat te doen met Lightning of wil je er graag meer over leren? Kom eens langs in onze Bitcoin en/of Lightning chat op Telegram!