Goedkoop Bitcoin minen? In China kost stroom $0,01 tijdens regenseizoen

Bitcoin miners in China komen in 2020 de nodige hindernissen tegen. Denk aan Black Thursday op 12 maart, de halving van de block subsidie op 11 mei en de nasleep van COVID-19

is hard geld. Bedenker Satoshi Nakamoto heeft het met zijn Proof of Work mechanisme niet gemakkelijk gemaakt om één Bitcoin te produceren. Je hebt namelijk veel startkapitaal én goedkope stroom nodig om winst te maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit eerder onderzoek weten we: de kostprijs van één Bitcoin ligt tussen de $5.000 en $6.000. Met een huidige marktprijs van boven de $11.000 lijkt er weinig aan de hand. Toch is de marktsituatie van miners continue uitdagend.

Bitcoin halving en COVID-19

Zoals bekend staat 2020 in het teken van de Bitcoin halving. Elke vier jaar halveert de block subsidie voor het vinden van één block. De premie is verlaagd van 12,5 Bitcoin naar 6,25 Bitcoin.

Bovendien had de COVID-19 pandemie tot gevolg dat miners later dan gepland hun nieuwe miners ontvingen. Verder is de moeilijkheidsgraad om BTC te minen verdubbeld ten opzichte van 2019.

Samengevat, het is veel lastiger om een block te vinden en de opbrengsten zijn gehalveerd. Een uitdagende marktsituatie voor miners die net zijn gestart.

En dan valt het regenseizoen in China ook heftiger uit dan verwacht. China is namelijk nog steeds hub nummer één qua mining. Naar schatting komt grosso modo 55% en 65% van de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk uit het land.

Regenseizoen in China

Coindesk komt met een reportage uit China, waarbij het enkele grote mining pools aan het woord laat. Het regenseizoen zorgt normaliter voor voordeel. Tussen juni en oktober valt er normaliter bovenmatig veel regen.

Dat betekent dat het goedkoper om via waterkrachtcentrales energie te produceren. Veel miners zijn direct op deze centrales aangesloten, vaak in handen van lokale of regionale overheden nog.

In het regenseizoen betalen miners in Sichuan maar één dollarcent per kilowattuur, terwijl dit in het droogseizoen wel drie keer zo hoog kan liggen. Dat blijkt uit onderzoek (PDF) van onder meer Coin Metrics.

Goedkoop Bitcoin minen? In China kost stroom $0,01 tijdens regenseizoen

Lagere omzetten

Thomas Heller, global business director bij mining pool F2Pool, vat de marktsituatie samen in een blogpost:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We zijn halverwege 2020 en miners hebben al de nodige uitdagingen voor hun kiezen gehad. Het Black Swan event in maart, de halving in mei en de nasleep van COVID-19 wereldwijd. De concurrentie is moordend’.[/penci_blockquote]

Kevin Pan, mede-oprichter van concurrent Poolin’ sluit zich aan bij die analyse.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De prijsdump in maart én de statische prijs na de halving heeft ingehakt op de buffers'[/penci_blockquote]

Bij een prijs onder $6.000 is – door de bank genomen – een miner niet winstgevend. Bovendien zijn er miljoenen geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Dat gebeurt deels met eigen cash of men sluit leningen af met kredietverstrekkers.

In de ogen van Pan is er dit jaar 70% omzetverlies geleden over de hele breedte van de markt. Cijfers van Bitinfochart ondersteunen dat. In juli 2019 werd er dagelijks gemiddeld $0,33 verdiend per 1 terahash per seconde (TH/s) aan rekenkracht. Dat ligt nu op $0,1 per TH/s.

Volgens de benchmark Hashrate Index ligt de gemiddelde terugverdientijd van een mining rig op 18 maanden. Machines met een chip tussen de 6 en 8 nanometer zijn logischerwijs het meest winstgevend.

Kopersmarkt

De recente prijsopleving was dan ook broodnodig. Zo lieten miners in de maand juli weer een omzetplusje zien ten opzichte van juni.

Het zijn ook marktomstandigheden, seizoensinvloeden en regulering die leiden tot een uitdagende markt. De afgelopen periode is er veel capaciteit bijgeplaatst, met een overcapaciteit tot gevolg.

Dat betekent dat investeerders in mining farms zich in een kopersmarkt bevinden in plaats van een verkopersmarkt. Ze hebben namelijk meer keuze.

Dat terwijl de elektriciteit op een historisch laag niveau ligt, lager dan tijdens de bearmarkt in 2015 en de periode na de halving in 2016. Positief zou je zeggen, maar in een kopersmarkt telt die factor minder mee.

Overstromingen

Bovendien heeft China ook te maken met overstromingen, waardoor er momenteel 4 miljoen mensen in diverse regio’s hun huis hebben moeten verlaten. Nieuwe mining faciliteiten hebben daar geen last van doordat ze op strategisch betere locaties zijn neergezet.

Maar volgens Pan hebben stuwdammen wel te maken met een overdruk aan water, waardoor ze tijdelijk stilgelegd worden. Dan komt weer de elektriciteitsproductie in het geding, zo belangrijk om Bitcoins te maken.

Daarnaast zijn ook regionale overheden wakker geschrokken. Zij vereisen dat mining bedrijven direct stroom afnemen van ‘staatsstroom’, zodat de overheid ook nog wat meeprofiteert van deze opkomende industrie.

Dat leidt binnen de markt tot een tweedeling: bedrijven die zich aanpassen aan dit nieuwe regime en bedrijven die dat niet doen.

Diversificatie

Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Het produceren van bitcoins is tegen de huidige marktprijs winstgevend en er komen ook steeds meer producten en diensten rondom mining.

Denk aan cloud mining voor particulieren, derivaten gebaseerd op hashing power of lage rente leningen om mining interessanter te maken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...