Bitcoin Halving: Wat betekent dit voor miners van BTC?

De bitcoin halving staat voor de deur. De beloning voor het vinden van een block gaat door de helft. Wat betekent dat voor bitcoin miners?

De halving vindt om de 210.000 blocks plaats, dat is ongeveer om de vier jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en mining

Bitcoin miners leveren computerkracht (of hashpower) aan het netwerk van bitcoin (BTC). Met die computerkracht worden hashes berekend. Dat doen zij veelal niet uit de goedheid van hun hart, maar om geld te verdienen. Daar moeten ze voor werken. Het Proof of Work protocol zorgt daarvoor.

Meer weten over minen? Lees ook: Proof of Work: Het consensus mechanisme van Bitcoin (BTC). In het kort: Proof of Work is eigenlijk een grote loterij, hoe meer kracht je levert hoe meer kans je maakt op de prijs.

Als miner wil je zoveel mogelijk hashes per seconde kunnen doen om zo snel mogelijk het goede ‘antwoord’ te vinden. Als je het goede antwoord vindt, krijg je daar een beloning voor.

Je mag een block produceren waarin je bitcoin transacties kunt verwerken, daar krijg je de transactiekosten voor. Maar op dit moment bestaat de grootste opbrengst voor miners uit de ‘block reward’, een beloning die bij het block hoort. En die gaat aanstaande maandag door de helft.

Van 12.5 BTC naar 6.25 BTC

In de praktijk betekent dit voor miners dat zij moeten rekenen op minder inkomsten in BTC. Als de prijs van bitcoin gelijk blijft, dan worden de opbrengsten dus door de helft gedeeld.

Miners die hun begroting niet ruim hebben ingericht en kleine marges hebben, kunnen mogelijk in de problemen komen qua kosten. Het netwerk lost dat echter op door de moeilijkheid voor miners aan te passen. Dat gebeurd op protocol niveau om de 2016 blocks (~2 weken).

Dit mechanisme zorgt ervoor dat het voor de overgebleven miners tijdelijke aantrekkelijker wordt om te minen, er vallen immers andere partijen weg. Er is meer van de taart te verdelen.

Wat gebeurt er met miners?

Bitcoin zal ongetwijfeld ook na de halving door blijven draaien. Miners weten dat dit moment er aan komt en hebben zich daar dus op voor kunnen bereiden .

Andreas Antonopoulos, een bekende bitcoin spreker en auteur, zegt: ‘Bitcoin halving zorgt niet voor centralisatie van mining’. Hij stelt dat er door nu ruimte is voor innovatieve partijen om hun kans te pakken.

Wie het beste om kan gaan met de omstandigheden is spekkoper. Wie dat gaat zijn weet niemand, maar het worden spannende tijden voor miners en de constante strijd om (nieuwe) bitcoin.

Meer weten over de bitcoin halving? Check: Bitcoin Halving 2020: Wat zijn de gevolgen voor de prijs en het netwerk?

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...