Gigantische groei Bitcoin mining door 600.000 nieuwe ASICS

Vorige week kon je op Bitcoin Magazine NL lezen dat de rekenkracht en dus de veiligheid van het bitcoin netwerk een nieuw record bereikte. Hieruit valt te concluderen dat er de laatste tijd veel nieuwe mining machines zijn aangezet.

Volgens een snelle berekening gaat het in afgelopen drie maanden over meer dan 600.000 nieuwe mining apparaten die online zijn gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Rekenkracht bitcoin behaalt nieuw record

Volgens data van cryptomining pool BTC.com, bereikte bitcoin vorige week een record: 94 exahashes per seconde. Deze hashrate is het tweeweekse gemiddelde en daarmee werd een nieuwe drempel over gegaan.

De moeilijkheidsgraad van het minen (de mining difficulty) bereikt daarmee ook een nieuw record: 12 biljoen. Sinds begin juni zijn beide getallen met meer dan 60% gestegen.

De moeilijkheidsgraad geeft aan hoe moeilijk het is om een block vol met transacties te minen. Dit getal past zich elke 2016 blocks automatisch aan. Dit komt neer op eens per twee weken.

Dit gebeurt om zo zeker te zijn dat er elke 10 minuten een nieuw block gegenereerd blijft worden, zelf als het aantal machines dat meedoet aan het netwerk fluctueert. Het zorgt dus voor een zekere mate van stabiliteit.

Nieuwe mining apparatuur

Sinds de zomer zijn er verschillende nieuwe modellen van de ASIC miners voor de markt beschikbaar gesteld. Deze term staat voor ‘Application-Specific Integrated Circuit’ en deze kunnen een hashpower bereiken van maar liefst 55 terra hashes per seconde (TH/s)

Er van uitgaande dat de ‘nieuwe’ 35 EH/s die het netwerk sinds half juni levert, van deze nieuwe modellen komt, kan berekend worden om hoeveel nieuwe machines het gaat.

Het gaat daarbij om meer dan een half miljoen nieuwe (!) apparaten die aan het netwerk bijdragen.

Deze krachtigste miners komen bij producenten zoals Bitmain, Canaan, MicroBT en InnoSilicon vandaan. Ze kosten tussen de $1.500 en de $2.500.

De stijgende hashrate en moeilijkheidsgraad van Bitcoin staat in lijn met de stijgende prijs van BTC die zich eerder dit jaar inzette. Het leidt tot een toenemende vraag naar mining apparatuur.

Het is immers rendabeler en aantrekkelijker geworden om kosten te gaan maken in ruil voor een hoger passief inkomen.

Het is ook gedeeltelijk te danken aan het regenachtige zomerseizoen in het zuidwesten van China, wat resulteerde in goedkope en overvloedige energie.

Miners zoeken immers de plekken op waar energie niet (!) schaars is en niet gebruikt wordt. Zo krijgen de restjes elektriciteit van onze wereld een heel nuttige toepassing.

Mining in Rusland

Ook in Rusland is er steeds meer interesse in het minen van cryptomunten. In Siberië is decennia geleden een waterkrachtcentrale gebouwd.

Deze centrale wordt op dit moment ook ingezet voor mining farms. Naar schatting leveren zijn voor bijna 10% van de rekenkracht voor het totale netwerk.

De interesse in bitcoin mining is ook bij de producenten zichtbaar. Als je apparatuur wilt bestellen, moet je pre-orders plaatsen voor producten die pas over drie maanden verstuurd kunnen worden.

TokenInsight, een startup die alles rondom crypto analyseert, publiceerde eerder deze week een rapport waarin ze aangaven dat er de komende maanden nog enorm veel nieuwe rigs op de markt zullen komen.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”TokenInsight”]’Gezien de harde groei van de prijs van Bitcoin, kwam er een inflatie op de markt voor mining apparatuur. Er kwam een tekort op orders die in Q2 en Q3 zijn geplaatst. Deze zullen tegen het einde van het jaar worden afgehandeld.'[/penci_blockquote]

Voor het analysebedrijf is dit reden genoeg om te geloven dat de top nog lang niet bereikt is. Het is zeer aannemelijk dat we voor het einde van een jaar een nieuwe mijlpaal gaan bereiken: een netwerk dat 100 EH/s kan verwerken.

Bron: Coindesk