‘Slechts 2% van 200.000 Bitcoin transacties heeft te maken met illegale activiteiten’

Slechts 2% van 200.000 bitcoin-transacties bleek van illegale aard. Uit onderzoek van een Britse bureau en een onderdeel van Massachusetts Institute of Technology (MIT) bleek dat na het analyseren van al deze transacties.

Elliptic, een Brits bedrijf dat blockchain-monitoring service levert, werkt samen met onderzoekers van het MIT-IBM Watson AI Lab om een openbare dataset van legale en illegale Bitcoin-transacties te creëren. Omdat elk bitcoin-fragment via de blockchain kan worden herleid, kan met de dataset bijna elke bitcoin geïdentificeerd worden die afkomstig zijn van illegale bronnen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Misbruik

Volgens de Amerikaanse president Trump wordt bitcoin vooral gebruikt voor illegale activiteiten zoals drugshandel en het witwassen van geld. Vele zijn het daar niet mee eens en om dat te bewijzen zien we steeds meer onderzoeken worden gepubliceerd.

Het onderzoek van Elliptic suggereert dat slechts ongeveer 2% van Bitcoin wordt gebruikt voor illegale transacties. Middels machine learning-technologie zijn er 203.769 Bitcoin-transacties bestudeert, waarvan slechts 2% als illegaal werd beschouwd.

De totale waarde omvatte $6 miljoen aan Bitcoin-transacties. 21% Van de transacties is gelabeld als legitiem. Hiermee moeten we denken aan miners, cryptobeurzen, wallet providers en andere diensten. De resterende 77% van de transacties zijn uit onbekende bronnen.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]We hopen ook dat de release van de Elliptic Data Set anderen inspireert om mee te werken aan het veiliger maken van onze financiële systemen door nieuwe technieken en modellen voor AML te ontwikkelen.[/penci_blockquote]

Elliptic heeft in het verleden samengewerkt met verschillende overheidsorganen van verschillende landen om illegaal gebruik van crypto-activa te identificeren. Het huidige onderzoek in samenwerkingsverband met MIT was gericht op het afleiden van patronen die kunnen helpen bij het scheiden van onwettige Bitcoin-transacties van de wettige transacties.

Niks nieuws

De resultaten zijn in lijn met eerder onderzoek van analysebedrijf Chainalysis. Volgens Chainalysis wordt slechts 1% van bitcoin gebruikt voor illegale activiteiten. De resultaten tonen, niet verrassend, aan dat cryptocurrency veel minder wordt gebruikt voor onwettige activiteiten dan de Amerikaanse dollar.

Het resultaat van een onderzoek door analysebedrijf Messari laat zien dat de dollar 800 keer meer wordt witgewassen. Messari besloot ook dit te onderzoeken na de kritiek op Bitcoin van Donald Trump

Volgens een onderzoek uitgevoerd door het American Institute for Economic Research in 2017, zou meer dan een derde van de totale Amerikaanse dollars in omloop worden gebruikt voor onwettige activiteiten.

Langzaam maar zeker kan het argument ‘bitcoin wordt voornamelijk gebruikt door criminelen’ langzaam in de prullenbak worden gegooid. Het is wachten op de stok om mee te slaan.

Bron: Cryptobriefing