‘Bitcoin sidechains maken altcoins overbodig’, aldus cryptograaf Adam Back

Bitcoin en altcoins. Het is een veel genoemde combinatie. Maar Adam Back weet wel een betere combinatie te noemen: bitcoin en sidechains.

Op de Transylvania Crypto Conference was de Bitse cryptograaf een van de sprekers over deze sidechains. Hij noemt dat de functionaliteit van sidechains er voor zal zorgen dat veel altcoins simpelweg overbodig worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin sidechains

Vijf jaar geleden is de originele whitepaper over Bitcoin sidechains gepubliceerd. Back is een van de auteurs van dit werk.

In 1997, nog ver voor het bestaan van Bitcoin, werkte hij al aan HashCash. Hij was ook een van pionieren van de ontwikkelingen van de bitcoin core. Nu werkt hij met zijn bedrijf Blockstream verder aan producten op en rondom bitcoin.

In de whitepaper is de sidechain als uitgangspunt genomen om BTC tussen verschillende blockchains te verplaatsen. Hierdoor is er de mogelijkheid om veel meer nieuwe functies toe te voegen. Veel van deze functies zitten op dit moment nog ‘opgesloten’ bij de altcoins.

Nieuwe functionaliteit en functies kunnen met deze sidechains allemaal op Bitcoin gebouwd worden. Forbes noemt wel dat deze sidechains inherent zijn aan afwegingen die gemaakt moeten worden op het gebied van centralisatie en censorship resistance.

Bitcoin en altcoins

Back is niet gecharmeerd van de huidige markt vol met altcoins. Hij ziet dat de toekomst van bitcoin veel soortgelijke functionaliteiten kan bieden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“In de geschiedenis van de altcoins was er een periode met een groot aantal nieuwe munten zonder echte features. En toen had men een nieuwe manier nodig om ze op de markt te brengen, dus voegden ze functies toe. Sommige hiervan hadden echte functies, en sommige waren slechts goedkope verhaaltjes om het te verkopen.”[/penci_blockquote]

Tijdens een panel op de conferentie voegde Back eraan toe dat een modulaire Bitcoin Core er voor zorgt dat ontwikkelaars hier eenvoudig op verder kunnen bouwen, in plaats dat ze een nieuwe blockchain en token moeten creëren.

Internet en versplintering

Hij gebruikte internet als voorbeeld en verklaarde dat de ontwikkeling hiervan heel rommelig zou zijn geweest als er honderden kopieën van het onderliggende protocol, de TCP/IP, zouden zijn.

Hij voegde eraan toe dat second layer protocollen, zoals het Lightning Network, andere betalingsverwerkers overbodig maken.

Er zijn al een aantal sidechains in de markt, zoals Liquid van Blockstream. Ze zijn echter niet compleet trustless. Back erkent dit en voegt eraan toe: “Het risico met uw Bitcoin is dat de munten op een of andere manier in escrow moeten staan, en dit kan inderdaad op een ietwat gedecentraliseerde manier.”

Het lijkt nog jaren te duren voordat er echte trustless sidechains komen. Tot dan zullen de altcoins proberen haar marktaandeel te vergroten.

De meeste altcoins zijn ook compleet anders dan Bitcoin. Waar Ethereum zich richt op Decentralised Finance (DeFi) ligt de focus van Ripple op bankbetalingen.

Zelfs als er sidechains komen die deze functionaliteiten aan kunnen bieden, is het onwaarschijnlijk dat deze alternatieven gaan verdwijnen.

Het is echter altijd goed om jezelf af te vragen het wat nut is van de token die bij deze blockchain hoort. Lees hierover een eerdere column: Bitcoin vs. tokens: Wanneer hebben ze nut, waarde en toekomst?

Bron: newsbtc