Bitcoin en plotse koersschommelingen: 3 redenen om niet in paniek te raken

Bitcoin en plotse koersschommelingen: 3 redenen om niet in paniek te raken

Woensdagochtend is de prijs van bitcoin (BTC) wéér onder de $7.000 gedipt (-4% de afgelopen 24 uur, red.), maar in de loop van de woensdag schoot de prijs weer richting $7.300. Hoe kun je belegger anticiperen op plotse koersschommelingen?

Bitcoin prijs in één maand: -27%

Eén maand geleden lag de bitcoin koers nog bij $9.500, maar eind oktober is de daling ingezet onder de $7.000, een correctie van 27% zoals in de onderstaande grafiek duidelijk is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Inmiddels is de koers weer hersteld boven de $7.200.

Bitcoin en plotse koersschommelingen: 3 redenen om niet in paniek te raken

Bitcoin (BTC) koers afgelopen maand, uur candles (bron: Cryptocompare)

Upbit hack of shake-out onder kleine miners?

Het is nog onduidelijk welke redenen zijn aan te wijzen voor de daling woensdagochtend.

Op de (zéér) korte termijn zou de markt reageren op het nieuws dat cryptobeurs Upbit is gehackt. Daarbij is ruim $50 miljoen aan ether ontvreemd door de aanvallers.

Qua bitcoin volume is Upbit echter een kleine ruilbeurs. Ook is het héél vroeg voor de hackers om hun gestolen ether fondsen gelijk te dumpen op de markt.

Zoals Cointelegraph-redacteur Joseph Young opmerkt in deze tweet.

Anderen wijzen (al langer) naar kleinere mining bedrijven die noodgedwongen bitcoins moeten verkopen om operationele kosten te dekken. Een marktprijs van ca. $7.000 komt namelijk dicht in de buurt van de kostprijs voor sommige miners.

Zoals de analist Willy Woo vorige week twitterde:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'We zijn deze keer gedaald van $14.000 naar $7.500 en dat heeft een shake out tot gevolg onder kleinere miners. Dat draagt bij aan de toch al bearish prijsactie. De komende zes maanden zien er dan ook niet rooskleurig uit.

De geschiedenis herhaalt zich niet altijd, want de onderliggende waarden zijn anders dan eind 2017'. [/penci_blockquote]

3 redenen om niet in paniek te raken: 'Hodl'

Wat de redenen ook mogen zijn, hoe reageer je op een plotse prijsdip? Méégaan in de paniek is menselijk, maar is het rationeel? Volgens crypto-experts is een paniekverkoop niet te adviseren en het hoofd koel te houden.

Bovendien is het merendeel niet getraind om juist (met winst) te anticiperen op plotse koersschommelingen. Het devies is dus: je bitcoins vasthouden en wachten op betere tijden.

Hodl on for dear life, hodl dus. Maar waarom eigenlijk? In een artikel van Coindesk voert de auteur drie redenen waarom bitcoin en de cryptomarkt er fundamenteel beter voorstaat in vergelijking met eind 2017 toen de prijs door de 20.000 dollargrens schoot.

1. Bakkt

Het futures platform Bakkt is op 23 september gestart midden in een corrigerende markt. De afgelopen weken krijgt het platform echter meer tractie. Grotere beleggers willen een toekomstige positie in bitcoin contractueel vastleggen.

Zodra de koers dipt, kun je door middel van een future wél bitcoins tegen een hogere koers laten vastleggen. Nu de koers dalende is, speculeren handelaren door middel van futures op een hogere koers. Zo zijn er 22 november 2.728 contracten aan de man gebracht.

Een gevolg is dat de 'open interest' omhoog schiet, het aantal contracten dat nog niet is gesloten. Een stijgende 'open interest' is een teken dat de interesse (lees: speculatie) in een asset toeneemt.

Dat betekent dat er - op papier - meer kapitaal naar bitcoin vloeit, een gegeven om je aan vast te houden de komende maanden.

Dat Bakkt als moederbedrijf ICE heeft, ook de eigenaar van de New York Stock Exchange, moet bijdragen aan dat vertrouwen. Verder lanceert ICE nieuwe producten zoals bitcoin opties, wat hun beloof in deze markt kenmerkt.

Volgens de bekende analist en trader Josh Rager van Blockroots is het 'goed dat het wat langer duurt voordat bitcoin een nieuw all-time high neerzet, want het geeft instituties meer tijd om in deze markt te stappen'.

En deze 'instituties' zijn niet alleen (actieve) beleggingsfondsen, maar ook pensioenfondsen, goede doeleninstellingen en universiteiten die in de VS ook een traditie van investeren hebben.

2. Fidelity

Naast Bakkt zijn er ook grote partijen zoals Fidelity. Met 2.460 miljard dollar aan vermogen onder beheer één van de grootste vermogensbeheerders, die met een aparte afdeling vol voor het ecosysteem van digitale assets.

Van de financiële toezichthouder in de staat New York mag Fidelity nu als trustfonds opereren voor bitcoin en andere cryptovaluta. Daarmee gaat men de concurrentie aan met Bakkt en Coinbase en in mindere mate Gemini.

Fidelity is net zoals Bakkt een veelkoppig 'monster': ze slaan de cryptovaluta voor je op, maar ze bieden ook alle tools om in de liquide assets te handelen.

Door haar reputatie in Wall Street, het financiële hart van de VS, is de verwachting dat meer Wall Street handelaren in crypto gaan stappen.

Volgens Gabor Gubacs, investeringsstrateeg bij ETF-aanbieder Van Eck gaat institutionele adoptie 'sneller dan verwacht'.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Lagere bitcoin prijzen zijn meer toegankelijk voor meer partijen en er zijn nu gezonde instapmomenten voor nieuwe investeerders'[/penci_blockquote]

3. Twitter (Square app)

In de VS is de Square Cash app van Square een steeds populairdere manier - voor newbies - om bitcoin te kopen.

In het afgelopen derde kwartaal (juli t/m september 2019, red) wist Square een omzet te genereren van 1,27 miljard dollar (+244% t.o.v. Q3 2018, red.). De winstmarges is echter wel nog dun (circa 1 miljoen dollar, red.).

Bitcoin en plotse koersschommelingen: 3 redenen om niet in paniek te raken

Volgens Jehan Chu, partner bij investeringsvehikel Kenetic uit Hong Kong zien de 'fundamentals' er nog steeds goed uit voor bitcoin.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'De volumes op Bakkt stijgen, Square verkoopt steeds meer bitcoin en een partij als Fidelity geeft steeds meer potentiële betrouwbare toegang tot deze asset. Voor ons bullish signalen voor de lange termijn'. [/penci_blockquote]

Hoe nu verder?

In mei 2020 staat het halving event voor bitcoin op het programma, een halvering van de block reward van miners van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Volgens sommigen is het uitgangspunt nu anders dan in 2016, bij de vorige halving.

Analist Josh Rager merkt op dat de rekenkracht van het bitcoin netwerk sinds eind 2017 verdriedubbeld is. Hij interpreteert de huidige prijsdaling als een 'push' van marktpartijen.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Professionele handelaren verkopen hun bitcoins in de hoop dat zwakke handjes uitstappen. En zodat grote fondsen op een later tijdstip groot kunnen inkopen tegen een lagere prijs voor de halving'. [/penci_blockquote]

Ook analist en trader Jonny Moe merkt op dat bitcoin tot nu toe het stock-to-flow model van Plan B heeft gerespecteerd, wat ook één van de grootste Beierse banken inzag. De prijs stijgt naarmate de voorraad aan nieuwe bitcoins ('flow') afneemt.

Historisch maakt de prijs van bitcoin namelijk een opwaartse beweging ná de halving. Maar zoals Willy Woo eerder opmerkte, deze markt breekt nog wel eens met een historische trend.

Voor de lange termijn kan de belegger zich vasthouden aan méér adoptie onder professionele partijen (geen retail). Ook biedt het stock-to-flow model van PlanB houvast, maar in deze volatiele markt is het altijd zaak om een vinger aan de pols te houden.

Maar wat de markt ook doet, bitcoin als technologie kan ruim 10 jaar na dato géén experiment worden genoemd.

Lees ook - 5 theorieën over toekomst Bitcoin: ‘BTC naar $90.000, of toch naar de $316.000?’

Lees meer over:
Bitcoin BTC prijs update

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Bitcoin koers crasht tot onder $42.500, staat nu 17% lager dan gisteren

De Bitcoin koers is vannacht omlaag geschoten tot ver onder de $45.000. Nadat de prijs gisteren al een voorbode gaf door van...

Bitcoin Update: bloedbad voor bitcoin, prijs daalt onder $42.500

Het was best even schrikken voor wie vanmorgen zijn portfolio bekeek. Vannacht is de bitcoin koers hard onderuit gegaan, op h...

Flashcrash op Huobi: bitcoin kort op $28.801, miljarden aan futures in rook op

Op de Huobi exchange is bitcoin even $28.801 waard geweest, zo meldt nieuwssite Cryptopotato. Dat is grosso modo een correcti...

VIDEO: Over de oorzaken van deze bitcoin dip en toekomstige scenario's

In Koerskijken neemt Elroy van Het Crypto Huis de koers van Bitcoin met je door. In de technische analyse geeft hij i...

Goedemorgen Bitcoin: crypto-ETP verhandelbaar op Amsterdamse beurs

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Gisteren debute...

President Bukele van El Salvador koopt de dip: weer 150 BTC erbij

Waar het vanochtend vanwege een gigantische prijsdaling voornamelijk paniek was in Bitcoinland, heeft president Nayib Bukele...

Bitcoin Focus: banken zijn verschrikkelijk

In Bitcoin Focus houden we je wekelijks op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld van bitcoin. In de vor...

Bitcoin beurs FTX stelt verlanglijst op voor Amerikaans Congres

FTX is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste beurzen op de cryptomarkt. De exchange heeft nu een wensenlijstje op...

Week in Bitcoin: prijsdip onder $42.500, El Salvador, Jack Dorsey en Vladimir Poetin

De wereld van bitcoin (BTC) staat nooit stil. Wat is er de afgelopen week allemaal gebeurd? We komen er niet...

FBI neemt $1,9 miljoen aan bitcoin in beslag van ransomware-hacker

Het Federal Bureau of Investigation, beter bekend als de FBI, heeft meer dan $1,9 miljoen aan bitcoin in beslag genomen. Het...

Lees meer

Net binnen

El Salvador koopt voor $7,3 miljoen aan bitcoin bij

El Salvador heeft de dip weer gekocht en heeft nu een totaal van 1.270 bitcoin in beheer met een totale waarde van ongeveer 6...

Bitcoin Focus: banken zijn verschrikkelijk

In Bitcoin Focus houden we je wekelijks op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld van bitcoin. In de vor...

Week in Bitcoin: prijsdip onder $42.500, El Salvador, Jack Dorsey en Vladimir Poetin

De wereld van bitcoin (BTC) staat nooit stil. Wat is er de afgelopen week allemaal gebeurd? We komen er niet...

FBI neemt $1,9 miljoen aan bitcoin in beslag van ransomware-hacker

Het Federal Bureau of Investigation, beter bekend als de FBI, heeft meer dan $1,9 miljoen aan bitcoin in beslag genomen. Het...

Bitcoin beurs FTX stelt verlanglijst op voor Amerikaans Congres

FTX is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste beurzen op de cryptomarkt. De exchange heeft nu een wensenlijstje op...

Lees meer