Bitcoin’s “verwachte volatiliteit” neemt 10% toe, kassa voor high frequency traders?

De koersschommelingen van de bitcoin (BTC) koers nemen toe en dat is goed nieuws voor bedrijven die daar geld mee verdienen, zo staat in een nieuwsanalyse van The Block.

Bitcoin koers en volatiliteit

De zogenaamde “verwachte volatiliteit” is tien procentpunten toegenomen: van 55% naar 65%. Dat betekent dat de kans op koersschommelingen de komende maand 10% groter is geworden. Ook op de langere termijn, op de drie – en zes maanden periodes, neemt de volatiliteit toe.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een (van de vele) manier (en) om (toekomstige) marktbewegingen te “lezen”, dan wel te “voorspellen”.

Bitcoin's

Vanochtend is gemeld dat de bitcoin (BTC) koers met 9% is gezakt de afgelopen 24 uur. Op moment van schrijven is de koers hersteld naar $7.859 en ligt de voorlopige bodem bij $7.636 waar de koers weer “gebounced” is.

Maandagochtend openden de Amerikaanse markt direct met een verlies van 7%, waardoor de aandelenhandel zelfs even stil is gelegd om handelaren te laten kalmeren.

Net zoals in Europa wordt ook in Amerika de pijn gevoeld van het hoogoplopende conflict tussen Saudi-Arabië en Rusland.

Laatstgenoemde land gaat niet akkoord met de olieproductieverlaging zoals die door de OPEC, waar Saudi Arabië een belangrijke stem in heeft, is voorgesteld. In dit steekspel hebben de Saudi’s de prijs van een vat ruwe olie met 30% verlaagd.

Op moment van schrijven heeft de Dow Jones Industrial Average ruim 1.600 punten ingeleverd, een min van 6%.

Aandelen: Piek in “verwachte volatiliteit”

De CBOE Volatility Index, beter bekend als de VIX, is een manier om de verwachte volatiliteit op de aandelenmarkt te meten. In de onderstaande index staat elk meetpunt voor de “verwachte volatiliteit opgeteld voor 30 dagen”.

Deze maandag laat de index ook een opvallende piek zien, een score van “62”. Dat is sinds 2008, toen de financiële crisis begon, niet meer voorgekomen.

Bitcoin's

Crypto handelaren

Volgens sommige handelaren is het opvallend dat er nog geen totale paniek is uitgebroken op de bitcoin beurzen. Tot nu toe blijft de koers bij de $8.000 schommelen.

‘Het is geleidelijke daling en dat is wel vreemd’, antwoordt Darius Sit van cryptohandelaar QCP Capital, die een minderheidsaandeel heeft in de ‘Nederlandse’ exchange Deribit.

Volgens Max Boonen van high frequency trader B2C2, hebben winstwaarschuwingen van bedrijven meer impact op de aandelenmarkten dan op bitcoin.

[penci_blockquote style=”style-1″ align=”none” author=””]’Aandelen dalen fors om de winstverwachtingen zijn bijgesteld. Bitcoin is niet echt afhankelijk van economische groei. Het is geen aandeel dat de belegger dividend geeft’. [/penci_blockquote]

Of bitcoin haar belofte als vluchthaven wel of niet waarmaakt, valt op dit moment in sterk schommelende markten nog lastig te beoordelen.

Niettemin profiteren sommige bedrijven juist zodra de prijsverschillen toenemen. Een high-frequency aandelentrader zoals Virtu Financial maakt in de huidige markt juist omzet omdat het verschil tussen vraag – en koopprijs groter is. Zodra deze “spread” groter is, betekent dat meer omzet (en winst) voor deze bedrijven.

Die logica gaat ook op voor de cryptomarkt, zo weet Boonen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik vermoed dat elke business tot op een bepaalde hoogte profiteert van deze marktconditie. We hebben een heel goede februari maand. In maart hebben we al even veel winst behaald als in de hele maand december’. [/penci_blockquote]

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...