Bitcoin aan de kassa: BitPay accepteert nu élke bitcoin wallet en exchange

BitPay accepteert weer betalingen vanuit élke bitcoin (BTC) wallet en exchange, zo meldt de onderneming uit Atlanta. De betaalverwerker is elk jaar goed voor één miljard dollar aan bitcoin (BTC) betalingen. Gebruikers hoeven nu niet meer te wisselen van wallet om een BitPay betaling te doen.

Bitcoin aan de kassa

Betalen met bitcoin staat nog volledig in de kinderschoenen. Het betaalvolume valt in het niet vergeleken met volumes van gecentraliseerde creditcardmaatschappijen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De onderneming is een derde partij tussen klant en de (online) winkelier. Een klant rekent aan de kassa af met bitcoin en Bitpay zet de BTC voor de winkelier om in dollar of euro. Hun verdienmodel is de commissie per transactie. Ze bedienen maar liefst 30.000 winkeliers of e-commercebedrijven met hun dienst.

Voor de adoptie van bitcoin als betaalmiddel zijn tussenpersonen zoals BitPay vooralsnog nodig. Ook omdat winkeliers in ruil voor hun product nog fiat geld willen terugzien. Ze zijn dan wel de grootste, met BTCPay en Zap zijn er potentiële uitdagers bijgekomen in 2019.

BIP70 betaalprotocol

Het besluit van BitPay is saillant, want er ging een hele geschiedenis aan vooraf, zo schetst Cointelegraph.

BitPay heeft vanwege populariteit van bitcoin eind 2017 besloten om haar bitcoin adres te baseren op het bitcoin BIP70 protocol. Onder meer Gavin Andresen is mede-ontwikkelaar van dat protocol.

De wijziging was in de ogen van de betaalverwerker nodig, omdat 9% van de betalingen vertraging opliepen aan de kassa. Net netwerk raakte verstopt en de transactievergoedingen rezen de pan uit. Met het BIP70 protocol verhielp BitPay haar eigen probleem.

Maar de lead ontwikkelaars van bitcoin hadden al gauw de nodige kritiek op het BIP70 protocol. Dat was in hun ogen gebaseerd ‘gecentraliseerde technologie’ wat surveillance door overheden of derde partijen mogelijk kan maken.

Hierop is in september vorig jaar besloten dat de nieuwe Bitcoin Core versie (0.19.0) het BIP70 protocol niet meer ondersteunt. Exit BIP70 dus voor bitcoin en ‘enter’ BIP21. Walletmakers en exchanges gingen daarin mee.

Maar BitPay bleef halsstarrig vasthouden aan een bitcoin adres gebaseerd op BIP70. En dat leidde in de praktijk tot problemen. Gebruikers moesten een andere wallet gebruiken om ‘die BitPay’ betaling te accepteren.

Onder meer op Reddit klaagden gebruikers: betalen met je Coinbase wallet via BitPay was ineens niet meer mogelijk.

Reputatie op het spel?

Om het verhaal nog iets ingewikkelder te maken, heeft BitPay met JSON een ondersteunend protocol ontwikkeld. Bedoeld om de ‘foutmarge’ bij betalingen terug te dringen. Die foutmarge zou nu ‘ruim onder de één procent’ liggen.

Opvallend is dat het protocol een ‘verkeerde betaling’ kan stoppen voordat ze – op de bitcoin blockchain – voorgoed vastgelegd zijn. Dat voorkomt volgens BitPay ‘dat miners transactiekosten’ hoeven te rekenen.

Anderzijds kun je het zo uitleggen: BitPay kan dus als gecentraliseerde partij bepaalde transacties ook tegenhouden. Een contrast met censuurvrij betalen? Zo kon de regering van HongKong negen miljoen dollar aan bitcoin donaties aan de studentenbeweging bevriezen met medewerking van BitPay.

Het is het bedrijf niet in dank afgenomen, wat hun reputatie niet ten goede kwam. Met het herstel om alle wallets te accepteren tracht men haar blazoen enigszins weer op te poetsen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...