‘China sloot dit jaar al 173 cryptobeurzen’, aldus rapport centrale bank

Chinese overheden hebben dit jaar 173 crypto exchanges in het land weten te sluiten. Dat meldt nieuwssite CnLedger op basis van het ‘Financial Stability Report 2019’ (PDF) van de centrale bank.

Ter verduidelijking: het betreffende rapport van de centrale bank is al in juni 2019 gepubliceerd, maar wordt nu openbaar. Dat betekent dus dat deze cryptobeurzen al vóór juni 2019 zijn gesloten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze overheidsrapportage dateert dus voor juni 2019, nog vóór de positieve uitlatingen van president Xi over blockchaintechnologie én de aankondiging van de centrale bank om de cryptohandel en tokensales aan te pakken.

‘China sluit 173 cryptobeurzen’

Het openbaar maken ervan volgt op een week waarin de centrale bank in de regio Shanghai verscherpte controles voor cryptobeurzen en een verbod op tokenverkoop aankondigde in deze Chinese staat. Dit bleek een serie van maatregelen gericht op het aanpakken van vermeende ‘illegale handelspraktijken’.

Voorlopig lijken Chinese beleggers aangewezen op peer-to-peer beurzen om aan bitcoin te komen, omdat de officiële cryptohandel steeds meer aan banden wordt gelegd.

Het is echter onduidelijk tot hoever de sterke arm van Peking reikt. Formeel zegt een exchange als Binance géén kantoor in China te hebben en is daarover met nieuwssite The Block Crypto in een hooglopend conflict verzeilt.

Maar dat wil niet zeggen de beleggers níet via Binance of een andere exchange aan cryptovaluta kunnen komen. Ook zijn er diverse over-the-counter kantoren in het land waar de Chinese yuan in Tether omgezet kan worden.

Cryptohandel

Nogmaals samengevat de serie maatregelen die vorige week bekend werden, waardoor de bitcoin prijs een dip maakte richting $6.500.

Kortom, de overheid richt haar pijlen dus op exchanges, omdat hier de meeste ‘illegale handelspraktijken’ plaatsvinden. Maar is dat wel de enige reden?

‘Blockchain, not bitcoin’

Het is namelijk onduidelijk op welke schaal er oplichting plaatsvindt met cryptovaluta in China. Belangrijk om te benadrukken: het nieuws is gerelateerd aan tokens of andere vormen van digitale assets die géén relatie hebben met bitcoin.

Zo gaan er ook al langer stemmen op dat er een verbod komt op bitcoin mining, maar tot nu toe komt ruim de helft van de nieuwe bitcoins uit China. Recent is naar buiten gekomen dat een verbod niet aan de orde is.

Een logischer verklaring is dat China wil dat de sector zich primair richt op het groot maken van een eigen digitale cryptomunt. De centrale bank wil dat beleggers blockchaintechnologie niet gaan verwarren met cryptocurrency’s.

President Xi heeft in het openbaar blockchaintechnologie geprezen, maar de sterke arm van de overheid greep in op de cryptohandel.

De centrale overheid heeft een heldere boodschap aan het bedrijfsleven: blockchain, en niet bitcoin. Dit terwijl bitcoin eerder nog is aangehaald als een voorbeeld als het op blockchain aankomt.

Volgens experts is het ‘zuiveren’ van de handel bedoeld om de weg vrij te maken voor één digitale cryptomunt waar de hele bevolking achter moet staan.

De ontwikkeling van de stablecoin zou al klaar zijn en gereed om te lanceren. Onder meer Tencent en WeChat zouden de digitale yuan moeten gaan testen.

Lees ook: Bank of China maakt infographic over Bitcoin en geeft uitleg aan de burger

Twitter

Het standpunt van China leidt ook binnen de bitcoin community tot expliciete kritiek. Onder meer Adam Back van Blockstream gaf commentaar op de recente ontwikkelingen in China.

Ook Nic Carter vindt er het zijne van. Volgens hem is China gebaat bij een verbod.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

stablecoins Data en Analyse
Marktdominantie Stablecoins Zakt naar Historisch Laag Niveau Sinds 2021

Stablecoins hebben in het afgelopen jaar snel aan belang gewonnen. Deze cryptocurrency's, ontworpen om een...

Lees meer