Coinbase grootste Bitcoin beurs met 984.300 BTC in beheer

Bitcoin beurzen beheren gezamenlijk circa 3,08 miljoen Bitcoin (BTC) voor hun klanten. Dat is omgerekend 16,5% van de (toekomstige) voorraad van 21 miljoen BTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) in beheer bij exchanges

Dat blijkt uit onderzoek van Larry Cermak van nieuwssite The Block.

Dat aantal lijkt groot, maar de trend is dat beleggers hun Bitcoin van een exchange afhalen. Sinds 9 februari dit jaar staat er 10% minder BTC bij een gecentraliseerde beurs.

Toen ging het namelijk nog om 3,43 miljoen bitcoin, bijna 19% van het totale aantal te minen BTC. In 2140 is de laatste BTC een feit.

Cermak heeft ook een verdeling gemaakt naar exchange en daar rolt Coinbase als ‘dikke whale’ uit. Het lijstje met aantallen BTC is indrukwekkend:

Coinbase grootste Bitcoin beurs met 984.300 BTC in beheer

The Block heeft bij haar onderzoek geput uit een scala aan bronnen: bitUniverse, chain.info Glassnode, Peckshield, BitFury en BitcoinWhosWho.

Op moment van schrijven zijn er bijna 18,4 miljoen BTC gedolven (bron: Coingecko.com). Naar verluidt is circa 20 tot zelfs 30% van deze Bitcoin niet meer toegankelijk door bijvoorbeeld verloren private keys.

Trend: Hodl

Zoals gezegd is er sinds de afgelopen halvening een trend dat beleggers (een deel van) hun BTC van beurzen halen en in eigen beheer bewaren op een hardware wallet.

Uit onderzoek van Glassnode blijkt dat er sinds begin maart ruim 24.000 BTC van exchanges is gehaald.

Coinbase grootste Bitcoin beurs met 984.300 BTC in beheer

Mogelijke verklaringen voor deze daling:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...