Deze dark web drugsdealer verdiende 23.903 Bitcoin met zijn pillenhandel

Een Amerikaanse drugsdealer en zijn leverancier in Costa Rica zijn opgepakt vanwege verkoop van verboden middelen. Ze verkochten drugs in ruil voor Bitcoin (BTC) en hebben daarmee $270 miljoen verdiend, zo meldt Decrypt.

$270 miljoen aan Bitcoin

Het gaat om een Amerikaan die samenwerkte met een apotheker uit Costa Rica. Ze zijn aangeklaagd door een federale rechtbank in het district Columbia, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarin wordt nog even fijntjes benadrukt dat autoriteiten dark web transacties met Bitcoin en andere cryptovaluta scherp in de gaten houden.

David Pate (44) zou opiaten hebben verkocht die de 38-jarige Jose Hou naar hem toe stuurde. De zakjes pillen werden in toeristische producten (sambaballen!) verstopt.

Tussen 2013 en 2018 zijn de verboden middelen geadverteerd op het dark web. Op marktplaatsen zoals Silk Road en AlphaBay. Het gaat om onder meer pijnstiller OxyContin en morfine.

In totaal schijnt Pate maar liefst ruim 23.903 Bitcoin (nu ongeveer $ 270 miljoen) hebben verdiend. De autoriteiten hebben een lijst met aanklachten tegen het duo. Onder meer de import en verkoop van verboden middelen en het witwassen van inkomsten.

Dark web

Autoriteiten werken samen met softwarebedrijven zoals Chainalysis en Elliptic om transacties op de Bitcoin blockchain te analyseren. Chainalysis heeft berekend dat er in 2019 ruim 800 miljoen dollar aan cryptovaluta naar dark web marktplaatsen is verstuurd.

Bitcoin zijn pseudo-anoniem, wat inhoudt dat transacties zijn te koppelen aan een identiteit. Een van de gevolgen is dat steeds meer Bitcoin exchanges verplicht zijn om gebruikers om hun identiteitsbewijs te vragen.

Cryptowet

De Nederlandse cryptowet is sinds 21 mei geldig, waarbij beurzen en brokers zich bij de Nederlandsche Bank dienen te registeren.

Zo vindt er registratie plaats van transacties boven de 10.000 euro door de verkopers van Bitcoin. Zij dienen dat te melden bij de Financial Intelligence Unit, een onderdeel van het ministerie van Justitie. Ook bitcoin transacties die geanonimiseerd zijn door middel van mixing, vallen formeel onder ‘verdachte’ transacties.

In het algemeen geldt dat slechts een klein percentage van de bitcoin transacties is te relateren aan criminele activiteiten zoals die op het dark web en elders.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCdark web

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...