Facebook dekt Libra met dollar, euro, yen, pond en Singaporese dollar

Libra, de stablecoin uit de koker van Facebook, krijgt dekking van vijf fiat valuta, zo bericht het Duitse zakenblad Der Spiegel. Tegen de cryptomunt bestaat onder Europese politici en beleidsmakers veel weerstand.

Libra stablecoin

De dekking van de Libra Reserve bestaat dus uit een mandje van vijf fiat valuta. De dekking is als volgt verdeeld:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Opvallend: de Chinese munt yuan ontbreekt als munt.

Fabio de Masi, de financiële woordvoerder van de linkse partijfractie van de Duitse Bondsdag, wilde weten hoe de dekking geregeld is.

Weerstand

Onder Europese politici en beleidsmakers is veel weerstand tegen de komst van de cryptomunt, waar Facebook initiatiefnemer van is.

Zo willen Frankrijk en Duitsland Libra als betaalmiddel weren uit de Europese Unie. Bijvoorbeeld Duitsland heeft onlangs in de wet opgenomen dat er naast de euro géén plek is voor een andere munt.

Volgens de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, bedreigt Libra de ‘monetaire soevereiniteit’ van de Europese lidstaten.

Een Duitse minister ziet in Libra een vijand voor de euro en ook de Europese Centrale Bank lijkt geen fan. En ook in het thuisland van Facebook, Amerika, wordt het project niet gelijk goedgekeurd.

Facebook

Facebook is vastbesloten om de cryptomunt volgend jaar te gaan lanceren in landen die de munt niet gaan verbieden.

De lancering staat gepland voor eind 2020, zo maakte Bertrand Perez, managing directeur en COO van de Libra Association deze week bekend.

De Association is gevestigd in Zwitserland en heeft een ook kantoor in de Verenigde Staten. Voor de Europese lobby heeft Facebook enkele Britse zwaargewichten aangetrokken, waaronder de Brits-Nederlandse oud-minister Nick Clegg.

Perez ziet Libra wel uitbreiden met kantoren in andere Europese en Aziatische landen. In juni maakte Facebook het megalomane project bekend.

Lees ook – Alles over cryptomunt uit de koker van Facebook: Libra

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...