De doping in de bankenwereld. Bitcoin als afkickkliniek

De doping in de bankenwereld. Bitcoin als afkickkliniek

Column - Als je kijkt naar de status van het huidige financiële systeem, kraakt het aan alle kanten. Met een beetje fantasie kun je misschien wel stellen dat het gaat om een junkie, verslaafd aan onwenselijke gewoontes. In de hele wereld is er geld tekort en nodig, terwijl de (centrale) banken het aan de andere kant in grote mate creëren. Is Bitcoin de manier om van deze verslaving af te komen?

Disclaimer: deze column is geen beleggingsadvies.

Verslaafd aan geld

Iedereen heeft ergens in zich wel de drang om vermogend te zijn. Geld groeit namelijk niet op onze rugg. Er zit niets anders op dan het te verdienen. Voor het financiële systeem is dat wel anders. Geldschepping is wél mogelijk. Geld is niet gedekt door goud. (Digitaal) printen is aan de orde van de dag. Juist nu.

Waar je vroeger nog de dollar bij de Federal Reserve kon omruilen voor goud, is deze standaard in 1971 losgelaten. De zogenoemde Nixon-schok maakte aan dit systeem een eind. Een serie economische maatregelen van de Amerikaanse president Richard Nixon maakte van de dollar (en daarmee van iedere andere fiat valuta) een soort drug.

Centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve, hebben de macht om de balans op te rekken. Zo groeide deze balans van de ECB in de afgelopen week naar een hoogtepunt. Alleen in 2020 is er al 2000 miljard aan nieuwe euro's uitgedeeld in de Europese Unie.

Het is niet alleen in Europa waar deze situatie zich voordoet. In Amerika gaat het er niet anders aan toe. Hun balans groeide deze week naar de $7.151 miljard.

Zie je iets opmerkelijks in deze twee grafieken? Let eens op de jaren 2008 en 2020. Toevallig zijn dit precies de jaren van de crises. Bij iedere crisis besluiten de centrale banken een geld injectie te doen. Iedere keer rekken ze de totale geldvoorraad weer iets verder op.

Corona is er debet aan dat de geldprinter is aangezet. Het motto is immers: redden wat er te redden valt. Heftiger nog: van alle dollars die er op dit moment zijn, is 22% dit jaar in omloop gebracht.

Het hele idee hierachter is: consumptie en gebruik stimuleren. Maar voor spaargeld is dit fataal. De waarde van geld verdampt als een ijsklontje in de zon, zoals ik in een eerdere column al schreef: "De noodzaak van Bitcoin. ‘Let op! Geld sparen kost geld.’"

Natuurkundige wetten losgelaten

Als je het mij vraagt heeft dit alles weg van een verslaving. Het bijprinten van geld is iets dat je liever voorkomt, maar wat toch gebeurt. Maar waarom? Het antwoord is: niemand houdt het tegen. Geld heeft geen fysieke waarde meer. De natuurkundige wetten van schaarse zijn losgelaten. De creatie van iets uit niets is wél mogelijk. Geld is geen goud. Geld is vertrouwen.

De bankenwereld is als een junkie op een bankje in het park. Altijd op zoek naar meer, meer, meer, omdat het anders onaangename situatie oplevert. Net als een drugs- of alcoholverslaafde niet meer zonder kan.

We leven in een wereld die is gebaseerd op schuld. Als je als particulier geen schulden hebt, ben je in wezen rijker dan nagenoeg ieder land. Staatsschulden zijn geen rare gewaarwording.

In een economie die abrupt tot stilstand komt zorgt dit voor problemen. Hiervoor zijn er twee oplossingen:

Verslaving

Je voelt hem al wel aankomen. Momenteel is dat laatste bezig. En daarmee is het een verslaving. Het is een drug. De weg terug is (nagenoeg) onmogelijk. Als we het naast een aantal criteria van een verslaving leggen, heeft het verbazingwekkend veel overeenkomsten:

Intussen roept het IMF op om vanuit de hele wereld samen te gaan werken. Directrice Kristalina Georgieva riep vorige week op op tot een nieuw ‘Bretton Woods-moment’ tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Raad van Bestuur. De strekking: méér samenwerking tussen overheden om de wereldeconomie weer aan de praat te krijgen.

Bretton Woods was het moment dat de wereldeconomie in 1944 compleet veranderde. Is zo’n radicale verandering nu onafwendbaar? Roept het IMF op om naar de afkickkliniek te gaan?

De gevolgen

In de vorige column kaartte ik de gevolgen al aan. Alles wordt duurder. Euroknallers die geen euro meer kosten, huizenprijzen stegen in zeven jaar met meer dan 50% en aandelen die hoger staan dan voor de crisis.

Tegelijk stijgt het modaal inkomen nauwelijks. In 1990 was dit nog iets meer dan 19.000 euro. Vandaag de dag is dat 36.000 euro. Maar vergelijk je dit met de huizenprijzen, dan zie je dat er iets goed mis is.

Overigens is deze statistiek natuurlijk niet compleet en allesomvattend. De hypotheken zijn enorm veranderd, van wel 14% in 1980 tot bijna negatieve getallen vandaag de dag. Maar waar zorgt dit voor? Nog meer leningen. Nog meer schuld. Meer geld. Meer doping in het systeem.

Nieuw geld komt terecht op de plekken die dicht bij de geldpers staan. Aandeelhouders, bankiers en dergelijke instanties. Cantillionaires noem je dit.

Bitcoin als afkickkliniek

Te midden van deze aan nieuw geld verslaafde financiële wereld, bedacht Satoshi Nakamoto in 2008 het onprintbare digitale geld. Het is schaars. Niemand is hier de baas over. Er zijn geen bankiers en beleidsmakers die de totale balans kunnen oprekken. Het is een neutraal protocol dat iedereen mag gebruiken.

Waar dit jaar 22% van het totaal aan dollars in omloop is gekomen, weten we bij Bitcoin exact hoe dit gebeurt. Iedere 10 minuten komen er 6,25 nieuwe BTC in omloop. Daarmee heeft het momenteel een inflatie getal van 1,8%. Over vier jaar zal dit halveren, en vier jaar daarna nog meer.

Het wordt schaarser en schaarser. Het is het ultieme medicijn tegen de ongebreidelde geldschepping die er momenteel plaats vindt, een manier om koopkracht te behouden. Het is een manier om te sparen.

De doping in de bankenwereld. Bitcoin als afkickkliniek

Momenteel zijn er iets meer dan 18,5 miljoen Bitcoin in omloop. Pas over 120 jaar zal de laatste 3,8% in omloop komen, om het totaal op 21 miljoen BTC te brengen. Dit is dé reden dat er sinds de coronacrisis enorm veel positief nieuws is over Bitcoin.

In zeven landen staat de Bitcoin prijs al op een recordhoogte. De lokale valuta devalueert enorm tegenover de ultiem schaarse digitale tegenhanger.

Bitcoin op de balans

Allerlei bedrijven, instanties en particulieren zien hun vermogen wegsmelten als een ijsklontje. Alles om je heen wordt duurder. Hoe kan dat toch? Steeds meer grote partijen beslissen om daarom maar BTC aan te gaan houden, in plaats van dollars:

Een groter verschil is niet denkbaar. Een parabolische junkie-achtige groei van de voorraad dollars tegenover een exponentiële afname van het aantal nieuwe Bitcoin.

Overigens: Bitcoin kan ook verslavend zijn. Vanuit de hele wereld zijn mensen druk bezig met het stacken van sats, als een ware passie. Ook de term hopium is niet onbekend in de community. Maar dat is een heel ander verhaal.

Is Bitcoin de afkickkliniek voor het fiat geld? Of is het een veilige haven om naar over te stappen? De financiële sector zal er alles aan doen om door te gaan met het eigen beleid. Gelukkig werkt Bitcoin al 12 jaar, voor ieder (individu) die dat nodig acht.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin BTC geld

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Koop via deze tips je eerste beetje bitcoin (BTC)

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij.Bitcoin (B...

Aantal actieve Bitcoin adressen stijgt plots met 30%

Het aantal bitcoin dat op adressen met 100 tot 10.000 BTC staat, bereikt voor de eerste keer ooit de 9,23 miljoen. Ook het aa...

VIDEO: Bitcoin koers daalt met ruim 3% richting $38.000

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Bitcoin koers duikt onder grens van $40.000

Bitcoin is onder de $40.000 terecht gekomen en aan de sterke uptrend van de afgelopen dagen is voor nu een tijdelijk einde ge...

Column: Vakantie! Tijd voor nieuwe digitale sloten

Werk. Drukdruk. En dan ineens: niemand reageert meer, behalve een afwezigheidsbericht. Het is vakantietijd. Of je nu fysiek w...

Een van grootste producenten geldautomaten ter wereld koopt Bitcoin-bedrijf op

Overnamenieuws vanuit de wereld van de geldautomaten: NCR Corp heeft namelijk het grootste netwerk van Bitcoin ATM's opgekoch...

4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpara...

Marathon investeert $120 miljoen in nieuwe Bitcoin mining hardware

Marathon Digital koopt voor $120 miljoen aan nieuwe bitcoin mining hardware. Dat bedrag is goed voor 30.000 mining rigs genaa...

Goedemorgen Bitcoin: Wells Fargo biedt BTC-diensten aan

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.De grote Amerikaanse...

Overheid Finland wil $78 miljoen aan in beslag genomen Bitcoin verkopen

De Finse overheid heeft een poos geleden $78 miljoen aan bitcoin (BTC) in beslag genomen. Dat meldt BusinessAm op basis van b...

Lees meer

Net binnen

3 redenen waarom het bitcoin verbod van China heeft gefaald

Door het verbod van China op bitcoin mining zakte de hashrate van het bitcoin netwerk de vorige maand met 50%. Miners moesten...

Koop via deze tips je eerste beetje bitcoin (BTC)

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij.Bitcoin (B...

4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpara...

Column: Vakantie! Tijd voor nieuwe digitale sloten

Werk. Drukdruk. En dan ineens: niemand reageert meer, behalve een afwezigheidsbericht. Het is vakantietijd. Of je nu fysiek w...

VIDEO: Bitcoin koers daalt met ruim 3% richting $38.000

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Lees meer