Deze 5 grafieken maken duidelijk dat bitcoin meer is dan de Tulpenmanie

Het is onterecht dat bitcoin en de Tulpenmanie nog regelmatig in één zin worden genoemd, aldus James Todaro, partner bij investeringsfonds Blocktown Capital uit Detroit.

In vijf grafieken laat hij zien waarom bitcoin (BTC) anno 2019 een alternatief is voor aandelen en edelmetalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. ‘Bitcoin is méér dan de Tulpenmanie’

Todaro schetst in vijf grafieken hoe bitcoin zich de afgelopen tien jaar een stevige plek heeft verworven op de financiële markten.

Zo kwam de Tulpenmanie in Holland en Utrecht in 1634 op om drie jaar later abrupt te eindigen.

Op het hoogtepunt was één tulpenbol evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand of tien keer een gemiddeld jaarinkomen destijds. In de achttiende eeuw spatte ook de zeepbel rond de South Sea Company in het Verenigd Koninkrijk.

2. ‘Dollar cost average’-strategie

In de tweede tweet laat Todaro de jaarlijkse winst zien als een belegger een ‘dollar cost average’-strategie op bitcoin had toegepast.

Dus stel dat je elke week of maand een vast bedrag in bitcoin zou steken, ongeacht de koersschommelingen, dan eindig je elk jaar in de plus. Inclusief het bearish jaar 2018.

3. Bitcoin vs. Amerikaanse aandelen

De derde grafiek toont aan dat de prestaties van bitcoin op de beurs het winnen van de grote techaandelen.

Maar ook tegen een Berkshire Hathaway van Warren Buffett, Coca Cola of Wells Fargo, die onlangs haar eigen cryptomunt aankondigde, is BTC goed tegenop gewassen.

4. Bitcoin vs. fiat valuta

In de vierde grafiek laat hij zien dat de marktkapitalisatie van bitcoin achterloopt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, goud of de Chinese yuan.

Op moment van schrijven is de ‘market cap’ $180 miljard. Ter vergelijking: in goud zit ca. $7.000 miljard aan kapitaal.

Volgens Todaro is een relatief kleine market cap een voordeel, omdat er daarmee nog genoeg ruimte is om te groeien.

Zijn these wordt ondersteund door onder meer de Winklevoss tweeling van Gemini Capital en marktonderzoeker Willy Woo.

5. Bitcoin vs. techaandelen

In de vijfde grafiek vergelijkt Todaro het rendement van Bitcoin met de waarderingen van Uber, Lyft, Facebook en Twitter vóór hun beursgang.

Todaro vindt dat er met bitcoin sprake is van een democratiserend effect. Voorheen waren de ‘dikke winsten’ alleen voorbehouden aan durfkapitalisten die al voor de beursgang investeerders.

Met bitcoin is dat speelveld enigszins gelijk getrokken, zo redeneert de ondernemer.

‘Timing’

‘Bullish’ of niet, bitcoin en andere digitale assets gelden nog steeds als zeer volatiele belegging met significant beleggingsrisico.

De markt wordt nog wel eens opgeschrikt door abrupte koersmanipulaties, ongecontroleerde marktvolumes en hacks bij exchanges. Ook zijn er nog de nodige uitdagingen hoe bitcoin veilig te bewaren zonder de private keys kwijt te raken.

Volgens Tom Lee, partner bij marktonderzoeker Fundstrat, en doorgaans zeer optimistisch over bitcoin, is timing doorslaggevend voor ‘succes’.

Deze 5 grafieken maken duidelijk dat bitcoin meer is dan de Tulpenmanie

Zo laat de bovenstaande analyse zien dat bitcoin vaak zijn winst pakt in een heel kort tijdsbestek. Mis je niet die tien dagen aan bullrun, dan mis je direct een groot deel van de winst en loop je kans dat je verlies maakt.

‘Irrationeel’

En de ervaren belegger Peter Brandt meldt het vandaag nog in een tweet: markten zijn vaak irrationeel. Ze maken een beweging die de ‘massa’ niet verwacht. Pas dus te allen tijde op.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...