Grote investeerders kochten in de afgelopen maand voor bijna 1 miljard dollar aan Bitcoin via OTC

Eén van de grote voordelen van blockchain is dat alle transacties transparant en volledig inzichtelijk zijn. Het is daardoor vrij eenvoudig om transacties en wallet adressen te analyseren op onregelmatigheden of andere opmerkelijkhe feiten. Op deze manier vond Torsten Hartmann van Captainaltcoin.com vijf gloednieuwe Bitcoin wallet-adressen die in de afgelopen weken ruim 133.000 bitcoin verzamelden. Dat vertegenwoordigt met de huidige bitcoinprijs een marktwaarde van ongeveer 861 miljoen Amerikaanse dollars. Hoewel het niet mogelijk is de eigenaars van de adressen te herleiden lijkt het erop dat het grote institutionele investeerders betreft.

OTC-deals

De Bitcoin wallets zijn opmerkelijk, omdat het nieuwe wallet-adressen zijn die in september en oktober van dit jaar zijn aangemaakt en in korte tijd zeer grote hoeveelheden Bitcoin hebben verzameld. De wallets bevatten transacties van 10.000 bitcoin (+/- $64 miljoen dollar) tot 38.000 bitcoin per transactie en dat duidt erop dat de wallets niet toebehoren aan zogenaamde retail investors, maar aan zeer vermogende entiteiten. Ondanks deze gigantische accumulatie is de bitcoinprijs in deze periode merkwaardig stabiel gebleven en dat lijkt erop te wijzen dat de Bitcoin in de nieuwe wallets mogelijk uit zogenaamde Over-the-Counter (OTC) deals voortkomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin bubbel

Uit onderzoek van JP Morgan tijdens het hoogtepunt van de laatste Bitcoin bubbel in 2017 bleek namelijk dat er destijds in totaal slechts $6 miljard dollar sinds 2009 was geïnvesteerd om Bitcoin boven een totale marktwaarde van $300 miljard dollar te krijgen. Een aanschaf van $1 miljard dollar waarde aan Bitcoin op de open markt via reguliere handelsbeurzen had in de huidige markt dan ook een aanzienlijk effect op de prijs moeten hebben.

De vijf betreffende bitcoin-wallets in kwestie:

Bitcoin wallet adres: Waarde in wallets:
34xp4vRoCGJym3xR7yCVPFHoCNxv4Twseo 57.000 bitcoin ter waarde van $366 miljoen dollar
37AnGU6zY9esycd4qgTpAfB7BvU8z21TDf
of
3Kro2DNfYdkMTrzKkUS39DFa3aB3sAp3KQ
30.000 bitcoin ter waarde van $192 miljoen dollar, waarvan inmiddels 22.000 bitcoin is verplaatst van het eerste adres naar het tweede genoemde adres
3KeXRfyU9LZTV3qeN3AZFbKrpv3TSNkzo1 22.000 bitcoin ter waarde van $140 miljoen dollar
3Bo9FTs5Fx8tXoUKJZeDDFXbvpfNK18qQ1 15.000 bitcoin ter waarde van $92 miljoen dollar
3Ai5ocGhKdKT3tgCjarqH8auuVfpZwLgeC 11.000 bitcoin ter waarde van $71 miljoen dollar

Bovenstaande wallet adressen zijn in te zien via een block-explorer zoals blockchain.com, blockexplorer.com of bitinfocharts.com.

Hoewel de Bitcoin in de wallets terug te herleiden valt naar handelsbeurzen zoals Bitfinex en Binance duidt dit er niet op dat de Bitcoin op de open markt is aangekocht. Grote cryptovaluta-handelsbeurzen fungeren namelijk regelmatig als tussenpartij voor OTC verkopen. Zo bemiddelt Bitfinex al zeker sinds eind 2016 bij OTC-deals.

Waarom OTC?

Omdat de cryptovalutamarkt nog jong is beschikt zij niet over genoeg liquiditeit voor grote investeerders om de markt te betreden zonder een merkbaar effect te hebben op de prijs. Een aanschaf van bijvoorbeeld 10.000 bitcoin op de open markt bij huidige handelsbeurzen zou er al gauw voor zorgen dat de prijs flink stijgt, waardoor de koper uiteindelijk een gemiddeld veel hogere prijs per Bitcoin betaalt dan de marktprijs waarvoor hij had willen inkopen. Hetzelfde geldt voor partijen die grote hoeveelheden cryptovaluta bezitten en daar voor een vaste prijs vanaf willen. Simpelweg verkopen op een gewone handelsbeurs zou ervoor kunnen zorgen dat de koers halverwege het verkoopproces instort waardoor zij uiteindelijk veel minder geld voor hun verkoop ontvangen dan de bedoeling was. Daarom bestaat er de zogenaamde Over-the-Counter (OTC) markt waarbij grote kopers en verkopers aan elkaar worden gekoppeld om buiten de reguliere markt om te kunnen handelen. Een grote koop of verkoop op de OTC-markt heeft dan ook geen effect op de koers.

Bitcoin merkwaardig stabiel

Sinds het ineenstorten van de koers is Bitcoin al meerdere keren teruggevallen tot een prijs van ongeveer $6000 dollar per stuk. Analisten zijn nog verdeeld over of dit de bodem is of dat de koers nog verder zal dalen. Desondanks nemen de geruchten rondom koersmanipulatie en prijsonderdrukking de afgelopen maanden toe, omdat ondanks een grote hoeveelheid positief nieuws de koers merkwaardig stabiel gebleven is. Een toenemend aantal analisten lijkt te geloven dat de koers kunstmatig op zijn plaats wordt gehouden en dat grote partijen deze periode gebruiken om Bitcoin te accumuleren. De bevindingen uit de pas gevonden Bitcoin wallets uit dit artikel lijken deze theorie te sterken.

Institutionele investeerders

De speculatie rondom institutionele investeerders en het effect van hun komst op de cryptovalutamarkt is groot. Veel wordt verwacht van de binnenkort te lanceren initiatieven van Fidelity Investments en Bakkt, welke zich beide richten op het faciliteren van cryptovaluta-handel en -beheer voor de grote institutionele investeerders van Wall Street. Met hen zouden miljarden aan vers geld de markt kunnen betreden, met een mogelijke nieuwe bull-run als gevolg.

Inschrijven nieuwsbrief


Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

chainlink Nieuws
Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

Lees meer