Gigantische oplichting PLUS Token van $3 miljard ontrafeld, gestolen Bitcoin en Ethereum worden van beurzen geweerd

Opschudding in cryptoland. Bitcoin daalt flink in waarde en tegelijkertijd wordt de grootste ponzi scheme van China ontrafeld. Hebben deze twee gebeurtenissen niet meer met elkaar te maken dan dat in eerste instantie wordt gedacht?

PLUS Token ponzi

Op Twitter maakt Dovay Wan melding van deze oplichting. Het gaat om de PLUS Token wallet en een groep scammers die hier achter zitten. Ze hebben voor ongeveer 70.000 BTC en 800.000 ETH buit gemaakt en zijn dat op dit moment op de markt aan het verkopen. Enkele maanden terug is al melding gemaakt van deze oplichting, maar vandaag leeft de zaak weer helemaal op. Deze munten worden namelijk verplaatst naar exchanges.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Plus Token is een wallet van Zuid-Koreaanse komaf. Het staat echter geregistreerd in China en het is ook door een Chinees bedrijf ontwikkeld. De suggestie werd gewekt dat er voormalig werknemer van Google en Samsung in het team zitten. Eind mei waren er naar verluid al 3 miljoen gebruikers op de app. Eerder werd rondgebazuind dat er voor het einde van het jaar 10 miljoen gebruikers verwacht werden. Maar niet heus.

Plus Token startte halverwege 2018 en deed beloftes als ‘high yield investment return’. Het heeft vier verschillende lidmaatschapen waar verschillende percentages aan korting aan hingen. Op 27 juni werden zes Chinezen opgepakt op Vanuatu omdat ze de boel belazerden. Ze gaan de boeken in als de ‘Plus Token Six’

Bitcoin en Ethereum

Maar daarmee is het gestolen geld nog niet terug in goede handen. De mensen uit het kernteam van PLUS Token mogen dan wel tientallen jaren achter de tralies komen te zitten, de cryptocurrencies kunnen niet terug getoverd worden.

De politie kan geen toegang krijgen tot de wallet omdat er gebruik is gemaakt van P2SH. Dit is het Pay to Script Hash. Zolang er mensen vrij rond lopen die de keys van deze wallet hebben (en deze uit de handen van de politie weet te houden) , kan de wallet niet geopend worden.

Met P2SH kun je bitcoins verzenden naar een adres dat op verschillende ongebruikelijke manieren is beveiligd zonder dat je iets hoeft over de details van de beveiliging hoeft te weten. Je stuurt je BTC naar het P2SH-adres van ~34 tekens. De ontvanger heeft mogelijk de handtekeningen van meerdere mensen nodig om deze bitcoins uit te geven. Het kan ook om een een wachtwoord gaan dat vereist is, of een reeks van unieke voorwaarden waaraan moet worden voldaan.

Deze feature bestaat alleen op de bitcoin blockhain. Vooralsnog betekent dit dat er (theoretisch gezien) wel toegang tot de gestolen ETH (en EOS) mogelijk is. De politie is hier overigens nog niet in geslaagd.

Scammers weren van exchanges

Van alle Bitcoin die in buit zijn gemaakt, worden er kleine batches van 50 tot 100 BTC naar exchanges verstuurd. Dovey Van doet de oproep aan verschillende blockchain analysebedrijven om dieper in deze zaak te duiken. Vorige week werd door verschillende handelaren al opgemerkt dat er op Binance telkens verkooporders van 100 BTC werden geplaatst. Het is goed mogelijk dat dit van PLUS Token vandaan komt

Van alle kanten worden cryptobeurzen gevraagd om de adressen van oplichters te weren van de exchanges. Onder andere CZ van Binance, Brian Armstrong van Coinbase en Jesse Powell van Kraken zijn geattendeerd op deze zaak. Het is het beste om deze hackers niet de mogelijkheid te geven om de munten op de open markt te dumpen.

Bron: Yahoo, Dovey Wan

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Venture Capitalists Nieuws
  Februari Ziet Explosieve Groei van Investeringen in Crypto Startups door Venture Capitalists

  De interesse van investeringsfondsen in cryptostartups is de laatste tijd toegenomen, vooral in februari was...

  NFT Nieuws
  Explosieve Groei: NFT Markt Doorbreekt $400 Miljoen in Één Week

  Recente gegevens van Cryptoslam.io laten zien dat de markt voor niet vervangbare tokens (NFT's) aanzienlijk...

  Ethereum koers Nieuws
  Waarom Analisten Lichte Terugval van Ethereum Verwachten Voordat Het de $4000 Raakt

  De cryptomarkt begon maart met meer schommelingen, vooral omdat de prijsstijging van bitcoin stopte rond...

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Lees meer