VS dreigt met sancties tegen Hong Kong Dollar. Speelt dit Bitcoin in de kaart?

VS dreigt met sancties tegen Hong Kong Dollar. Speelt dit Bitcoin in de kaart?

Het mooie van Bitcoin (BTC) is dat het zich niet laat tegenhouden door landsgrenzen of politieke beslissingen. En deze eigenschappen kunnen de komende maanden zomaar goed van pas komen in Hong Kong.

Het Witte Huis dreigt namelijk de 30-jarige relatie met Hong Kong Dollar te verbreken. Als het gebeurt, zou dit een kapitaalvlucht richting andere valuta kunnen veroorzaken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De dollar is nog altijd de leidende reservevaluta in de wereld, maar wellicht zorgt dit ook voor een nieuwe stroom aan bitcoiners. Eerder is Bitcoin in de 'autonome' regio al een oplossing gebleken in tijden van bankruns en censuur op bankrekeningen.

Het is niet zo dat men massaal naar BTC vlucht, maar het is een extra optie.

Hong Kong als middelpunt

Hong Kong staat al ruim een jaar op zijn kop wegens haar onafhankelijkheid en het zeggenschap dat China over de regio wil hebben. Maar deze keer komt de bedreiging niet alleen vanuit de kant van de Chinese noorderburen.

De enorme toestroom van buitenlands kapitaal in Hong Kong zorgde er voor dat de Hong Kong dollar nauw verweven was met de Amerikaanse dollar. Na de recente onenigheid met de Chinese regering over de mogelijke uitleveringswet staat niet alleen de economie, maar ook het financiële stelsel op het spel.

Eind vorige maand ging de nieuwe veiligheidswet van kracht. Deze wet staat toe dat anti-Chinese activiteiten zwaar bestraft (mogen) worden. China maakte zelfs bekend dat een overtreding berecht kan worden met een levenslange celstraf.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten liet al weten maatregelen te zullen ondernemen tegen de beslissing. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat “Hong Kong 50 jaar vrijheid is beloofd, maar dat het er maar 23 zijn geworden.”

Het is niet ondenkbaar dat de Verenigde Staten besluit om de banden met Hong Kong Dollar verbreken. "Sommige topadviseurs van de Amerikaanse president Donald Trump willen dat de VS de koppeling van de Hongkongse dollar aan de Amerikaanse dollar ondermijnen", schrijft tijd.be.

Dat zal de valuta geen goed doen en de inwoners van Hong Kong zullen op zoek gaan ander manieren om hun vermogen te kunnen vasthouden.

Bitcoin als alternatief

Gezien Bitcoin gedecentraliseerd is en geen machtsmiddel kan zijn bij dit soort sancties, zou het zomaar een uitweg kunnen bieden.

Zowel China als de Verenigde Staten hebben hier niets over te zeggen. Bij Bitcoin staat de burger centraal. Een wereldwijde verkoopgolf als gevolg van de loskoppeling van de Amerikaanse dollar kan voor de burger fataal zijn. Ook kan Bitcoin ingezet worden voor internationale betalingen.

Eerder fungeerde Bitcoin ook al als alternatief toen gedreigd werd om bankrekeningen van demonstranten te bevriezen. Ze gingen massaal de straat op voor hun eigen vrijheid. Ook werden donaties door de regering tegengehouden.

Lees meer over:
Bitcoin BTC Hong Kong

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties