Introductie Bitcoin ETF gaat voor stijgende koersen zorgen

Hoewel een crypto ETF tot nu toe nog geen doorgang heeft gevonden kan daar wellicht volgende maand verandering in komen.

Introductie Bitcoin ETF

Op 10 augustus zal de Securities and Exchange Commission (SEC) commentaar op de notering en het verhandelen van een Bitcoin EFT sluiten. Daarna zal een beslissing worden genomen door de Amerikaanse beurswaakhond of de notering van zo’n Bitcoin ETF plaats gaat vinden. Mocht dat het geval zijn dan zal dat absoluut positief nieuws mogen heten voor de cryptogemeenschap.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een ETF staat voor Exchange Traded Fund, of een op de beurs verhandeld fonds, wat er op neer komt dat het een fonds betreft dat als een normaal aandeel verhandeld wordt op de beurs. Echter gaat het bij een ETF niet om een specifiek aandeel van een bedrijf maar kan het gezien worden als een tracker die de koers van bepaalde onderliggende waarde volgt.

VanEck

De grote ETF aanbieder VanEck, samen met SolidX Bitcoin Trust, introduceerde de ETF. Een paar dagen geleden nam de Amerikaanse SEC de aanvraag van de CBOE ETF in behandeling voor publiek commentaar. Eenieder die daar behoefte aan heeft kan commentaar leveren op de introductie ervan.

SolidX en VanEck werken voor deze ETF sinds begin vorige maand samen. Overigens betreft het al de derde poging van de partijen, wat aangeeft dat de ETF zeker niet in kannen en kruiken is. Van Eck ziet het desalniettemin positief in.

CEO Jan van Eck: “We believe that collectively, we will build something that may be better than other constructs currently making their way through the regulatory process. A properly constructed, physically-based bitcoin ETF will be designed to provide exposure to the price of bitcoin, and an insurance component will help protect shareholders against the operational risks of sourcing and holding bitcoin”

Een aandeel zal gelijk staan aan zo’n 25 bitcoin, waarmee het enkel in bitcoin investeert en wat tevens inhoudt dat de ETF enkel voor geaccrediteerde beleggers toegankelijk is.

Buy the rumour sell the news

De eventuele toestemming door de SEC en notering door de CBOE zou er voor kunnen zorgen dat er een enorme hoeveelheid geld in de cryptomarkt gaat stromen. Zeker gezien het feit dat het enkel grote geaccrediteerde partijen zijn die er gebruik van kunnen maken. Ook de altcoins kunnen daarbij van het positieve nieuws bijzonder profiteren.

De vergelijking kan gemaakt worden met de toestemming door de SEC voor de bitcoin futures vorig jaar. Op het moment dat dat nieuws bekend werd steeg de cryptomarkt bijzonder hard. Echter, op het moment dat de futures live gingen eind december zagen we een directe impact op de prijs, waarbij de cryptomarkt in zijn algemeenheid in een berenmarkt terecht kwam.

Timing is everything. Wellicht geldt ook hier het oude beleggingsgezegde “Buy the rumour, sell the news”.

Bronnen: SEC, Bitcoin Exchange Guide

Foto: Flickr / Vernaccia

Inschrijven nieuwsbrief