61-jarige Amerikaan krijgt celstraf van 5 jaar voor betrokkenheid bij AML BitCoin

Een bekende Amerikaanse lobbyist gaat voor vijf jaar de cel in vanwege financiële fraude met ‘bitcoin technologie’. Hij heeft namelijk tegenover de rechtbank in San Francisco schuld bekend, zo blijkt uit een persbericht van het ministerie van Justitie.

Jack Abramoff is een gevallen lobbyist die nog voor president George W. Bush heeft gewerkt. Hij is de oprichter van AML BitCoin, een van de duizenden ICO’s die gefaald hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Investeerders staken in totaal 5,6 miljoen dollar in de start-up, maar kregen er niets voor terug. Tegen Abramoff is nu een maximale gevangenisstraf van 5 jaar geëist wegens fraude en oplichting.

Bitcoin oplichting

Abramoff bevestigt tegenover de rechtbank in San Francisco dat hij wist dat AML BitCoin vanaf het begin al fout zat. De beloftes konden niet worden waargemaakt.

Toch besloot de 61-jarige Abramoff actief mee te doen bij het verwerven van fondsen. Hij heeft zelf ook geïnvesteerd in de organisatie toen er geldtekort was.

Hoe ging dit project in zijn werk? Beleggers kochten AML BitCoin tokens met het idee dat deze meer waard zouden worden dan Bitcoin.

De verkoop ging via het bedrijf NAC Foundation uit Nevada. Ook de CEO van dit bedrijf, Rowland Marcus Andrade, is aangeklaagd wegens fraude en witwassen van geld.

Beide heren hebben beleggers voorgelogen over de ‘bitcoin technologie’ en de partnerships die ze met overheden hadden gesloten. De technologie zou zijn bedoeld om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

61-jarige Amerikaan krijgt celstraf van 5 jaar voor betrokkenheid bij AML BitCoin

SEC regulering

De Securities and Exchange Commission (SEC) had haar vraagtekens bij het project. De waakhond publiceerde in april 2019 een raamwerk aan richtlijnen. Bedoeld om alle diverse ICO-projecten en hun cryptovaluta te categoriseren.

Dat leidde ook tot nader onderzoek naar de wandelgangen van AML BitCoin.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Kristina Littman van de SEC”] ‘Deze verdachten hebben investeerders herhaaldelijk misleid met niet-bestaande technologie. Ze beweerden ten onrechte dat deze technologie transacties veiliger zou maken’. [/penci_blockquote]

Uit diverse onderzoeken blijkt dat blockchain startups, ook wel bekend als ICO’s, grotendeels hebben gefaald. Uit onderzoek zou blijken dat circa 90% hun beloftes in hun white paper niet heeft waargemaakt. Beleggers hebben ongeveer 10 miljard dollar verloren met deze avonturen.

Opmerkelijk: de website van AML BitCoin is nog steeds online.

Bitcoin

Vooropgesteld: deze vorm oplichting is geheel niet gerelateerd aan bitcoin technologie. Dit zijn oplichters die beleggers hoge winsten voorspiegelen en hun beloftes niet kunnen waarmaken of nakomen.

Bitcoin heeft geen oprichter of bestuurder, de bedenker van de technologie is anoniem. De code is open-source en de financiering van projecten komt vanuit bedrijven uit de community.

Zo heeft onlangs de Human Rights Foundation een fonds gelanceerd voor Bitcoin ontwikkelaars. Bedrijven als Square Crypto, Kraken, Bitfinex en BitMEX ondersteunen ook Bitcoin ontwikkelaars. De hoogte van deze ‘subsidies’ vallen in het niet met de miljarden dollars die ICO’s hebben opgehaald.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCoplichting

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...