New Yorkse rechtszaak tegen Tether en Bitfinex: Meer tijd voor onderzoek

In het vervolg van de New Yorkse rechtszaak tegen Bitfinex en Tether heeft de rechtbank aangegeven meer tijd nodig te hebben. De rechter besloot het huidige gerechtelijke bevel met 90 dagen te verlengen. Daardoor krijgt de New Yorkse Attorney General (NYAG) meer tijd om de zaak te onderzoeken.

iFinex in de rechtbank

Het team van iFinex probeerde maandag de rechtszaak nog te ontbinden door te beargumenteren dat de zaak buiten de jurisdictie van de rechtbank valt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens hen leveren Bitfinex en Tether geen diensten aan New Yorkse burgers. Ook zou Tether niet onder de wettelijke classificaties voor effecten of koopwaar vallen.

De schuldeisers stelden echter dat het bedrijf genoeg verbonden was met de staat, omdat onder andere het managementteam er is gehuisvest. Ook beschikt het over New Yorkse bankrekeningen en liet het haar jaarrekeningen door New Yorkse accountants controleren.

De rechter toonde zich niet ontvankelijk voor het bezwaar van iFinex en besloot het huidige gerechtelijke bevel met nog eens 90 dagen te verlengen. Daardoor krijgt de NYAG aanvullende tijd om de zaak te onderzoeken.

New Yorkse rechtszaak tegen iFinex, Bitfinex en Tether

iFinex, het moederbedrijf achter de handelsbeurs Bitfinex en de populaire stablecoin Tether, is door de speciale aanklager van de staat New York in april aangeklaagd. Volgens de aanklacht zou iFinex voor $900 miljoen dollar uit Tether’s reserves hebben gebruikt om een financieel gat van $850 miljoen te dichten. Dat gat is volgens iFinex ontstaan doordat de autoriteiten in diverse landen tegoeden bij betalingsprovider Crypto Capital hebben bevroren.

Lees ook: Aanklager New York: ‘Tether bijgedrukt voor manipulatie bitcoin (BTC) prijs’

Het onderzoek werpt echter ook nieuw licht op andere vraagstukken met betrekking tot Tether en Bitfinex. Zo gingen er al langer geruchten dat de voorraad Tether-dollars (USDT) niet 1-op-1 gedekt zouden zijn met echte dollars.

Dat bleek in maart ook het geval te zijn toen Tether stilletjes de voorwaarden op hun website aanpaste. In mei gaf ook de advocaat van Tether toe dat de stablecoin slechts voor 74% met echte dollars is gedekt.

Bitfinex onder vuur

Er is ook veel speculatie over de rol van Bitfinex en Tether bij mogelijke prijsmanipulatie van bitcoin (BTC). Volgens sommigen zou Tether ‘uit het niets’ worden bijgedrukt om daarmee bitcoins te kopen en zo de prijs te manipuleren.

Die mogelijkheid is de NYAG ook niet ontgaan. In juli werden dan ook aanvullende beschuldigingen met betrekking tot prijsmanipulatie aan de aanklacht toegevoegd.

De onzekerheid met betrekking tot Tether en Bitfinex heeft regelmatig invloed op de markt. Toen het nieuws in april brak creëerde de ophef een exodus uit Tether naar andere stablecoins toe. Dat veroorzaakte een tijd lang aanzienlijke prijsverschillen tussen handelsbeurzen.

Toch blijft Tether nog altijd de meest populaire stablecoin en vindt de meeste cryptovaluta handel nog steeds plaats met USDT als handelspaar. Het vervolg van de rechtszaak tegen iFinex kan dan ook veel invloed uitoefenen op de gehele markt.