bitcoin tether usdt exchanges
Nieuwsberichten » Ophef Tether (USDT) veroorzaakt Bitcoin prijsverschillen bij exchanges

Ophef Tether (USDT) veroorzaakt Bitcoin prijsverschillen bij exchanges

De recente aanklacht van de staat New York tegen iFinex Inc., het bedrijf achter de populaire stablecoin Tether (USDT), zorgde voor aanzienlijke prijsverschillen tussen stablecoins en handelsbeurzen. Bezitters van Tether verkochten massaal hun voorraad en veroorzaakten een koersdaling van 2%.

Het creëerde een stormloop op concurrerende stablecoins waarvoor gemiddeld 6% meer werd betaald. Als gevolg hiervan ontstonden er tussen verschillende handelsbeurzen grote verschillen in de weergegeven bitcoin (BTC) prijs.

Lees ook: Tether (USDT) garandeert niet meer 1-op-1 dekking met dollar

Tether aangeklaagd door New York

Tether, de meestgebruikte stablecoin, kwam recentelijk in opspraak omdat het door de staat New York is aangeklaagd. Volgens de aanklacht heeft moederorganisatie iFinex Inc. zo’n $900 miljoen dollar uit de reserves van Tether gebruikt om een financieel gat van $850 miljoen te dichten.

Het nieuws veroorzaakte paniek onder Tether eigenaren. In hun poging de in twijfel getrokken stablecoin massaal te ontvluchten overspoelden zij de markt met hun Tether-dollars. Voor Tether, dat normaal gesproken gelijkwaardig is aan $1 dollar, veroorzaakte het een koersdaling van 2%.

Ook concurrende stablecoins zoals USDC, TUSD en PAX verloren hun gelijkwaardigheid aan de dollar. De exodus uit Tether veroorzaakte gedurende korte tijd een toevlucht naar alternatieve stablecoins. De prijs van hen steeg met zo’n 6,5%.

Voor de minst gelukkigen betekende het een verlies dat daardoor kon oplopen tot 8,5%. De koersen van de stablecoins zijn inmiddels weer hersteld.

  bitcoin meester  

BTC/USDT markt

De onzekerheid rond Tether zorgde er ook voor dat de prijs van bitcoin op diverse handelsbeurzen grote verschillen in prijs vertoonden. Op verreweg de meeste handelsbeurzen wordt namelijk bitcoin gehandeld tegen Tether-dollars (USDT).

Dankzij deze ‘soort van’-dollar hoeven handelsbeurzen niet te voldoen aan wetgeving voor financiële instellingen en zijn zij minder afhankelijk van bankenpartners.

Het BTC/USDT handelspaar domineert daarom al tijden de cryptovalutamarkt. Met een marktaandeel van 87,1% is het BTC/USDT handelspaar de belangrijkste markt. Onder stablecoins is het marktaandeel van Tether maar liefst 98,7%.

Ook de markt tussen bitcoin en echte dollars is vrij klein vergeleken bij die van Tether. Zo werd er vorige maand 8,9 miljoen BTC tegen Tether-dollars verhandeld. De handel van bitcoin tegen echte Amerikaanse dollars was daarentegen slechts 0,92 BTC.

Bitcoin prijsverschil tussen handelsbeurzen

Omdat de dollarwaarde van cryptovaluta op de meeste handelsbeurzen wordt weergegeven in een stablecoin veroorzaakte de ophef rond Tether voor aanzienlijke verschillen in de notering van de bitcoin prijs.

Bitfinex, een handelsbeurs nauw verwant aan Tether, noteerde een bitcoin prijs die $200 dollar hoger was dan op andere handelsbeurzen.

Volgens Jeff Garzik, één van de eerste bitcoin pioniers, is uit de prijsafwijkingen op te maken welke handelsbeurzen het vertrouwen hebben verloren. Het fenomeen treed volgens hem vaker op bij falende handelsbeurzen, zoals ook het geval was bij het inmiddels legendarische falen van Mt.Gox.

In de 24 uur nadat het nieuws bekend werd ontrokken beleggers maar liefst $175 miljoen uit Bitfinex via andere cryptovaluta’s zoals BTC, ETH of XRP.

Tether al jaren in opspraak

De geruchten omtrent de mogelijke wanpraktijken van Tether hangen al langer als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de crypto-community. De stablecoin is al sinds jaar en dag in opspraak.

Om de zoveel tijd duiken er opnieuw geruchten of nieuwtjes op die de angst aanwakkeren dat Tether niet genoeg Amerikaanse dollars bezit om een 1-op-1 dekking te bieden met Tether-dollars. Er zijn onder andere vermoedens dat Tether stiekem extra Tether-dollars bijdrukt om de prijs van bitcoin te manipuleren.

Het was genoeg reden voor de Amerikaanse staat om een onderzoek te starten. Wat de gevolgen zijn voor bitcoin wanneer blijkt dat de prijs beïnvloed is met niet bestaande dollars weet nog niemand.

De vele problemen met bankenpartners van Tether en Bitfinex sterken het vertrouwen ook niet. De roep om een officiële audit van de reserves van Tether klinkt daarom al jaren.

In 2018 zou een audit plaatsvinden maar het bedrijf dat de audit zou doen beëindigde het contract halverwege om onduidelijke redenen. Kort erna liet Tether wel een rapport uitbrengen door een ander bedrijf, maar dat was geen echte audit.

Ook het feit dat Tether de voorwaarden op hun website veranderde is voor velen een teken aan de wand. Sinds enige tijd vermeld de website niet meer dat het een 1-op-1 dekking heeft met dollars.

De onzekerheden rondom Tether hebben vaak een effect op de gehele cryptovalutamarkt. Crypto-kenners hebben er zelfs een bijnaam voor: Tether FUD (Fear, Uncertainty & Doubt). De Tether FUD zorgde dit keer voor een prijsdaling van zo’n $500 dollar per Bitcoin.

Tether weerwoord

Tether probeert ondertussen op allerlei manieren toch het vertrouwen te sterken. Bloomberg publiceerde vorig jaar nieuws waarin zij aangaven inzage te hebben gehad in de financiën van Tether. Volgens hen was er niets aan de hand.

Ook nu houdt Bloomberg voet bij stuk. Volgens hen heeft Tether geen tekort maar werd er met geld tussen verschillende zusterbedrijven geschoven om problemen met banken te omzeilen.

Dat is ook het verhaal dat Tether en Bitfinex zelf onderschrijven. Volgens een officieel bericht stellen zij dat er geen fondsen zijn verdwenen, maar in beslag genomen. De New Yorkse procureur-generaal zou volgens hen moedwillig de toegang tot de fondsen bemoeilijken. Volgens Tether en Bitfinex komen de bevroren fondsen binnenkort vrij.

“We are and have been actively working to exercise our rights and remedies and get those funds released. Sadly, the New York Attorney General’s office seems to be intent on undermining those efforts to the detriment of our customers.” – Blogpost Tether & Bitfinex

Voorlopig lijkt de Tether FUD weer even voorbij en zijn de prijzen grotendeels weer gestabiliseerd. Toch is het een belangrijk moment voor menig handelaar en belegger om na te denken over welke cryptomunt en handelsbeurs veilig genoeg is om hun geld te stallen.


Bronnen: Bloomberg, Cryptoslate

 

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Deze 5 grafieken maken duidelijk dat bitcoin meer is dan de Tulpenmanie

Wessel Simons

‘Bitcoin beter reguleren voordat er een ETF komt’, aldus SEC-voorzitter

Arnold Hubach

CEO Overstock.com dumpt aandelen en koopt bitcoin, goud en zilver

Job Nijsen

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder