Nieuw record: $1,7 miljard aan bitcoin (BTC) futures op één dag

Het aantal bitcoin (BTC) verhandelde futures op één dag is naar een nieuwe recordhoogte gestegen. Aanbieder CME Group registreerde 29.225 termijncontracten met een totale waarde van $1,7 miljard.

Woensdag bleek al een goede dag: 26.491 contracten met een waarde van $1,5 miljard wisselende van eigenaar. Eerder deze maanden maakten we ook al melding van groeiende activiteit onder professionele beleggers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

NB. dit artikel is géén financieel advies.

De prijs van bitcoin op de spotmarkt is op moment van schrijven $11.789 (-0,3%) volgens marktindex Messari. Vanaf 20 juni zitten het aantal futures in de lift. De aantallen liggen in de maand juni hoger dan in mei.

Nieuw record: $1,7 miljard aan bitcoin (BTC) futures op één dag

Aantal bitcoin future termijn contracten bij CME Group, juni 2019

Vandaag (vrijdag 28 juni, redactie) sloten de termijncontracten van de maand juni. Gewoonlijk dalen de prijzen in de dagen ervoor (dit is ook gebeurd, redactie), een vorm van manipulatie.

Bitcoin (BTC) prijs op de spotmarkt (Bitstamp) van 1 april 2019 t/m 27 juni 2019.

Hierboven zijn drie rode daily candlesticks genummerd, koersdalingen nét voordat een contractperiode afsluit van een future.

Op dit moment is er een voorzichtig herstel gaande van de bitcoin prijs. Volgens analist Elroy Ryon moet er met een verdere daling rekening worden gehouden.

Nieuw record: $1,7 miljard aan bitcoin (BTC) futures op één dag

Prijsmanipulatie

Is de spot – en futuremarkt gerelateerd? Ja, enigszins wel, want professionele beleggers kunnen van beide walletjes eten. Een paar kenmerken van een future:

Professionele beleggers hanteren een aantal strategieën om de futureprijs te beïnvloeden. Ze kunnen zowel op de spot – als futuremarkt een ‘long’-positie (speculatie op een hogere koers) als een ‘short’-positie innemen.

Stel iemand heeft een long positie heeft met bitcoin op spotmarkt en een short positie op de future markt. Ze zorgen ervoor dat de long positie op donderdag op de spotmarkt afgesloten is. Aansluitend sluit men de short-positie op de future markt op vrijdag.

Stel dat je long positie $1.000 is en dat je short positie met futures ook $1.000 is. Maar zodra de prijs met $5.000 toeneemt, heffen de positie elkaar op.

Maar zodra je een long positie één dag eerder sluit (donderdag, voor het sluiten van de futuremarkt, dan levert dat – bij een stijgende koers van $5.000 – winst op.

Door de verkoop op de spotmarkt, daalt de future prijs mee. Dat is in het voordeel van beleggers die op de futuremarkt een shortpositie hebben. Die positie sluit één dag later (op vrijdag), waardoor ook met die short winst is gemaakt. Onderaan de streep blijft er meer winst over.

Andersom geldt dat ook door het shorten van bitcoin in een dalende spotmarkt en een long positie met een future. Men zegt dan: met prijsmanipulatie bouwt men iets meer zekerheid in de positie in.

Maar niets is zonder risico, helemaal niet in de cryptomarkt, waar prijsvolatiliteit elke dag aan de orde is.

Bron: Trustnodes

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...