Opmerkelijk! Bitcoin centraal op groot Fintech Symposium van DTCC

Bitcoin stond gisteren centraal op het Fintech Symposium. Dit symposium is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door de Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC).

DTCC is een Amerikaanse financiële dienstverlener die clearing- en afwikkelingsdiensten aanbiedt op de financiële markten. Jaarlijks houdt zij voor liefst $48 biljoen ($48.000.000.000.000 of $48.000 miljard) aan aandelen, obligaties en andere activa bij.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Terwijl andere nieuwe technologieën – zoals kunstmatige intelligentie (AI) en de cloud – op verschillende manieren aan bod kwamen, gingen de enige twee panels op het evenement – waarbij DTCC-klanten spraken – over cryptovaluta en blockchain. Opvallend!

DTCC’s Fintech Symposium

Het evenement bleek deels een update over wat er mogelijk is en deels een voorbereiding op wat er komen gaat. DTCC is ook zelf bezig met de lancering van een eigen blockchain, of Distributed Ledger Technology (DLT). Deze is ontworpen om informatie op te slaan betreffende transacties ter waarde van $10.000 miljard per jaar. Vorige maand publiceerde DTCC haar eerste paper over hoe effecten uitgegeven op een blockchain beheerd moeten worden.

Michael Bodson, CEO van DTCC: “The potential of DLT is undeniable. But the question remains whether its enormous power to transform financial services will ever be fully harnessed. Personally, I have confidence in the technology, but our own experience with it reinforces that it’s going to take time and patience, and much more hard work and practice”

Bitcoin als hedge tegen groot falen

Na Bodsons openingstoespraak, die het potentieel van de blockchain voor modernisering van de wereldwijde financiële infrastructuur bloot gaf, was er een panel over cryptovaluta en andere crypto activa. Daarin kwamen leidinggevenden en CEO’s van Northern Trust, Fidelity en New York Stock Exchange’s (NYSE) cryptoplatform Bakkt aan het woord.

Bakkt CEO Kelly Loeffler, die eerder 15 jaar bij NYSE moederbedrijf Intercontinental Exchange (ICE) werkte, gaf aan: “It is part of our hope that there’s institutional interest for crypto”

Bakkt bouwt aan een institutionele infrastructuur voor de handel in cryptovaluta’s, te beginnen met custody services later dit jaar, gevolgd door cryptofutures en uiteindelijk betalingen. In hetzelfde panel stond Bob McElrath op het podium. Hij is blockchain architect voor Fidelity Digital Assets. Net als Bakkt is Fidelity bezig met crypto custody en biedt het nu al ondersteuning voor grote institutionele partijen als hedge- en pensioenfondsen. De woorden van McElrath spreken boekdelen.

McElrath: “The purpose of bitcoin is a hedge against very large scale failure”

Opiniepeiling

Uit een enquête onder het publiek bleek verder dat 74% van de werkgevers in het publiek deelnam aan blockchain projecten die naar verwachting bij klanten gaan worden uitgerold. Slechts 23% bleek echter van plan om werkelijk een zakelijke oplossing te implementeren waarbij cryptovaluta een rol speelt.

Evengoed een hoog cijfer gekeken naar de partijen betrokken in het publiek. De drie grootste obstakels voor het publiek om te besluiten om te investeren in cryptovaluta waren de onzekerheid over regelgeving (29%), hoe cryptovaluta te kunnen waarderen (valuation approach – 29%) en fraude (21%).

Andere grote namen betrokken bij het symposium? Ook Goldman Sachs, Accenture, Amazon en State Street stonden op het podium, hoewel deze partijen niet spraken over cryptovaluta maar vooral over blockchain gerelateerde oplossingen.

Foto: Flickr / Antana